• Šodien notiek atvadīšanās no mākslinieces Džemmas Skulmes

    Slavenības
    Santa.lv
    Santa.lv
    16. novembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Liene Pētersone
    Atvadīšanās no mūžībā aizgājušās mākslinieces Džemmas Skulmes (1925. – 2019.) un piemiņas dievkalpojums notiks š.g. 16. novembrī plkst. 15:00 Rīgas Doma baznīcā Rīgas un Latvijas arhibīskapa Jāņa Vanaga vadībā, informē Kultūras ministrijas sabiedrisko attiecībo nodaļa.

    Respektējot piederīgo vēlmi, aicinām nenest ziedus un vainagus. Dievnams būs atvērts no plkst. 13:30. Līdz dievkalpojumam būs iespēja iedegt svecīti, kopīgi kavēties domās un muzikālos priekšnesumos, tā godājot Džemmas Skulmes piemiņu. Dievkalpojums sāksies plkst. 15:00.

    Kultūras ministrija izsaka visdziļāko līdzjūtību Džemmas Skulmes tuviniekiem, draugiem un talanta pielūdzējiem.

    Džemma Skulme dzimusi 1925. gada 20. septembrī gleznotāja Oto Skulmes un tēlnieces Martas Skulmes ģimenē. 1949. gadā absolvējusi Latvijas valsts Mākslas akadēmijas (tagad Latvijas Mākslas akadēmija) Monumentālās glezniecības nodaļu. Tāpat 1949. gadā viņa sākusi piedalīties izstādēs, strādājusi monumentālās glezniecības, plakātu mākslas, grāmatu mākslas jomā.

    Dž. Skulme tiek uzskatīta par nozīmīgu padomju laika Latvijas kultūras dzīves veidotāju. Māksliniece līdzdarbojās Atmodas kustībā, 1988. gadā viņa bija Latvijas Tautas frontes (LTF) veidotāju skaitā un 1989. gadā tika ievēlēta PSRS Tautas deputātu kongresā. Dž. Skulme bijusi arī LPSR Augstākās Padomes deputāte. Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka Skulme 1998. gadā parakstījusi Tautas partijas manifestu.

    Gleznotāja ir vairāku prēmiju un apbalvojumu laureāte, apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeni, saņēmusi arī Ministru kabineta balvu par izcilu devumu Latvijas mākslas un sabiedriskajā dzīvē.

     

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē