• Saeimas 100. gadadiena – kā saposās deputātes

    Stils
    Gita Vīksne
    4. februāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: F64
    Saeimas deputātes jau ilgāku laiku strādā attālināti, bet svinīgos tērpos sapulcējās klātienē, lai atzīmētu Saeimas sanākšanas 100. gadadienu.

    AIJA STRAUTMANE

    Lietišķās etiķetes, protokola, galda un saskarsmes kultūras konsultante.

    «Daļa deputāšu negrib saprast, ka brīdī, kad atrodas Saeimas namā, viņas nav sievietes. Viņas ir deputātes, no kurām atkarīgs valsts liktenis. Pirmo iespaidu rada tērps, tādēļ visām iesaku iegādāties divus kostīmus, lai vienmēr būtu elegantas.»

    Aija Strautmane (Foto:  Dmitrijs Suļžics (F64))

    GINTS BUDE

    Modes dizainers.

    «Novēroju interesantu efektu, ko varētu raksturot šādi – es nepievēršu uzmanību savām kājām, jo man tās nepatīk. To, kas nepatīk, parasti izvēlamies ignorēt vai aizmirst. Daudzas deputātes kļūdās ar svārku garuma izvēli, jo, iespējams, mājas spogulī nelabprāt skatās uz savām kājām. Etiķete svinīgos pasākumos dāmām prasa nosegt ceļgalus, arī apsēžoties.»

    Gints Bude (Foto:  Dmitrijs Suļžics (F64))

    Anda Čakša, Saeimas deputāte

    Maigi un sievišķīgi

    GINTS: «Koptēls man patīk, jo esmu buklē auduma fans. Chanel kleitas vienkāršība un elegance rada maigu, sievišķīgu tēlu. Gribētos kleitu redzēt mazliet piegulošāku, jo valkātājai ir ļoti laba figūra, viņa var to atļauties. Lai ieintegrētu koptēlā sarkanos apavus, izmantota sejas maska sarkanā krāsā. Priecē pareizi izvēlēts kleitas garums, kā arī piedurkņu garums svinīgam pasākumam – trīs ceturtdaļas.»

    AIJA: «Balta krāsa īsti lietišķa nav, bet, ja dāma izvēlējusies šim svinīgajam brīdim šādu kleitu, tā varētu būt. Kleitas audums gan neliecina par svinīgumu. Drīzāk ar šādu kleitu var doties uz kārtējo teātra izrādi vai viesībām pie draugiem. Nezinu, tas darīts tīši vai netīši, bet, manuprāt, nevajadzēja izvēlēties sejas maksu un kurpes vienā krāsā. Tāpat kā ne vienmēr rokassomiņa jāizvēlas tādā krāsā kā kurpes.»

    Anda Čakša (Foto: Dmitrijs Suļžics (F64))

    Dagmāra Beitnere-Le Galla, Saeimas priekšsēdētājas biedre

    Svinīga un lietišķa

    GINTS: «Ļoti simpātiska lietišķā žakete un svārki. Tomēr svārku garums ir mazliet nepietiekams, jo etiķete svinīgos gadījumos lūdz dāmām nosegt ceļgalus arī apsēžoties. Lai tādos brīžos svārku garums nesaīsinātos, var lūkoties pēc saules griezuma svārkiem. Deputāte ievērojusi labo toni – apsēžoties jāatpogā žakete, ja zem tās ir blūze. Mazliet mulsina aproces.»

    AIJA: «No lietišķās etiķetes viedokļa nekādu iebilžu par tērpu nav, tikai ieteikums – pie svinīgiem un lietišķiem tērpiem velciet nevis melnas, bet gan miesas krāsas zeķbikses.»

    Dagmāra Beitnere- Le Galla. (Foto:  Dmitrijs Suļžics (F64))

    Evita Zālīte-Grosa, Saeimas deputāte

    Labāk iztikt bez adījumiem

    GINTS: «Kleitas apjoms veiksmīgi maskēts ar vēl apjomīgāku jaku, kas valkātājai varētu būt ērti. Mazliet mulsina jakas piedurkņu garums. Kleitai jābūt mazliet garākai, jo sēžot liela uzmanība tiek pievērsta kājām. Īsus svārkus sievietes bieži izmanto, kad jānovērš uzmanība no kādas nepilnības ķermeņa augšdaļā, piemēram, matu sakārtojuma.»

    AIJA: «Adītas jakas nav svinīgs tērps. Esmu Saeimas telpās viesojusies daudzreiz, un, ja kādam tur šķiet pārāk auksti, jābrauc uz Āfriku. Šādā jakā nevajadzētu ierasties pat uz ikdienas Saeimas sēdēm.»

    Elvita Zālīte- Grosa. (Foto:  Dmitrijs Suļžics (F64))

    Ināra Mūrniece, Saeimas priekšsēdētāja

    Konservatīvā stila paraugs

    GINTS: «Konservatīvā stila lēdija Latvijas politikā – tas varētu būt labs paraugs citām dāmām. Parasti aiz šādiem stila ziņā ļoti ierāmētiem cilvēkiem slēpjas bezgala emocionāla personība. Klasiskais stils gandrīz vienmēr ir nekļūdīga izvēle. Nevainojams kostīms ar pareizu svārku garumu. Piedurkņu apjomi šobrīd ir paplatinājušies, un šis ir pieklājīgs kompromiss, ja dāma nevēlas atpalikt no modes. Daudz labāk kāja izskatītos, ja kurpēm būtu dziļāks izgriezums, tas piešķirtu sievišķīgu trauslumu. Jo izgriezums mazāks, jo kurpes izskatās smagnējākas.»

     AIJA: «Brīnišķīga stāja, figūra un tērps. Tikai jāatceras, ka veidot tēlu Latvijas karoga krāsās diez vai vajadzētu. Kopumā karmīnsarkanā krāsa lietišķam tērpam ir atbilstoša, bet šajā gadījumā tai ir pārāk liela sakritība ar Latvijas karogu. Iespējams, valkātāja uzskata sevi par Latvijas simbolu, bet to nevajadzētu parādīt šādi.»

    Ināra Mūrniece. (Foto:  Dmitrijs Suļžics (F64))

    Inese Lībiņa-Egnere, Saeimas priekšsēdētājas biedre

    Veiksmīga kleita

    GINTS: «Veiksmīga kleita, un vienīgais mīnuss ir nepiemērotu kurpju izvēle. Šajā gadījumā apavi novērš uzmanību no koptēla, jo purngals ir spilgtākais akcents. Valkātāja varēja izlīdzēties ar sudraba brošām vai rotaslietām, kas vizuāli izskaidrotu, kāpēc pie kleitas izvēlētas šādas kurpes. Svinīgos pasākumos izlaistiem matiem vajadzētu radīt sakārtotības iespaidu. Šajā reizē tā gluži nav, bet varbūt pie vainas ziemas sezona, kad tiek nēsātas cepures.»

    AIJA: «Viss ir perfekti! Svinīgs, oficiāls un neuzkrītošs tērps, kas izvēlēts atbilstoši pasākumam.»

    Inese Lībiņa- Egnere. (Foto:  Dmitrijs Suļžics (F64))

    Inese Voika, Saeimas sekretāra biedre

    Sarkanās krāsas un zelta saspēle

    GINTS: «Šī, visticamāk, ir speciāli valkātājai veidota tunika. Viņa ir domājusi, kā to atsvaidzināt, nepadarot pārāk izlecošu. Rota piemeklēta labi, jo sarkanā krāsa labi izskatās kopā ar zeltu. Rēķinoties ar figūras īpatnībām un to, ka ir ziema, dažkārt komplektā var izmantot melnas bikses. Tas gan nebūtu pieļaujams no pavasara līdz rudens beigām. Mazliet mulsina spīdīgās miesas krāsas zeķbikses. Dāmām jāvērš uzmanība tam, ka to atspīdums fotogrāfijās vienmēr izskatās mulsinoši. Iesaku izvēlēties matētas zeķbikses.»

    AIJA: «Man grūti komentēt… Ja vēl zem kleitas būtu legingi, lai gan tas nav apģērbs, kuru izvēlas svinīgos gadījumos… Vienīgais, kas šajā komplektā liecina par svinīgumu, ir piespraude. Neko citu svinīgu, lietišķu, piederīgu valsts amatpersonai neredzu.»

    Inese Voika. (Foto: Dmitrijs Suļžics (F64))

    Regīna Ločmele, Saeimas deputāte

    Lietišķi un dinamiski

    GINTS: «Viņa labi apzinās, kas viņai piestāv, un šīs dāmas vizītkarte jau vairākus gadus ir klasiskā melnā žakete komplektā ar baltu blūzi un melnām biksēm. Lietišķi un dinamiski. Iespējams, kādam kungam viņa varētu šķist ļoti spēcīga, pat nežēlīga. Iesaku apsēžoties atpogāt žaketi. Ja kungiem tas nav atļauts, dāmas to var darīt. Nevar nepamanīt koptēlam pieskaņotu manikīru tumšos toņos.»

    AIJA: «Kā vienmēr perfekta! Šo deputāti nekad neesmu redzējusi neiederīgā tērpā. Paskatoties uz viņu, uzreiz ir skaidrs – būs darīšana ar cilvēku, kas nopietni pieiet lietām. Vienīgais ieteikums – sēžot žaketi vajag atpogāt. Un maza piebilde – rokas somiņa ir cienījams aksesuārs, un to nevajadzētu novietot vai – kā šajā gadījumā izskatās – nosviest zem sola. Soma jānovieto uz krēsla atzveltnes.»

    Regīna Ločmele. (Foto: Dmitrijs Suļžics (F64))

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē