• Mūžībā devusies Anna Seile

    Slavenības
    Ziņu aģentūra LETA
    20. jūnijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ziņu aģentūra Leta
    Vakar mūžībā devusies bijusī Augstākās Padomes un vairāku Saeimas sasaukumu deputāte Anna Seile, šodien parlamenta sēdē šo sēru vēsti deputātiem pavēstīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK).

     

    Pēc Mūrnieces aicinājuma Saeima šodien noturēja klusuma brīdi, pieminot gan Seili, gan nesen mūžībā aizgājušo bijušo Saeimas deputāti Vairu Paegli.

    Seile dzimusi 1939.gada. Kā AP deputāte viņa 1990.gada 4.maijā balsoja par Deklarāciju par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu.

    Viņa tikusi ievēlēta vairākos Saeimas sasaukumos vai nu tieši no LNNK saraksta, vai politiskajam spēkam veidojot kopīgu sarakstu ar citiem spēkiem.

    2011. gadā Anna Seile izdeva grāmatu: «Annas burtnīciņas 2006–2010. Atlaist Saeimu!» kurā viņa aprakstījusi notikumus un kaislības, kas norisinājās 9. un 10. Saeimas priekšvēlēšanu laikā un 9. Saeimas darbības laikā.

    Kā liecina aģentūras LETA Arhīva informācija, tad Seile 1962.gadā beigusi Latvijas Valsts universitātes Ģeogrāfijas fakultāti un ieguvusi ģeogrāfijas skolotāja diplomu, bet 1992.gadā viņa ieguvusi Latvijas Universitātes ģeogrāfijas doktora zinātnisko grādu un 1999.gadā Latvijas Lauksaimniecības universitātes Goda doktora grādu.

    Laika posmā no 1962. līdz 1964.gadam Seile strādājusi par skolotāju Valkas rajonā, no 1964. līdz 1975.gadam viņa piedalījās Ģeoloģiskās izpētes ekspedīcijā, vēlāk bijusi par vecāko zinātnisko līdzstrādnieci zinātnes ražošanas apvienībā «Silava», bet laika posmā no 1979. līdz 1990.gadam strādājusi Slīteres rezervātā par direktora vietnieci zinātniskajā darbā.

    1990.gadā ievēlēta par Augstākās Padomes (AP) deputāti no 183.Rojas vēlēšanu apgabala, kurā kandidēja no Latvijas Tautas frontes saraksta. Balsojusi par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu. Bijusi AP Lauksaimniecības un mežsaimniecības komisijas priekšsēdētāja un AP Lauku zemes komisijas priekšsēdētāja vietniece.

    1993.gadā kandidēja 5.Saeimas vēlēšanās no LNNK saraksta un minētā parlamenta sasaukumā veikusi Saeimas tautsaimniecības, agrārās un reģionālās politikas komisijas locekles pienākumus.

    1995.gada septembrī kandidēja 6.Saeimas vēlēšanās no LNNK/LZP koalīcijas saraksta un tika ievēlēta par Saeimas deputāti. Minētā parlamenta sasaukumā viņa bija Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās attīstības komisijas, kā arī Pilsonības likuma izpildes komisijas locekle. Tāpat tika ievēlēta par Saeimā izveidotās Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās attīstības komisijas Lauksaimniecības apakškomisijas priekšsēdētāju.

    1996.gada maijā minēta kā iespējamais kandidāts zemkopības ministra amatam pēc Alberta Kaula demisijas. Divus gadus vēlāk kandidējusi 7.Saeimas vēlēšanās no TB/LNNK saraksta un tika ievēlēta par Saeimas deputāti. Minētā parlamenta sasaukumā viņa tika ievēlēta par Saeimas Lauksaimniecības un mežsaimniecības apakškomisijas priekšsēdētāju, kā arī veikusi Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās attīstības komisijas locekles un Saeimas Revīzijas komisijas sekretāres pienākumus.

    1999.gada novembrī apstiprināta par parlamentārās izmeklēšanas komisijas «Latvijas kuģniecības» un citu stratēģiski svarīgu objektu privatizācijas jautājumā priekšsēdētāja vietnieku. 2002.gadā ievēlēta 8.Saeimā no TB/LNNK saraksta un kļūst par Saeimas Lauksaimniecības un mežsaimniecības apakškomisijas priekšsēdētāju, Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētāja biedri un Revīzijas komisijas sekretāri.

    Tāpat viņa kļūst par politiskās apvienības «Tēvzemei un Brīvībai»/LNNK" valdes locekli un domes locekli.

    2006.gadā 9.Saeimā ievēlēta par deputāti no apvienības «Tēvzemei un Brīvībai»/LNNK" saraksta un kļūst par Saeimas Agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētāju.

    2008.gada februārī paziņo par izstāšanos no apvienības «Tēvzemei un Brīvībai»/LNNK" un 2011.gadā kandidējusi 11.Saeimas vēlēšanās no apvienības «Vienotība» saraksta.

    Seile ir apbalvota ar III šķiras Triju Zvaigžņu ordeni un 1991.gada barikāžu dalībnieka piemiņas zīmi.

    Izsakām līdzjūtību Annas Seiles tuviniekiem. 

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē