• Rīgas zoodārzā ieradies Amūras tīģeru pāris un mundžaks

    Daba un dzīvnieki
    Santa.lv
    Santa.lv
    1. oktobris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pub;icitātes foto
    Rīgas Zoodārzā ieradušies jauni dzīvnieki – trīs jaunas līdz šim neeksponētas sugas un Amūras tīģeru pāris.

    Klifa Granta meita atgriežas Rīgā!

    Rīgas Zooloģiskais dārzs piedalās reti sastopamo Amūras tīģeru starptautiskajā nebrīves turēšanas un vairošanas programmā (EEP), lai uzturētu zoodārzos kvalitatīvu šo dzīvnieku populāciju. 2011. gadā mūsu zooloģiskajā dārzā piedzima tīģerēns Klifs Grants, par kuru rūpēties nācās zoodārza darbiniekiem. Lai nodrošinātu dzīvniekam pilnvērtīgas rotaļas un attīstību, Klifam tika atrasts draugs – suns Prada. Tas ļāva cerēt, ka mazais svītrainis izaugs par kārtīgu tīģeri ar sugai raksturīgu uzvedību. Kā zināms, pilnīgā cilvēku aprūpē augušam dzīvniekam ir sarežģītāk izveidot pilnvērtīgas attiecības ar savas sugas pārstāvjiem, tādēļ tiem rodas problēmas ar vairošanos. Savukārt Klifa nonākšana tēva kārtā liecina, ka Rīgas zoodārza speciālistu cerības un pieliktās pūles ir pilnā mērā attaisnojušās. 

    Pirms deviņiem gadiem Rīgā dzimušais svītrainis dižkaķis savulaik aizbrauca uz Bezansonas zooloģisko dārzu Francijas austrumdaļā. Tur sekmīgi strādājis par tīģeri un parūpējies par vairākiem pēcnācējiem, kopumā sešiem – trīs puikas un trīs meitas. Nupat viņa jaunākā meita, četrus gadus vecā Taiga ieradusies Rīgā uz pastāvīgu dzīvi.

    Kopā ar viņu mūsu zoodārzā ieradās arī precinieks – divarpus gadīgais tīģerpuisis Augusts no Ebersvaldes zoodārza Vācijā. Patlaban dzīvnieki iepazīst jauno mītni un izturas itin piesardzīgi un aizdomīgi, nereti strauji reaģējot uz neparastiem trokšņiem.

    Līdz ar to Rīgas Zoodārza speciālistiem atkal ir jāapliecina sava profesionalitāte, jo Amūras tīģeru EEP programmas koordinatori Rīgai uzticējuši jaunu un perspektīvu tīģeru pāri – Taigu un Augustu. 

    Zebras, galago un mundžaks

    Pirms nedēļas Rīgas Zoodārzā ieradušās arī Grevi zebras, Garneta galago un Ķīnas mundžaks. Līdz šim šo sugu dzīvnieki pie mums pastāvīgi nav bijuši apskatāmi.

    Grevi zebras ir piepulcējušās Āfrikas Savannas ekspozīcijas dzīvnieku pulkam. Abas divus gadus vecās jaunkundzes Grēta un Inaja (attiecīgi no Berlīnes Zoodārza Vācijā un Mulhausas zooloģiskā dārza Francijā) būs apskatāmas nedaudz vēlāk, jo vēl nav paspējušas pierast pie jaunajiem apstākļiem. Grevi zebras ir iekļautas Pasaules Sarkanās grāmatas apdraudēto dzīvnieku (EN) kategorijā. Pēdējo 40 gadu laikā šīs sugas dzīvnieku skaits dramatiski samazinājies par teju 70%. Tagad grevi zebru skaits savvaļā ir vairs tikai daži tūkstoši.

    Tropu mājas naktsdzīvnieku ekspozīcijā apskatāmi Garneta galago brāļi Tabo un Tajo.

    Salīdzinot ar Senegālas galago, kas arī dzīvo šajā pat ekspozīcijā, šī suga ir apmēram piecas reizes lielāka un salīdzinoši īsākām ausīm.

    Ja netālu no kamieļiem dzirdamas skaņas, kas atgādina suņa rejas, tad velti meklēt tur cilvēka labāko draugu, – āskatās, vai tuvumā nav kāds vidēja suņa lieluma briedītis ar īsiem, bet relatīvi masīviem radziņiem un gariem ilkņiem, kas no augšžokļiem stiepjas pāri lūpām.  Tas ir Ķīnas mundžaks Mondo.

    Suņa riešanai līdzīgās skaņas mundžaki izdod uztraukuma brīžos. Savu teritoriju tie no sugas brāļiem aizsargā galvenokārt izmantojot ilkņus, ne tik daudz ragus. Jāatzīmē, ka pirms 10 gadiem dažas nedēļas mūsu zoodārzā bija apskatāms mundžaks. Toreiz to dzīvnieku atveda no Balvu apkaimes, kur tas ganījies savā vaļā. Vēlāk izrādījās, ka ņiprais ceļotājs bija aizmucis no kāda privātā minizoodārza Igaunijas austrumu daļā un šķērsojis Latvijas robežu. Pēc tam dzīvnieks atgriezās atpakaļ Igaunijā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē