• Sekss un haoss LMA simtgadē. Stulbi vai ģeniāli?

    Izklaide
    Inese Mizovska
    8. oktobris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: F64
    Latvijas Mākslas akadēmijas simtgades izstāde Academia raisa pretrunīgas izjūtas. Jubilejas reizē LMA nolēmusi parādīt studentu mākslas darbus, kas daudziem liek izbrīnā ieplest acis. Kur nu vēl atklāšanas dienā piedzīvotā performance – jaunu meiteņu publiska mīlēšanās!

    Tie, kas izstādē cerēja skatīt mākslu gadsimta griežos, baudīt dižgaru darbus vai ieraudzīt mākslas daudzveidību, ir apjukuši. Saplēsti puķu podi un vāzes, baložu izbāžņi, tuklu ļautiņu fotogrāfijas un masturbējošas sievietes skulptūra – ne katram saprotama tāda māksla.

    Saeimas deputāts Edvīns Šnore izstāžu zālē Arsenāls redzēto tviterī komentēja ironiski: «Purvītis lepotos, ja zinātu, kādus augstumus sasniegusi Latvijas māksla.»

    Savukārt aktieris un režisors Jānis Mūrnieks publiski pauda: «Par Arsenālu un LMA simtgadi skumji, kārtējā miskastes estētika.» Arī kāds anonīms interneta komentētājs vēstīja: «LMA ir tik augsts līmenis, ka pat nabaga Apollons viņu zīmējumos izskatās pēc Imantas bomža, par pārējo vispār riebjas runāt.»

    Vēl provokatīvāka par pašu izstādi bija tās dalībnieces pirmkursnieces Ances Vilnītes performance. Viņa trīs minūtes kopā ar citu jaunu dāmu kaislīgi skūpstījās uz sava mākslas darba fona, bet noslēgumā abas ar skaļu blīkšķi saplēsa ziedu vāzes. «Cilvēkiem ir laiks šausmināties, bet ne iedziļināties,» tā ap šo performanci sacelto ažiotāžu komentēja Vilnīte.

    Vienisprātis ir arī LMA rektors Kristaps Zariņš: «Šādas performances nesaprot cilvēki, kas savā dzīvē redzējuši tikai Sūniņa akvareļus, kas radīti pirms 70 gadiem. Kāda gan viņiem varētu būt izpratne par laikmetīgo? Viss jāskata salīdzinājumā, bet, ja cilvēks neko nezina, viņam arī nav, ar ko salīdzināt! Ja cilvēki iedziļinātos šajā mākslas jomā, viņi tukšu nerunātu!»

    Arī ar mākslu nesaistītu ļaužu kritika par simtgades izstādi Zariņu nesatrauc: «Tam, ko kāds saprot ar vārdu māksla, nav nekādas nozīmes! Māksla visu laiku attīstās. Mēs esam soli priekšā, jo esam mācību iestāde un izglītojam jauniešus visplašākajā pasaules mākslas kontekstā. Domāju, Latvijā lielākā daļa maz ko saprot no mākslas, jo Rīga ir vienīgā Eiropas galvaspilsēta, kur nav sava laikmetīgās mākslas muzeja. Tāpēc izpratne par laikmetīgo mākslu pie mums ir diezgan ierobežota.»

    Interviju ar skandalozo jauno mākslinieci Anci Vilnīti lasiet jaunākajā Privātās Dzīves numurā!

    • Kur dzīvos Levits? Prezidenta rezidenci remontē, pusgadu būs cita māja!
    • Saimniekšova seksīgais Ilmārs līgavu jau atradis. Viņš priecājas: «Vismaz apaļās vairs neraksta!»
    • Skandāls Mākslas akadēmijas simtgadē. Studentu izvirtības vai modernā māksla?
    • Eksperti slavē ministres Šuplinskas jauno stilu. Mainījusies līdz nepazīšanai.
    • Stikla pils, kur top erotiskie romāni. Ciemos pie rakstnieces Karīnas Račko.
    • Ķermenis kā dienasgrāmata. Ko atklāj šovmeņa Zeltiņa tetovējumi?
    Privātā Dzīve nr41

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē