• Slaveni ļaudis atvadās no uzņēmēja un mecenāta Ivara Strautiņa

    Sabiedrība
    Evija Kalnbērza
    9. decembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Vladislavs Proškins (F64)
    Mūžībā pavadīja uzņēmēju Ivaru Strautiņu. Izvadīšana notika Rīgas Kristus Debesbraukšanas pareizticīgo baznīcā, kuras atjaunošanā viņš piedalījies.

    Uz Strautiņa bērēm 17. novembrī bija ieradušies vairāk nekā simt ļaužu, arī Latvijā populāri uzņēmēji. Pavadītāji pulcējās Rīgas Kristus Debesbraukšanas pareizticīgo baznīcā, kuras atjaunošanā aizgājējs ieguldījis daudz enerģijas un naudas līdzekļu. Pēc ceremonijas dievnamā mācītāja vadībā sekoja gājiens uz Pokrova kapiem. Bēru mielasts ģimenes, tuvāko draugu un biznesa partneru lokā notika Saulkrastos, Strautiņa izveidotajā Minhauzena undā.

    «Viņa aiziešana bija negaidīta, vēl pirms nedēļas runājām pa telefonu,» sastapts pie Pokrova kapsētas, PDz sacīja uzņēmējs Jūlijs Krūmiņš. Ivaru Strautiņu viņš pazina kopš agras jaunības, abi bijuši labi draugi. Uzņēmējs Strautiņš, kurš regulāri tika iekļauts Latvijas miljonāru sarakstos un finansiāli atbalstīja dažādus kultūras pasākumus, mūžībā devās 78 gadu vecumā. Runā, ka viņam bijušas problēmas ar sirdi.

    «Vēl pirms mēneša tikāmies apspriedē pie ekonomikas ministra. (..)

    Sarunas beigās Ivars Strautiņš pasniedza ministram savu īpašo dāvanu – grāmatas Latvju raksti trīs sējumu atkārtoto izdevumu. Šī doma – kā valsti padarīt bagātu, kā zinātnei un rūpniecībai nest peļņu valsts budžetā un kā veidot stipru un pārtikušu Latviju – kopš dzimšanas ir bijusi Ivara Strautiņa dzīves vadmotīvs,» atvadu vārdus rakstīja Latvijas Zinātņu akadēmijas vadītājs Ojārs Spārītis. Viņš atgādināja, ka Strautiņš bijis «plašas un bagātas dvēseles cilvēks».

    «Ivarā Strautiņā apvienojās liels celsmes spēks ar dzelzs gribu gūt sekmes uzņēmējdarbībā, un šīs rakstura iezīmes viņu padarīja par Latvijas Darba devēju konfederācijas viceprezidentu, par gaidītu padomdevēju Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerā, par aktīvu biedru Latvijas Biznesa eņģeļu tīkla biedrībā un par līdzīpašnieku daudzos ar pārtikas ražošanu saistītos uzņēmumos,» atklāja Spārītis.

    Strautiņš bijis daudzu uzņēmumu dalībnieks un vadītājs, arī AS Rīgas piena kombināts, SIA Baltijas lāse, AS Trikātas siers, SIA Minhauzena unda un citos. Spārītis izcēla viņa alkas izpausties arī kultūras mecenātismā. Viens no lielākajiem projektiem, kur Strautiņš realizēja kopā ar Ati Sausnīti – no pamatiem atjaunoja Duntes muižas kungu māju, kurā iekārtots Minhauzena muzejs.  

    «Kamēr cilvēks dzīvo mūsu vidū, mums šķiet, ka tā būs mūžīgi.

    Kad cilvēka pēkšņi vairs nav, mēs pārsteigti pamanām, cik lielu tukšumu mūsu vidū ir atstājusi viņa pēkšņā aiziešana.

    Tieši lielums bija Ivara Strautiņa dzīves pilnības un vērtības mērs. To zina ģimene, draugi un kolēģi gan Latvijā, gan tālu aiz mūsu zemes robežām. Ivara Strautiņa personības lielumam ir nezūdoša vērtība mūsu apziņā un atmiņās,» tā Spārītis. 2003. gadā Strautiņš tika apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē