• Šogad atgūts par 69% vairāk nemaksāto uzturlīdzekļu nekā pērn

    Sekss
    Ziņu aģentūra LETA
    3. jūlijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    No šī gada janvāra līdz maijam regresa kārtībā valsts budžetā atgūti nemaksātie uzturlīdzekļi 4 661 683 eiro apmērā, kas ir par 69% vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā, savukārt 2017.gadā regresa kārtībā atgūto līdzekļu apmērs no janvāra līdz maijam sastādīja 2 091 563 eiro.

    Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) norādīja, ka, neskatoties uz to, ka atgūto līdzekļu apjoms ar katru gadu pieaug, viņš uzskata, ka joprojām nepieciešams domāt par uzlabojumiem uzturlīdzekļu sistēmā, demonstrējot nulles toleranci pret uzturlīdzekļu ļaunprātīgiem nemaksātājiem ne tikai no valsts, bet arī sabiedrības puses.

    «Bērna uzturēšana ir vecāku pienākums, kura nepildīšanai nav un nevar būt nekādu attaisnojumu, vēl jo vairāk, ja valsts piedāvā iespēju iesaistīties savu finansiālo iespēju robežās,» sacīja ministrs.

    Ministrijā atgādināja, ka par izvairīšanos no uzturlīdzekļu maksāšanas var tikt piemērota kriminālatbildība saskaņā ar Krimināllikuma 170.pantu. Ja uzturlīdzekļu parādnieks negūst ienākumus un nav reģistrējies kā bezdarbnieks Nodarbinātības valsts aģentūrā, ir uzskatāms, ka viņš izvairās no bērna uzturēšanas.

    Vienlaikus Uzturlīdzekļu garantijas fonda administrācija (UGFA) var lemt arī par medību, sporta, kolekcijas, kā arī pašaizsardzības šaujamieroča iegādāšanās, realizēšanas, glabāšanas un vai nēsāšanas atļaujas darbības apturēšanu parādniekiem, kuri nenodrošina savu bērnu ar uzturlīdzekļiem, vienlaikus izlietojot finansiālos līdzekļus aktivitātēm un hobijiem, kas prasa finansiālu ieguldījumu.

    Aprīlī pieņemtie grozījumi Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā papildus paredz regulējumu, kas dod parādniekiem iespēju nokārtot savas saistības labprātīgi. Proti, uzturlīdzekļu parādniekam, kurš divu gadu laikā no likuma grozījumu spēkā stāšanās dienas nosegs savu pamatparādu UGFA, tiks dzēsti likumiskie procenti. Uzturlīdzekļu parādnieks var segt parādu UGFA, atmaksājot tikai pamatparādu bez likumiskajiem procentiem.

    Visi maksājumi, kas UGFA būs saņemti periodā no šī gada 1.jūlija līdz 2021.gada 30.jūnijam tiks novirzīti pamatparāda segšanai. Ja minētajā periodā pamatparāds tiks segts, tad likumiskie procenti būs dzēsti un uzturlīdzekļu parādniekam tie nebūs jāmaksā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē