• Šefpavāram Jansonam neparasta recepšu grāmata – ēdamas lietas māca meklēt pļavā

    Pavārmāksla
    Gita Vīksne
    17. jūlijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: NO PUBLICITĀTES MATERIĀLIEM (LIENE LEONOVIČA)
    "«Vienmēr esmu domājis – kāda būs mana pirmā grāmata? Un te nu tā ir,» atklāj šefpavārs, kas nupat prezentējis recepšu grāmatu Pļava.

    «Katram šefpavāram ir vēlme aiz sevis kaut ko arī atstāt. Kad savs restorāns jau ir, daudzi aizdomājas par grāmatu. Vienam tā ir biogrāfija, kurā stāsta par ceļu līdz savam restorānam, cits raksta par ēdieniem. Mana grāmata ir par pļavu,» par recepšu grāmatu Pļava PDz stāsta Cēsu restorāna Kest īpašnieks un šefpavārs Māris Jansons.

    Tā ir atgādinājums par mūsu dabas bagātību – augiem, kas noderīgi gan ārstniecībā, gan pārtikā. Māris iepazīstina ar 25 augiem un receptēm, kur tos var izmantot.

    «No vīgriezēm vai madarām var taisīt sīrupu, no liepu lapām – kambuču, salātos skaists papildinājums ir kamolainā pulkstenīte, bet kadiķa skujas ir lieliska piedeva, kūpinot gaļu,» uzskaita šefpavārs.

    «Diemžēl dabiskās pļavas, kas ne reizi nav uzartas, jau kļuvušas par izzūdošu dabas vērtību – tās saglabājušās tikai 0,7% Latvijas teritorijas. Padomju laikos daudzas pļavas tika uzartas, un tajās vairs nav tik liela augu daudzveidība. Daudz dabisko pļavu ir Abavas ielejā un Ziemeļvidzemē pie Gaujienas,» izpētījis Jansons.

    «Viens es to nepaveiktu, grāmata tapusi, sadarbojoties ar Latvijas Dabas fondu un Vides risinājumu institūtu. Piedāvājums par šādu grāmatu man šķita lieliska iespēja radīt kaut ko saturīgu un jēgpilnu. Nevis vienkāršu pavārgrāmatu par kartupeļu pankūkām, bet baudāmu fotogrāfiju mākslas darbu, kas būs aktuāls arī pēc pieciem un desmit gadiem,» uzsver Jansons. Katrs augs iemūžināts ne tikai viņa radītajā ēdiena receptē, bet arī mākslinieciskā Latvijas dabas fotogrāfijā.

    «Darbs pie grāmatas ilga trīs gadus. Bija vesela cilvēku komanda, kas devās Latvijas pļavās, lai ievāktu ziedus, lapas, sēkliņas un saknītes. Kad tika uzsākta augu vākšana, daudzi jau bija noziedējuši un vajadzēja gaidīt nākamo gadu. Daži ziedi ir dabūjami tikai dažas nedēļas gadā. Bija saraksts ar 50 augiem, kurus izmēģināju ēdienu receptēs,» stāsta šefpavārs.

    Grāmatu var iegādāties šefpavāra restorāna Kest internetveikalā, kur jau gadu attālināti var pasūtīt maltītes.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē