• Vēl viens smags zaudējums — šorīt mirusi māksliniece Džemma Skulme

    Slavenības
    Santa.lv
    Santa.lv
    Ziņu aģentūra LETA
    9. novembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Viens no pēdējiem mākslinieces foto, kas uzņemts 6. novembrī, kad pie Džemmas Skulmes viesojās eksprezidents Valdis Zatlers.
    Foto: Facebook.lv
    Viens no pēdējiem mākslinieces foto, kas uzņemts 6. novembrī, kad pie Džemmas Skulmes viesojās eksprezidents Valdis Zatlers.
    Šorīt 94 gadu vecumā mūžībā devusies māksliniece Džemma Skulme, aģentūrai LETA apstiprināja viņas mazdēls Jānis Skulme.

    Jau vēstīts, ka veselības problēmas mākslinieci vajā jau kopš 8. jūlija, kad Džemma Skulme kritusi un lauzusi gūžas kaulu. Kad pēc operācijas un rehabilitācijas māksliniece atsākusi staigāt, 21. augustā viņa mājās pakritusi un salauzusi arī otru gūžas kaulu. Pēc tā vairāk nekā divi mēneši bija jāpavada Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā.

    Atgriežoties mājās, māksliniece bija spiesta veselības atjaunošanai nepieciešamo medicīnisko palīdzību spiesta lūgt līdzcilvēkiem. Tika plānots, ka pirms valsts svētkiem, 17. novembrī, Rīgas Latviešu biedrības namā Labdarības ballē šogad tiktu izsolīti daži Latvijas slavenās mākslinieces Džemmas Skulmes darbi, lai iegūtos līdzekļus novirzītu mākslinieces rehabilitācijai.

    Vēl pirms dažām dienām mākslinieci apciemoja eksprezidents Valdis Zatlers un Džemma Skulme ar abu foto dalījās sociālajā tīklā Facebook.lv, ko māksliniece itin bieži izmantoja saziņai ar ārpasauli.

    Tieši Facebook.lv māksliniece vērsās pēc palīdzības arī tad, kad, izrakstoties no slimnīcas, viņai bija nepieciešams atrast aprūpētāju, māsiņu un fizioterapeitu.

    Džemma Skulme dzimusi 1925.gada 20.septembrī gleznotāja Oto Skulmes un tēlnieces Martas Skulmes ģimenē. 1949.gadā viņa absolvējusi Latvijas valsts Mākslas akadēmijas (tagad Latvijas Mākslas akadēmija) Monumentālās glezniecības nodaļu. Tāpat 1949.gadā viņa sākusi piedalīties izstādēs, strādājusi monumentālās glezniecības, plakātu mākslas, grāmatu mākslas jomā.

    Skulme tiek uzskatīta par nozīmīgu padomju laika Latvijas kultūras dzīves veidotāju. Māksliniece līdzdarbojās Atmodas kustībā, 1988.gadā viņa bija Latvijas Tautas frontes (LTF) veidotāju skaitā un 1989.gadā tika ievēlēta PSRS Tautas deputātu kongresā.

    Skulme bijusi arī LPSR Augstākās Padomes deputāte. Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka Skulme 1998.gadā parakstījusi Tautas partijas manifestu.

    Gleznotāja ir vairāku prēmiju un apbalvojumu laureāte, apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeni, saņēmusi arī Ministru kabineta balvu par izcilu devumu Latvijas mākslas un sabiedriskajā dzīvē.

    Skulme bijusi precējusies ar aktieri Artūru Dimiteru un gleznotāju Ojāru Ābolu, ir divi bērni – mākslinieki Juris Dimiters un Marta Skulme, kā arī vairāki mazbērni.

    Informāciju par atvadīšanos no mākslinieces publiskos vēlāk. 

    Izsakām līdzjūtību tuviniekiem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē