• Pieminot šarmanto diplomāti Ainu Nagobads-Ābolu – dzirkstošā personība, kura iedvesmoja

    Sabiedrība
    Edgars Orlovs
    Edgars Orlovs
    13. oktobris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības "Žurnāls Santa" arhīva
    Pagājušajā nedēļā viņsaulē devās viena no pirmajām atjaunotās Latvijas diplomātēm, bijusī vēstniece Francijā, Spānijā un Portugālē.

    «Šodien saņēmām skumju vēsti no Parīzes. Mūžībā devusies izcilā Latvijas patriote un diplomāte Aina Nagobads-Ābols. Viņa iemiesoja Latvijas diplomātijas gadsimtu. Viņas viedums un šarms iedvesmoja visus, kas viņu pazina,» izsakot līdzjūtību ģimenei, septembra beigās vēstīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

    «Viņas ieguldījums un dzirkstošā personība ir ierakstīta valsts gājumā un mūsu sirdīs,» pauda Latvijas Valsts prezidents Egils Levits. Dienu pēc Ainas Nagobads-Ābols nāves viņš Parīzē tikās ar diplomātes ģimenes locekļiem – dēlu Jāni Ābolu un mazmeitu Berilu Ābolu.

    Savu 101. jubileju Aina Nagobads-Ābols atzīmēja 9. jūnijā. Šajā dienā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā tika atklāta jubilārei veltīta izstāde Gadsimta latviete, kas bija skatāma līdz septembra sākumam.

    «Man jāsaka, ka jūs esat Latvijas diplomātijas etalons, un visiem diplomātiem ir jāraugās, kā jūs šo darbu paveicāt, kā jūs pārstāvējāt Latvijas valsti ar šarmu, ar gudrību un ar izveicību. Jūs diplomātes karjeru sākāt 70 gadu vecumā, līdz ar to var teikt – nekad nav par vēlu sākt kaut ko jaunu,» izstādes atklāšanā pauda Levits.

    «Nagobads-Ābola kundzes ieguldījums Latvijas valsts atjaunošanas procesā gan pirms nozīmēšanas par vēstnieci, gan it sevišķi pēc tam ir milzīgs, un šis dzīvesgājums ir patiešām unikāls Latvijā un arī Eiropas mērogā,» sacīja prezidents.

    Aina Nagobads-Ābols ir apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeņa III šķiru, Francijas Goda Leģiona ordeņa III šķiru un Portugāles Lielā Nopelnu krusta I šķiru. 2019. gadā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, iedibinot jaunu tradīciju pasniegt balvu par mūža ieguldījumu Latvijas ārpolitikā, pirmo apbalvojumu piešķīra viņai.

    Savu 100. dzimšanas dienu vēstniece nosvinēja savas mājas dārzā Parīzes priekšpilsētā Vezinē. Pirms jubilejas viņa intervijā žurnālam IEVAS Stāsti atzina, ka lielā balle par godu dzimšanas dienai izpaliks, jo Francijā tobrīd spēkā bija dažādi ierobežojumi.

    «Es varēšu iziet savā dārzā un tur satikt kādus viesus – vismaz dārzā mēs tagad drīkstam tikties! Tikai ne visus uzreiz, pa grupiņām,» stāstīja Aina. 65 dzīves gadus viņa pavadīja kopā ar vīru Guntaru Jāni Ābolu, kurš tieši savā 95. dzimšanas dienā devās viņsaulē.

    Pēdējo reizi Latvijā Aina bija pirms vairāk nekā četriem gadiem, lai dzimtenē apbedītu vīra pelnus.

    Viņa atzina – Francijā mazliet pietrūkstot Latvijas lauku. «Mana ikdiena Francijā ir rāma un gaiša. Sēžu savā mājā pie rakstāmgalda un skatos pa logu – rozes zied, dārzs ir skaists, un laiks saulains. (..) Mans moto ir, ka dzīve ir jādzīvo šodien – ar cerību, ka rīt tā būs tikai saulaināka, un, ja ne tāda pati, tad drusku labāka,» sacīja viņa.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē