• Smiļģis atgriezies Dailes teātrī

    Kultūra
    Evija Kalnbērza
    8. septembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: KASPARS KRAFTS (F64)
    Augusta izskaņā Dailes teātrī pirmizrādi piedzīvoja Māras Zālītes luga Smiļģis Viestura Kairiša režijā. Gan izrādes veidotāji, gan aktieri atzina, ka izrādes tapšanas laikā jutuši ģeniālā režisora klātbūtni.

    Ar vienu Smiļģi par maz

    Dailes teātra mākslinieciskajam direktoram un režisoram Viesturam Kairišam Smiļģis Dailes teātrī bija pirmais iestudējums. Publika bija sajūsmā par izrādi, bet teātra direktors Juris Žagars Kairišu pat nodēvēja par ģēniju.

    «Sajūta, ka ir pilna zāle, ir fenomenāla!» neslēpa režisors. «Daudzi man jautāja, kāpēc Smiļģi atveido seši aktieri vienlaikus. Domāja, ka tas ir mans galvā izveidotais koncepts. Kad lasīju Māras Zālītes lugu, ilgi domāju, kā šo ģēniju atveidot. Šī ideja radās dziļās pārdomās par literāro tekstu. To Smiļģa neprātu jau nevar aptvert, tāpēc uzticēt Smiļģa lomu vairākiem aktieriem, manuprāt, bija vislabākais veids, kā viņu parādīt,» PDz skaidroja Kairišs.

    Izrāde bija gatava jau pirms astoņiem mēnešiem, bet pandēmijas dēļ tā nesasniedza skatītājus. Tam gan esot arī savi plusi.

    «Nebija lieka pirmizrādes stresa, un es pats baudīju un ļāvos. Šķiet, arī kādi mistiski Smiļģa mehānismi šeit iedarbojās. Varbūt kovidu radīja nevis ķīnieši, bet Smiļģis, lai varētu izrādi nobriedināt,» spriež režisors.

    Smiļģa studente spēlē viņa māti

    Dailes teātra aktrise Lidija Pupure ir Eduarda Smiļģa studente. Dailes teātra III studijā viņa studēja kopā ar tādiem šodien pazīstamiem aktieriem kā Olga Dreģe, Ilze Vazdika, Juris Strenga u. c. Ar stāstiem par Dailes teātra dibinātāju, viņa īpašībām, kustībām, paradumiem Lidija daudz palīdzējusi izrādes tapšanā.

    «Viņa ir tas dzīvais tilts, kas mūs visus vieno ar Dailes teātra dibinātāju Smiļģi,» par Pupuri sacīja lugas autore Māra Zālīte. Aktrise atzīst, ka izrādē ir ļoti daudz dokumentālā materiāla un nekas nav safantazēts. Pati viņa tajā atveido Smiļģa māti.

    «Pie Smiļģa mēs ieguvām lielisku izglītību, ko padomju laikos vairs nemācīja. Lai gan viņa spēki gāja mazumā, ar savu fantāzijas lidojumu viņš uz mani atstāja fantastisku iespaidu. Vienmēr viņā klausījos atvērtu muti. Protams, Smiļģim nebija viegls raksturs, bet teātrī bijām pie tā pieraduši. Teātrī jau neviens normāls cilvēks nevar strādāt, jābūt krāsām un dažādām šķautnēm.»

    Izrāde kā dāvana jubilejā

    Dailes teātra jaunais aktieris Kārlis Arnolds Avots, kurš atveidoja vienu no Smiļģa lomām, pirmizrādes dienā svinēja 25 gadu jubileju. «Esmu priecīgs, ka mana dzimšanas diena sakrīt ar vērienīgo pirmizrādi. Taču domāju, ka Smiļģa pirmizrāde ir daudz nozīmīgāks notikums,» uzskata Kārlis.

    «Izrāde mani padarīja tik laimīgu, ka man nav nepieciešamas vēl kādas svinības. Tā man ir vislielākā dāvana.» Aktieris ir gandarīts strādāt kopā ar Eduarda Smiļģa izskolotajām aktrisēm, kuras viņam palīdzēja darbā pie lomas. «Viņas stāstīja, kā Smiļģis ir gājis, kā ievilcis gaisu caur nāsīm, kā runājis. Tāpēc mums arī izdevās izveidot Smiļģi, tādu dzīvu un īstu.»

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē