• Rīgas Zoodārza rupuču svēršana šogad uzticēta olimpiskajam čempionam bobslejā Daumantam Dreiškenam

    Interesanti
    Santa.lv
    Santa.lv
    27. augusts, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Ceturtdien, 29. augustā plkst. 13.15 Rīgas zooloģiskajā dārzā notiks jau deviņpadsmitais milzu Galapagu bruņrupuču celšanas un svēršanas pasākums, un šogad bruņrupucienes Trīna un Čelsija tiks pie olimpiskā zelta – 26 gadus vecās rupuču dāmas uz svariem liks olimpiskais čempions, bobslejists Daumants Dreiškens.

    Prasmīgā bruņrupuču celšanas, nešanas un svēršanas profesora Raimonds Bergmaņa vadībā, nu jau 26 gadus jaunās bruņrupucienes Trīnu un Čelsiju uz svariem cēluši gan dižākie Latvijas un Eiropas spēkavīri, gan pasaules čempioni un olimpiskie vicečempioni – Viktors Ščerbatihs un brāļi Šici. Šogad varenās rāpules beidzot tiks pie olimpiskā zelta, jo ceļu uz zoodārzu mēros olimpiskais čempions, bobsleja stūmējs Daumants Dreiškens.

    Galapagu bruņrupuču svēršanā sekundēm un gramiem nav tik noteicoša  nozīme, kā olimpiskajās spēlēs. Galvenais rezultāts ir tā uzmanība, kas veltīta pasaulē apdraudētai dzīvnieku sugai un zoodārza lomai izzūdošo sugu saglabāšanā. Un diemžēl tieši visdažādāko pasaulē sastopamo sugu bruņrupuči pēdējā laikā arvien biežāk nonāk kritiski apdraudēto sugu sarakstos.

    Tā Pasaules Sarkanajā grāmatā (globāli apdraudēto sugu sarakstā) ierakstīts arī Rīgas zoodārza jaunieguvums – no Tallinas zoodārza atvestais Āfrikas piešrupucis. Šī ir pasaulē trešā augumā lielākā bruņrupuču suga, kas savvaļā sastopama Sahāras dienvidos. Atvedot uz Rīgu, 13 gadīgais rāpulis svēra jau 34 kg, bet lielākais reģistrētais šīs sugas pārstāvis esot svēris 105 kg. Cienījams Galapagu bruņrupuču konkurents, kuram ceturtdien būs debija publiskajā svēršanas procedūrā.

    Galapagu bruņrupucienes Trīna un Čelsija uz Rīgas zoodārzu no Čikāgas tika atvestas 1995. gadā, un Raimonds Bergmanis tās sāka nest uz svariem 2001. gada vasarā, kad varenie rāpuļi svēra vien ap 40 kg.

    2018. gadā lielākā bruņrupuciene Trīna svēra jau 116 kg, bet Čelsija – 92 kg, abas pērnā gada laikā bija pieņēmušās svarā par 3 kg.

    Jāatzīst, ka stabils un prognozējams svara pieaugums lielajiem rāpuļiem vairs nav gaidāms un iespējamas nelielas svārstības. Kaut arī tiek uzskatīts, ka šīs sugas rāpuļu mātītes var sasniegt pat 150 kg svaru, tā vairāk vērtējama kā teorētiska iespēja. Lai arī kā būtu, dati par mūsu bruņrupucieņu svara izmaiņām ir visai vērtīgi, jo palīdz koriģēt viņu barības normas, ja svara pieaugums kļuvis pārāk straujš, vai laicīgi pamanīt iespējamās veselības problēmas, par ko liecinātu pārmērīgs svara zudums.

    Savvaļā Galapagu bruņrupuči sastopami Galapagu salās. No atsevišķas saliņas  apdzīvojošajām 15 šo bruņrupuču pasugām 5 jau ir izzudušas. Galvenokārt – izmedīti gaļas ieguvei. Šīs sugas bruņurupuču tēviņi sasniedz 225 kg (rekords – 270 kg) svaru, mātītes – 100 – 150 kg. Iespējamais mūža ilgums – 150 un vairāk gadu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē