• Profesors Danilāns: Ja grib ātrāk nomirt, tad var būt vegāns

    Viedokļi
    Gita Vīksne
    22. decembris, 2021
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: MĀRTIŅŠ ZILGALVIS (F64)
    Tautā mīlētā daktera Anatolija Danilāna izteikumi par vegānismu satraukuši daudzus šī dzīvesveida piekritējus. Modes dizainere Šeila Vanaga, kura to dara jau daudzus gadus, ir gatava ar profesoru pastrīdēties.

    «Jau sen ir pierādīts, ka vegāni dzīvo īsāku mūžu nekā visēdāji. Ja grib ātrāk nomirt, tad var būt vegāns. Tas jau nav aizliegts. Vegāns jau citus neindē, viņš ļaunumu dara tikai pats sev, kleksējot iekšā salātlapas,» raidījumā 1:1 paziņoja gastroenterologs Anatolijs Danilāns.

    «Mēs esam visēdāji, tādēļ mans ieteikums ir neaizrauties ar vegānismu. Tā ir tāda pati modes lieta, kāda agrāk bija urīna terapija. Manā jaunībā urīnu ārstēšanās nolūkā dzēra riktīgi daudz, līdz beigās pielēca, ka nekāda lielā jēga no tā nav,» atminējās Danilāns, aicinot uzturā lietot arī gaļu.

    Nākamajā rītā sociālajos tīkos jau virmoja kaislības ap daktera izteikumiem. Neviens vien vegāns un svaigēdājs ņēmās apšaubīt Danilāna izteikumus un apelēja pie savas labās veselības.

    Pavisam nesen citā TV raidījumā – šovā Gandrīz ideālas vakariņas – raidījumā aizraušanos ar Danilāna peltajiem ēšanas paradumiem krāšņi demonstrēja arī viena no populārākajām Latvijas svaigēdājām, modes dizainere Šeila Vanaga.

    Man nav televizora, tādēļ Danilāna interviju neredzēju, taču zinu, ka šis vecais šprotēdājs mani bezgalīgi mīl,» PDz smejot saka Šeila.

    «Kad nespēsim vairs samaksāt par elektrību, visi kļūsim par svaigēdājiem. Tas ir nākotnes dzīvesveids, jo ir daudz ekonomiskāks. Katrs cilvēks pats var izvēlēties, ko ēd. Kā gan var vērsties pret to, kurš ēd salātlapas? Bļāviens! Šāds cilvēks taču pasaulei tik maz nodara pāri,» paziņo Šeila.

    «Vegāne esmu 30 gadus, svaigēdāja – gandrīz astoņus. Agrāk šajā ziņā biju ļoti radikāli noskaņota, taču pašreiz neesmu tik karojoša. Slepeni gaļu neēdu, taču, kad mans suns nejauši nomedīja pīli, man kā vegānei vajadzēja putnu apraudāt, apglabāt un skaisti izrotāt viņa kapavietu. Taču es atļāvos apzvanīt radiniekus un medījumu atdot viņiem,» vaļsirdīga ir Šeila.

    «Esmu sapratusi, ka šobrīd svarīgākais ir būt cilvēcīgiem un pieņemošiem. Svarīgākais ir sirds, nevis vēders. Arī Danilāna kungam ieteiktu paskatīties mazliet augstāk par vēderu,» teic Šeila. «Saslimt vai samazināt mūža garumu cilvēks var ne tikai ar to, ko apēd, bet arī to, ko domā un kā uztver lietas,» uzskata viņa.

    Par daktera pausto, ka vegāni dzīvojot mazāk, Šeila saka: «Par vegānismu nav profesionālu pētījumu. Runas par mūža saīsināšanu ir muļķības. Cilvēkiem vienkārši liekas, ka tas, ko viņi paši nedara, ir slikti. Danilāna kungam vienkārši nav tādas pieredzes. Kad cilvēks smagi saslimst, ārsti kaut ko iesaka un tas nekad nav alkohols vai šprotes. Ārsti uz laiku iesaka diētas, bieži vegānas. Uz īsu laiku iesaka pat svaigēšanu,» novērojusi Šeila.

    Arī viņas Stafordšīras terjeru suņu dāma Rāma, kuru Šeila jau vairākus gadus audzina par svaigēdāju un veģetārieti, vēl aizvien esot dzīvesprieka pilna. «Rāma ir dzīva un vesela. Suns izaudzis, ēdot augstvērtīgu vegānu pārtiku, ko pasūtu no Austrijas un Vācijas. Varbūt dažiem cilvēkiem kļūs nedaudz vieglāk, uzzinot, ka mans suns ik pa laikam dabū arī bioloģiskas lauku olas. Es gan pārbaudu, lai vistas, no kurām šīs olas nāk, būtu priecīgi joņojošas apkārt,» mierina modes dizainere.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    1 komentārs

    Ināra Jostiņa (Anspoka)
    Vegānisms un svaigas barības ēšana-tā ir katras personas privāta darīšana, bet līdzko ir tanī afērā iesaistīti mājdzīvnieki, kas no Radītāja IR GAĻĒDĀJI--saprotu, ka notiek NOZIEGUMS PRET DZĪVNIEKU, un ,,nepūt man pīlītes'', ka dzīvnieks jūtas lieliski....-jo viņš tev vienkārši neko nevar pastāstīt.Man bija zināma radinieku ģimene, kura jau no seniem laikiem bija pievērsusies vegānai barībai un vispār veselīgam dzīves veidam,bet ar laiku VIŅI VISI SLIMOJA AR DAŽĀDĀM VĒŽA FORMĀM, UN UZ ŠODIENU VIŅI VISI IR KAPOS....Ilgāk nodzīvoja kundze, kura no visas ģimenes tika izsūtīta uz Sibīriju un tur nu gan viņai nācās ēst to, kas bija pieejams--arī gaļu un piena produktus, jo strādāja pārtikas ražotnē...

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē