• Puisēns Emīls, kurš aizkustināja Kauperu

    Dziedāšana
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    11. decembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No privātā arhīva, Instagram
    Latvijas dzimšanas dienā grupas Prāta vētra solistu Renāru Kauperu pārsteidza četrus gadus vecs zēns, kura dzīslās rit ne tikai latviešu, bet arī indonēziešu asinis. Puisēns izpildīja skaņdarbu Mana dziesma.

    Mazais Kaupera fans

    «Draugi atsūtīja šo video un ziņu: «Emīlam ir 4 gadi. Mamma Laura ir latviete, tētis indonēzietis. Viņi dzīvo Nīderlandē. Mammai ir ļoti svarīgi saglabāt visu latvisko, tāpēc ļoti daudz kopā ar Emīlu dzied latviešu dziesmiņas, lasa grāmatas. Katru gadu vasaras Emīls kopā ar mammu pavada Latvijā. Emīla mīļākā latviešu grupa ir Prāta vētra, un viņa sapnis ir kaut reizi padziedāt kopā ar Renāru Kauperu».

    Emīl, Tu esi liels malacis! Kad nākamo reizi būsi Latvijā, nekautrējies dot ziņu – nākamo sveicienu Latvijai jau iedziedāsim kopā,» šādu vēstījumu mazajam Emīlam uzrakstīja mūziķis Renārs Kaupers. Video, kur puisēns dzied patriotisko Prāta vētras dziesmu, līdz asarām aizkustināja tūkstošiem cilvēku Latvijā. Ļaudis internetā veltīja pateicības vārdus zēna mammai, kura arī svešumā savam dēlam vēlas nodot latviskās vērtības.

    PDz sazinājās ar Emīla mammu Lauru Dāvidi, kura pastāstīja: «Šis video tapa Latvijā, manu vecāku skaistajā dārzā. Cenšos iemūžināt visu, ko Emīls iemācās. Šī dziesma mani ikreiz aizkustina līdz sirds dziļumiem. Un, ja to vēl dzied Emīls, acis ir pavisam slapjas. Patiesībā Emīla tētis pirmais iemācījās piedziedājumu šai dziesmai, skatoties video no Dziesmu svētkiem. Un tad Emīls sāka griezt šo video uz riņķi.»

    Kā dēla priekšnesums nonāca līdz Kauperam, Laura var tikai minēt. Viņa to nosūtījusi savai draudzenei, tā savukārt citai draudzenei, un tā šis jaukais video arī aizceļojis līdz Prāta vētras solistam.

    Man ir neizmērojams prieks, ka viņš ar to padalījās tieši Latvijas dzimšanas dienā,» saka Emīla mamma.

    Visa Emīla ģimene ir muzikāla. «Es nesen atsāku spēlēt klavieres, bet Emīla tētis tagad mācās spēlēt ukuleli, arī skaņdarbu Mana dziesma. Bez mūzikas nepaiet ne dienas,» smaidot saka Laura. Emīls ir dzirdējis daudzas latviešu grupas, taču viņa favorīts ir Prāta vētra. «Kad Emīlam bija divi gadi, bijām šīs grupas koncertā. Kopš tā laika Emīls ikreiz, kad dzirdēja latviešu dziesmas, teica – tā ir Prāta vētra un Renārs Kaupers,» smejas Laura, atzīstot, ka nu dēls jau iemācījies atpazīt Renāra balsi.

    Nīderlandē svin latviešu svētkus

    Laura ārzemēs dzīvo jau astoņus gadus. «Sākumā dzīvoju Lielbritānijā, taču nu esam Nīderlandē, skaistā piekrastes mazpilsētiņā. Kad devos prom no Latvijas, man bija sarežģīts dzīves posms, tāpēc domas un izjūtas par to bija citādākas nekā tagad. Taču pa šiem gadiem esmu daudz redzējusi, domājusi un sapratusi. Tagad spēju novērtēt, kas Latvijā ir labs. Laikam vajadzēja pasaulē lokus mest, lai nonāktu līdz sapratnei, ka Latvija ir manas mājas. Lepojos, ka esmu latviete,» uzsver Laura.

    Viņa cer, ka reiz atkal dzīvos dzimtenē. «Grāmatas dēlam lasu tikai latviešu valodā. Vienu brīdi dziedāju viņam Latvijas himnu kā šūpuļdziesmu, lai Emīls to zinātu. Kopā skatāmies latviešu filmas, viņam patīk Emīla nedarbi, svinam Jāņus, vārda dienas un Latvijas dzimšanas dienu.» Dēls uzsācis skolas gaitas, tāpēc izaicinājums noturēt interesi par latviešu valodu arvien pieaugs. «Mācības notiek nīderlandiešu valodā. Taču Emīlam valodas padodas labi, tāpēc ceru, ka pietiks pacietības iemācīties lasīt un rakstīt arī latviski.»

    Izbauda vasaru mammas dzimtenē

    Pirms septiņiem gadiem Laura satika Emīla tēti indonēzieti Jomblo. «Mēs iepazināmies Londonā dejojot,» atklāj viņa. «Kādreiz Jomblo nodarbojās ar supermoto sacīkstēm, taču tagad ar moci brauc tikai savam priekam. SportiskāLaura, Jomblo un Emīls.s aktivitātes patīk arī Emīlam. Viņš apmeklē džudo nodarbības un uz skolu dodas ar skūterīti. Vienā virzienā sanāk 1,5 kilometri.»

    Katru gadu ģimene ļoti gaida vasaru, jo tad Latvijā pavada pusotru mēnesi. «Te patīk gan Emīlam, gan viņa tētim. Peldamies, makšķerējam, sēņojam, lasām meža zemenes, dzeram bērzu un kļavas sulas, ko mani vecāki saglabā līdz mūsu atbraukšanai. Biedējam strazdus no ķiršiem, izēdam omes un opas dārzu, kurinām ugunskuru un darām vēl daudz ko citu,» stāsta Laura.

    Vai Emīls izmantos Kaupera piedāvājumu un nākamreiz, kad viesosies mammas dzimtenē, iedziedās sveicienu Latvijai kopā?

    «Ja Renārs būs ar mieru Emīlu satikt, tas, manuprāt, būtu neticami skaists piedzīvojums.

    Es gan nevaru apsolīt, ka Emīls nesakautrēsies,» atklāj viņa mamma.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē