• «Sērskābe – tas nav nekāds joks!» Komunikācijas eksperts saņēmis šausmīgus draudus

    Sabiedrība
    Lauma Lapsa
    10. novembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Mārtiņš Kaprāns
    Foto: F64
    Mārtiņš Kaprāns
    Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūta vadošais pētnieks Mārtiņš Kaprāns vērsies ar iesniegumu policijā.

    Komunikācijas zinātnes doktors un politisko norišu pētnieks Mārtiņš Kaprāns pagājušajā nedēļā nepopulāra viedokļa dēļ saņēmis nopietnus draudus savai veselībai. Tviterī raisījusies kārtējā diskusija par padomju varas slavinošu pieminekļu novākšanu, un tajā atgādināts – vasarā Kaprāns publiski apšaubījis šāda soļa lietderību. Dzejniece Liāna Langa paudusi: «Kaprāns vairs nevar uzstāties kā sabiedrisko procesu eksperts un padomdevējs.» Savukārt kāda persona, kas slēpusies aiz izdomāta vārda, paziņoja: «Te tikai sērskābe var līdzēt.» Pētnieks šajos vārdos saskata draudus un aicinājumu uz vardarbīgu rīcību.

    «Nepiekrist manam viedoklim ir normāli, un uz tādiem izteikumiem kā muļķis vai idiots nereaģēju. Bet, ja nepiekrišana izskan kā aicinājums veikt fizisku vardarbību, vēršos pret to un uzskatu, ka rīkojos pareizi,» žurnālam «Privātā Dzīve» sacīja Kaprāns. Pētniekam radušās aizdomas, ka šos draudus izteikusi kāda vēsturniece, kas slēpjas aiz anonīmā konta. «Par to liecina daudzas pazīmes, bet, kamēr tas nav noskaidrots, negribu izteikt konkrētas apsūdzības,» atzina viņš.

    Šajās dienās gan izskanējušas daudzas zobgalības un pārmetumi, ka pētnieks pārspīlējot šīs frāzes nopietnību. «Tiem, kuriem nav izteikti draudi, ir viegli komentēt.

    Vai tad man būtu jāvēršas policijā tikai tad, kad sērskābe jau būtu ielieta sejā?

    Cilvēks, kas to ir rakstījis, ir neaprēķināms. Sērskābes pieminēšana nav nekāds joks,» saka Kaprāns.

    «Pašlaik saistībā ar pētniecisko darbu esmu Amerikā, ar policiju šobrīd neesmu sazinājies. Lēmumu par to, vai ir pamats sākt kriminālprocesu par manas veselības un dzīvības apdraudēšanu, vēl tikai gaidu,» atklāja Kaprāns. Latvijā viņš atgriezīsies novembra vidū, un pētnieks cer, ka līdz tam laikam policija noskaidros, kurš ir anonīmais ļaundaris. Kaprāns vēlas, lai šis cilvēks tiktu uzaicināts uz pārrunām policijā.

    «Man ir ļoti birokrātiska un vienkārša pieeja. Gribu, lai šī persona saprot, ka civilizētā valstī tā nedrīkst uzvesties. Ikvienam jābūt tiesībām izteikt savu viedokli, nebaidoties, ka par to tiek izteikti draudi.. Paldies Dievam, rīcība šiem vārdiem nav sekojusi,» teic Kaprāns. Viņš gan uzsver, ka šādi izteikumi jāuztver nopietni, jo arī kāds cits, izlasot šādu pamudinājumu, var izlemt to realizēt dzīvē. «Ja vienam dūšas ir par maz, tad cits ar aptumšotāku prātu var no vārdiem pāriet pie darbiem. Vardarbība ir tikpat lipīga kā vīruss Ja vienam to attaisno, kāds cits uzreiz sāk rīkoties līdzīgi,» pauda viņš.
     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē