• Pilsētnieku izklaide – izaudzē pats!

    Hobijs
    Anastasija Kuzminova
    30. jūlijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    «Šobrīd no visiem tomātiem nogatavojies un gatavs fotografēties ir tikai viens, tieši sīkākais. Bet lepnums tāpat milzīgs,» smaida Sanda.
    Foto: Instagram
    «Šobrīd no visiem tomātiem nogatavojies un gatavs fotografēties ir tikai viens, tieši sīkākais. Bet lepnums tāpat milzīgs,» smaida Sanda.
    Tāda laukos pašsaprotama nodarbe kā dārzeņu un garšaugu apkopšana nu ir ienākusi arī galvaspilsētā. Slavenības uz savu glauno dzīvokļu terasēm pamanās izaudzēt pat tomātus un gurķus.

    Pirmo reizi mūžā tiek pie ražas

    «Tā ir tīrā veiksme, tomātu dzīvotgriba un pašsaglabāšanās instinkts,» atzīst Radio SWH ētera balss Sanda Dejus, kurai šogad padevies teju neiespējamais – uz terases ir izaudzēti mazi tomātiņi!

    «Man galīgi nav zaļo pirkstiņu, tādēļ fakts, ka pati varēju izaudzēt tomātus šādā tveicē, man ir brīnums. To mēģināju arī citus gadus, tomēr centieni bija neveiksmīgi. Šī ir pirmā reize, kad novācu ražu,» dižojas Sanda Dejus. Viņa atzīst, ka pavasarī dāvanā no draudzenes dabūjusi trīs tomātu stādus. «Tiesa, palika vien divi, jo pēc iestādīšanas podiņā vienu izrāva kaut kāds putns. Par brīnumu, tomātu stādi nenovīta. Kad tie bija noziedējuši, vīrs man bažīgi teica – nu, viss, pat ziediņi jau sāk birt! Izrādās, tas bija tomātu bumbuļu vēstnesis! Tomāti izauga, un pieci jau ir notiesāti,» tomātu audzēšanas niansēs dalās Sanda.

    Viņas lielākā padomdevēja tomātu apraudzīšanā bijusi mamma, kura meitai nākusi talkā un pat ieradusies stādiņus piesiet. «Viņa laukos audzē dārzeņus. Parasti tiekam apgādāti ar tomātiem – atved tik, cik tīk. Bet šoreiz mums nu ir arī pašiem raža,» priecājas Sanda. Tomāti nav vienīgais, ko šogad Sanda mājās mēģinājusi audzēt. «Kopā ar meitu iesējām garšaugus.

    Atklāšu, ka sēšanas process noteikti bija interesantāks nekā ražas gaidīšana. Tur vajag pacietību! Ar to mēs abas nevaram palepoties.

    Mums vajag uzreiz,» nosmej runīgā dāma un atzīst – nākotnē būs nopietnāk jāpievēršas garšaugu kopšanai. «Rukola un lociņi neizauga. Izskatās, ka būs tikai baziliks,» nopūšas viņa.

    Labumi kāram zobam un acu priekam

    Dizainers Artis Štamgūts sava dzīvokļa terasi iekārtojis tā, lai tur būtu vieta gan tomātu un gurķu stādiem, gan ziediem.

    Modes māksliniekam uz terases zied petūnijas, rozes, lavanda un hortenzijas, slejas efejas un mīkstlapu kadiķis, un griezdamies podiņos aug gurķi, zemenes, tomāti un garšaugi. «Es pirmo reizi tā visu sastādīju. Man ir vieta, kur audzēt, tādēļ nolēmu – kāpēc ne? Doma bija maksimāli izmantot terases platību, lai tur ir patīkami uzturēties. Turklāt tas viss kopumā labi izskatās,» PDz skaidro Artis.

    Dārzniecības darbi viņam nav sveši, tādēļ vaicāt pēc padoma nav bijis nepieciešams. «Nekā sarežģīta dārzeņu audzēšanā nav. Es jau nāku no laukiem… Atšķirība ir vien tā, ka visu audzēju nevis tīrumā, bet uz terases,» piebilst viņš.

    Artim terase nav stiklota, bet, par laimi, putni pagaidām viņa ražu nav noskatījuši. Vienīgās rūpes ir visu stādu aplaistīšana ik dienu. Vaicāts, vai dārzniecības pūles atmaksājas, ja dārza veltes var nopirkt arī lielveikalā, dizainers uzsver prieku, ko viņam sagādā rušināšanās pa zemi un laistīšana. «Protams, nopirkt tomātus un gurķus ir materiāli izdevīgāk un vienkāršāk, bet gandarījums no paša izaudzētā nav naudā izmērāms. Pat pāris paša audzētu zemeņu katru dienu noraukt ir pavisam kas cits nekā tās pirkt,» uzsver dizainers.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē