• Skandāls Saeimā – deputāte Mārtuža ņirgājas par geju?

    Sabiedrība
    Anastasija Kuzminova
    Edgars Orlovs
    Edgars Orlovs
    31. janvāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: F64
    «Līdz lietas izskatīšanai partijas Ētikas komisijā komentārus nesniegšu,» pagājušās nedēļas nogalē PDz informēja Saeimas deputāte, kuru tur aizdomās par rupjas atbildes sniegšanu kādam gejam.

    Apvienība Mozaīka tviterī publiskoja kāda jaunieša e-pasta ekrānuzņēmumus. Vienā no tiem redzams, ka viņš 7. janvārī aicinājis Saeimas deputātus, arī Jaunās Konservatīvās partijas pārstāvi Evu Mārtužu, nebalsot par Nacionālās apvienības rosinātajiem grozījumiem Satversmē, kas noteiktu, ka ģimene ir sievietes un vīrieša savienība.

    «Šis likums skar mani personīgi, jo esmu gejs, un vēlos, lai mana ģimene būtu aizsargāta Latvijā,» teikts e-pastā. Otrā ekrānuzņēmumā redzams, ka pēc nepilnām divām stundām viņš saņēmis vēstuli ar nosaukumu – par emigrēšanu. Tā sūtīta no e-pasta adreses, kuras nosaukumā ir vārdi – Ieva Bondere.

    Tajā pausts: «Saprotu jūsu seksuālās pasaules pārstāvju dziļo sāpi un saprotu, ka vēlaties pārvaldīt pasauli un visiem uzspiest savu anālo baudu. Iesaku izlasīt ķīniešu rakstnieku romānus, īpaši vienu, kur deguns, ēšana un mute ir tabu. Seja tiek aizklāta, ēšana notiek vienatnē tualetei līdzīgā kabīnē. Savukārt ģenitālijas ir atvērtas un atklātas, kailas un pieejamas. Cienījamas. Tikai tam visam nav sakara ar reālo dzīvi, ar jūsu prasībām.» Vēstulei pievienotas arī interneta saites gan uz minēto romānu, gan geju topu.

    Mozaīka pieļauj, ka šādas atbildes sūtīšanā varētu būt vainojama Jaunās Konservatīvās partijas Saeimas frakcijas deputāte rakstniece Eva Mārtuža, kas parlamentā iekļuva pāragri aizsaulē aizgājušās deputātes Jutas Strīķes vietā. Ieva Bondere esot rakstnieces radošais pseidonīms.

    Nākamajā dienā Mārtuža savā tviterkontā paziņoja, ka nav jaunietim rakstījusi vēstuli, bet jau noskaidrojusi, no kuras ierīces tas darīts.

    Viņa veikusi preventīvus pasākumus, lai šādi incidenti neatkārtotos. Vēl pēc dienas deputāte apgalvoja, ka nezinot, kas sūtījis vēstuli, pieļāva kiberuzbrukumu un pat piesauca savu brāli. Amatpersonas deklarācijā gan deputāte nav uzrādījusi, ka viņai būtu brālis. Skandāla izmeklēšanā iesaistījās Saeimas IT drošības speciālisti, kuri konstatēja, ka nav pazīmju par nesankcionētu piekļuvi Saeimas IT infrastruktūrai un deputātes darba e-pastam, arī datorvīruss neesot pie vainas. Tikmēr pazuda Mārtužas tviterkonts.

    Jaunās Konservatīvās partijas Saeimas frakcijā PDz informēja, ka notikušo plānots izskatīt partijas Ētikas komisijā. Kad un kā tas notiks, pagaidām precīzi nav zināms. Jaunās konservatīvās partijas Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Juris Jurašs PDz atzina – neesot labi informēts par izvērtušos skandālu. «Mēģināšu iedziļināties, ciktāl tas skar Mārtužas profesionālo un personīgo darbību. Vispirms jāsaprot, kāds ir pārkāpums. Tas, ko es zinu, man šķiet, ir mākslīgs mēģinājums no peles uzpūst ziloni un radīt sensāciju,» pauda Jurašs.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē