• Pēc nāves piepilda Andreja Žagara sapni

    Atpūta
    Evija Kalnbērza
    22. oktobris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Mārtiņš Zilgalvis (F64)
    Leģendārā kafejnīca Osīriss, kas durvis vēra pirms 27 gadiem, beidzot nu esot tāda, kādu to jau sen esot gribējis redzēt pirms divarpus gadiem mūžībā aizsauktais Andrejs Žagars.

    Tikuši pie vēl vienas zāles

    Par 2021. gada oktobra vidū Vidzemes koncertzālē Cēsis gaidāmo koncertu bijušā Latvijas Nacionālās operas direktora, režisora un uzņēmēja Andreja Žagara piemiņai pasākuma organizatori informēja Osīrisā – Andreja izveidotajā kafejnīcā, kas nu ieguvusi jaunus vaibstus. Kafejnīca paplašinājusi apsaimniekojamās telpas un pārņēmusi zāli, kur vēl pirms pāris gadiem atradās arhitekta un vīnziņa Mārtiņa Pīlēna šampanieša un interjera bārs Modernists.

    «Jau sen bijušais kafejnīcas līdzīpašnieks Andrejs Žagars bija vēlējies, lai šī telpa banketiem un konferencēm piederētu Osīrisam, taču mājas īpašnieks – ārzemju latvietis – gribēja, lai šeit saimniekotu vairāki uzņēmumi. Tagad esam ieguvuši šo telpu, kas ilgāku laiku stāvēja tukša, un papildus varējām izveidot plašāku virtuvi. Interjeru veidoja Zane Tetere, bet pirmie to ieskandināja jauniešu koris Kamēr…,» par paplašināšanos stāsta kafejnīcas finanšu direktors un līdzīpašnieks Normunds Matutis.

    Viņš 15 gadus strādāja kopā ar Andreju Žagaru gan Latvijas Nacionālajā operā, gan palīdzēja viņam vadīt restorānu biznesu.

    «Osīrisā ar Andreju sēdējām līdz pat pēdējām viņa dzīves dienām. Viņš runāja, plānoja, sapņoja un nemitīgi atkārtoja – es atgriezīšos Operā!» kā šodien atceras finanšu direktors.

    Normunds PDz atklāj, ka pēc Andreja Žagara aiziešanas mūžībā ar viņa brāli Dailes teātra direktoru Juri Žagaru runājuši, kurš turpmāk saimniekos Andreja kafejnīcā. Juris nav vēlējies pārņemt šo brāļa biznesu, tāpēc vienojušies: turpmāk 40% kafejnīcas piederēs Normundam, bijušajam bārmenim Laurim Leitim tiks 20%, bet pārējā daļa – uzņēmējai Jeļenai Pankēvičai no Daugavpils. 

    Pagalmā – atmiņas par operu

    Normunds PDz izrāda arī iekšpagalmu, kuram tagad ir arī Osīrisa birka, jo kafejnīcas apmeklētāji tur pulcējušies jau vasarā, un tur notikuši daudzi pasākumi. Tagad tajā redzama mākslinieka Ilmāra Blumberga veidota statuja – dekorācija operai Burvju flauta, ko režisors Viesturs Kairišs iestudēja laikā, kad Andrejs vadīja Operu. Osīrisa līdzīpašnieks stāsta, ka pilnā augumā statuju nav atļauts uzstādīt, jo tas neatbilstot būvvaldes noteikumiem, tāpēc tā sadalīta trīs daļās.

    «Iepriekš neviens nebija saskāries ar faktu, ka no Operas noliktavas tiek paņemts kāds elements, kas tiek nodots juridiskai personai, lai izstādītu sabiedriskā vietā. Ar juristiem ilgi lauzījām galvas, kā visu noformēt. Vienojāmies, ka mēs šo dekorāciju nomājam,» atklāj līdzīpašnieks. Viņš arī zina teikt, ka Blumberga darbs ir vēsturiski piederīgs šai mājai, jo bijis uz šejieni atvests, kad svinēta Osīrisa 10. jubileja.

    «Toreiz tā, protams, bija Operas direktora Andreja Žagara ideja. Bet tas skats, kā vasarā skulptūru furgonos veda, nobloķējot satiksmi un pulcējot skatītāju pūļus, noteikti Andrejam būtu paticis,» tā Normunds.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē