• Rīgas Zooloģiskajam dārzam jauna vadība – bijusī skaistumkaraliene

    Daba un dzīvnieki
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    2. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ģirts Ozoliņš (F64)
    Rīgas Zooloģiskais dārzs pēc vairāk nekā gadu ilgiem meklējumiem beidzot ticis pie jaunas valdes, un tās locekles amatā nonākusi arī kāda sabiedrībā zināma dāma, kuras vārds agrāk nav bijis saistīts ar šo jomu.

    Jaunais amats – liels izaicinājums

    Skaista un gudra – tā mēdzot teikt par biznesmeni Aneti Bilzēnu. Kādreizējās skaistumkonkursa Mrs. Top of the World dalībnieces iespaidīgais CV liecina, ka Anete 15 gadus vadījusi un strādājusi vadošos amatos dažādos uzņēmumos – bijusi Porche pārstāvja Latvijā Baltijas sporta auto valdes locekle, Baltic Cosmetic Holding vadītāja un valdes locekle, vadījusi Kolonna Invest Group – un šo sarakstu varētu turpināt vēl un vēl.

    Pirms mēneša Zooloģiskais dārzs tika pie jauna valdes priekšsēdētāja Jāņa Rudzīša, un Anete kļuvusi par šīs valdes locekli. Kādi ceļi Aneti aizveduši līdz Rīgas Zooloģiskajam dārzam?

    «Pieteikties valdes locekļa amatam mani uzrunāja cilvēks, kurš mani ļoti labi pazīst. Viņš zināja manas praktiskās zināšanas un to, ka ārpus profesionālās dzīves mana aizraušanās ir dzīvā daba. Zināja arī manas matemātiskās rakstura īpašības, proti, ja kaut kam pieķeros, es to noteikti sakārtoju,» PDz saka Anete.

    PDz jau iepriekš vēstīja, 2020. gada sākumā tā laika zoodārza kapitāldaļu turētājs Juris Radzevičs no amatiem atbrīvoja valdes priekšsēdētāju Ingmāru Līdaku un valdes locekli Andri Morozovu. Viņiem tika pārmesta teritorijas piesārņošana un nesamērīga algu politika.

    Kad Anete pieņēma lēmumu startēt konkursā, viņa jau bija pametusi savu beidzamo darbu autotirgotāja Domenikss valdē, kur nostrādāja vien trīs mēnešus. «Man patika šis darbs kā jebkurš cits, ko esmu darījusi. Taču esmu stratēģijas mīlošs cilvēks, tāpēc brīdī, kad mana realizētā stratēģija ir piepildīta, meklēju jaunu vai arī pilnībā nomainu jomu.

    Un darbs zooloģiskajā dārzā ir kardināli pretējs visam, ko esmu darījusi līdz šim,» skaidro Bilzēna.

    Emocionāli un mentāli kā Anete šim aicinājumam atsaucos momentā. Kā Bilzēna un profesionāla uzņēmumu vadītāja es domāju nedēļu. Un tieši šis dalījums – iekšējā izjūta un profesionālā atbilstība – bija būtiskākais, kas lika man šaubīties – pieteikties vai nepieteikties. Ja es kaut ko daru, tad par simts procentiem, nevis pamēģinu – sanāks, nesanāks, patiks, nepatiks. Man kā cilvēkam, kas nāk no izteiktas privātā biznesa jomas un kas nekad nebija plānojis startēt valsts vai pašvaldību kapitālsabiedrību vadībā, tas bija liels izaicinājums,» atzīst viņa.

    Piebaro stirnas un zaķus

    «Dzīvnieki ir mana sirdslieta,» uzsver Bilzēna.

    «Vienmēr esmu aizrāvusies ar dzīvās dabas izzināšanu gan Latvijā, gan pasaulē. Visu manu ārvalstu ceļojumu galvenais mērķis lielākoties bija neskartāko reģionu iepazīšana.» Mīlestība uz dabu Anetei ir jau no bērnības.

    «Padomju laikos skolēniem bija iespēja vasarās strādāt, un es to darīju jau no 5. klases. Kolhozā varēja pieteikties darbam pie dzīvniekiem, un man bija iespēja strādāt foreļu audzētavā. Tas bija ļoti praktisks un tehnisks darbs ar zivīm. Nostrādāju tur trīs vasaras,» par pirmo pieredzi darbā ar dzīvnieku pasauli teic viņa.

    Šobrīd Anete ir saimniece vairākiem suņiem un kaķiem. «Mums ir atvērta lauku teritorija, tāpēc pie mums regulāri viesojas arī stirnas un zaķi, kurus piebarojam. Nereti manīti ciemojamies arī bebri,» stāsta uzņēmēja.

    Skaistumkaralienes kronis tikai ārpus darba

    Ir apritējis mēnesis, kopš Anete uzsāka pildīt jaunos darba pienākumus, un kolektīvā jau ir iejutusies. Vai Zooloģiskā dārza darbinieki sākumā nebija skeptiski noskaņoti, ņemot vērā Anetes pieredzes trūkumu ar dzīvniekiem saistītā jomā? «Atlases process bija ilgs, un man bija laiks izlasīt daudz profesionālās literatūras. Tāpēc nebija tā, ka atnācu kā balta lapa. Otrkārt, šeit ir fantastisks kolektīvs un visi palīdz. Darbinieki ir noilgojušies pēc efektīvas darbības,» saka Bilzēna.

    Pirms astoņiem gadiem Anete startēja starptautiskā skaistumkonkursa Mrs. Top of the World 2013 Latvijas atlasē, kurā plūca uzvaras laurus.

    Anete atzīst – tā bijusi lieliska pieredze, un viņa lepojas, ka varēja pārstāvēt Latviju starptautiskā mērogā.

    Skaistumkaralienes slava viņas jaunajā darbā apspriesta netiek. «Man patīk godīgas un atklātas attiecības. Jau pašā sākumā cilvēkiem saku – ja mēs esam profesionāļi katrs savā amatā, tad runājam tikai un vienīgi par darba jautājumiem. Viss, kas noticis vai notiek ārpus darba, jāatstāj aiz žoga. Pa šiem gadiem, vadot dažādus uzņēmumus, esmu iemācījusies neredzēt emocijas, kas uz darbu neattiecas,» norāda viņa.

    Mīlulīši – tīģeru pāris

    Anete jau paguvusi iepazīties ar daudziem Zooloģiskā dārza iemītniekiem. «Šobrīd gan apmeklēju tikai tos zvērus, kas dzīvo ārā. Iekštelpās neeju, lai neienestu vīrusu, ja gadījumā tāds būtu. Šos noteikumus ievērojam ļoti stingri,» saka Bilzēna. «Mani mīlulīši zoodārzā ir Amūras tīģeru pāris, kuri šobrīd ir ļoti aktīvi. Viņiem ļoti patīk vēsums. Katru rītu viņi pienāk sasveicināties gan ar mani, gan citiem apmeklētājiem.» Daudzus interesē jautājums, kāds ir melnā leoparda liktenis, kuru pirms kāda laika no kāda dzīvokļa konfiscēja par cietsirdīgu izturēšanos. Viņš radis pagaidu mājas Rīgas Zooloģiskajā dārzā.

    «Melnais leopards joprojām atrodas pie mums karantīnas teritorijā. Tajā ir dzīvnieki, kurus nevaram iekļaut ekspozīcijā.

    Tur ir gan tādi, kas ir slimi, gan tādi, kuri kaut kādu iemeslu dēļ ir ļoti jūtīgi pret cilvēkiem un kuru emocionālais stāvoklis jau tā ir bīstams. Runājot par melno leopardu un to, vai viņš tiks paturēts pie mums, šis jautājums joprojām ir lemšanas stadijā. Tas nav atkarīgs tikai no mums,» skaidro Anete.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē