• Rinkēvičs, Pīlēns, Pinto: Kam tad būt par prezidentu?

    Politika
    Edgars Orlovs
    Edgars Orlovs
    31. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: F64
    Šodien Saeima lemj, kam uzticēt nākamos četrus gadus saimniekot Rīgas pilī. Pirmajā kārtā augstajam amatam izvirzīti trīs kandidāti – publiskās pārvaldības eksperte Elīna Pinto, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs un uzņēmējs Uldis Pīlēns. Eksperti iepriekš pieļāva, ka neviens no viņiem šonedēļ vēl nesaņems Rīgas pils atslēgas.

    Rinkēvičs beidzot ievieš skaidrību par savām attiecībām

    Priekšvēlēšanu laikā daudzus nodarbinājis jautājums – ja par prezidentu ievēlēs ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču, tad kurš viņu pavadīs oficiālajos pasākumos, uz kuriem prezidenti parasti ierodas ar savu otro pusīti?

    Rinkēvičs pirms deviņiem gadiem kļuva par pirmo politiķi Latvijas vēsturē, kurš publiski atzina, ka ir homoseksuāls. Viņš to izdarīja tviterī un atzīšanos papildināja ar uzskatu, ka valstij jārada tiesisks regulējums visu veidu partnerattiecībām, un par to viņš cīnīsies. «Ar lepnumu paziņoju, ka esmu gejs… Labu veiksmi jums visiem…» angļu valodā pauda Rinkēvičs.

    Viņš līdz šim nekad nav izgājis sabiedrībā ar savu partneri, un, ja kļūs par prezidentu, šajā ziņā nekādus pārsteigumus tautiešiem arī nesola.

    «Nomierināšu visus, kurus šis jautājums ļoti satrauc – nav man tāda partnera.

    Nav man tādas situācijas, kur kādam būtu lielas problēmas, ka ir divi kungi vai kas tāds. Attiecību statuss ir brīvs. Nav pamata šobrīd domāt, ka es kādā skapī kādu dzīvesbiedru turu vai slēpju. Šī nebūs problēma,» «Delfi.lv» pauda ministrs. Intervijā Jānim Domburam LTV1 viņš bija vēl atklātāks: «Pa lielam šāds statuss – brīvs – ir bijis visu laika posmu, kopš esmu ministrs. Ilgtermiņa attiecības, lai varētu slēgt partnerattiecības, man nav bijušas. Es noņemu šo jautājumu, dažādas spekulācijas.»

    Pinto ir visur

    Par redzamāko Valsts prezidenta amata kandidāti ar lielu uzcītību un nerimstošu aktivitāti pēdējās nedēļās kļuva Elīna Pinto.

    «Progresīvo» virzītā Elīna Pinto beidzamos gadus lielākoties pavadījusi ārzemēs.

    Viņa ir precējusies ar portugāļu izcelsmes luksemburgieti un audzina trīs bērnus.

    Tagad viņa dara visu, lai tagad īsā laikā pēc iespējas vairāk pastāstītu par sevi, savām vērtībām, interesēm. Viņa uzcītīgi piedalās diskusijās ar politiķiem un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem, sniedz intervijas un pārplūdina sociālos tīklus ar savu aktivitāšu atskaitēm. Viņa neapstājas ne mirkli, un pa šīm dienām paspēja būt teju visur – rūpnīcā, pie radiem Jelgavā un Latgalē, dzimtajā skolā, nevalstiskajās organizācijās, pat pasaules čempionātā hokejā.

    Pīlēns pārdod uzņēmumu

    Uldis Pīlēns
    Uldis Pīlēns

    Prezienta amata kandidātu iesniegtās deklarācijas liecina, ka augstā amata pretendentu materiālais stāvoklis ir ļoti dažāds. Valsts prezidenta amata kandidātam Edgaram Rinkēvičam pieder divi dzīvokļi – viens Rīgā un viens Jūrmalā. Salīdzinot ar viņa iesniegto deklarāciju par 2022. gadu, kur uzrādīts, ka viņš bankās glabā ap 342 500 eiro, tagad Rinkēvičam skaidrā naudā ir 1400 eiro, bet bankās viņš glabā 241 000 eiro. Toties nu viņš ir iegādājies ap 100 000 eiro vērtas Latvijas obligācijas.

    Pinto sniegtā informācija liecina, ka viņai Luksemburgā kopā ar laulāto pieder māja un zeme, kā arī dzīvoklis un zeme Engures novadā. Pinto arī pieder 2011. gada izlaiduma motorolleris «Vespa».

    Viņa uzkrājusi 12 000 eiro un deklarējusi ap 217 000 eiro lielu hipotekāro kredītu.

    Savukārt Uldim Pīlēnam pieder vai valdījumā ir divi dzīvokļi Rīgā. Bankās viņš glabā ap 47 000 eiro, bet skaidrā naudā uzkrājis 3000 eiro un 1000 ASV dolāru. Viņam arī pieder trešdaļa uzņēmuma UPB akcijas 5,24 miljonu eiro nominālvērtībā, kā arī puse «Ola Foundation» akcijas 320 000 eiro vērtībā. Turklāt viņš aizdevis ap 4,14 miljonus eiro.

    Pīlēns pagājušajā nedēļā atzina, ka jau kādu laiku nodarbojas ar dokumentu kārtošanu un pārdod viņam piederošās daļas UPB. Turklāt to viņš izlēmis darīt, neskatoties uz to, vai izdosies kļūt par Valsts prezidentu. Pārdošanas cenu Pīlēns neatklāj, bet atzina, ka kopējā uzņēmuma vērtība varētu būt ap 90 miljoni eiro.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē