• Pašmāju mūziķe nonāk Itālijas cietumā, jo sabiedriskajā transportā braukusi par zaķi

    Mūziķi
    Gita Vīksne
    6. oktobris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Facebook (Kristaps Kalns)
    «Pašlaik gaidām ziņas no Itālijas,» par ārzemēs apcietināto džeza pianisti saka viņas skatuves partneris. Latviete nonākusi nepatikšanās, jo pirms sešiem gadiem braukusi pa zaķi sabiedriskajā transportā un melojusi par savu identitāti.

    «Sabiedrības atbalsts ir liels, un jācer uz pozitīvu iznākumu,» par Itālijā apcietināto latviešu mūziķi Dženiferi Rumpāni pagājušajā sestdienā PDz sacīja otorinolaringologs Dins Sumerags, kura sirdslieta brīvajā laikā ir dziedāšana. 27 gadus vecā džeza pianiste, ar kuru kopā Dins pirms mēneša devās uz Itāliju, pēkšņi nonākusi aiz restēm. «2014. gadā viņa esot braukusi bez biļetes sabiedriskajā transportā un neesot atklājusi savu identitāti,» stāstīja Dins.

    Toreiz, baidoties, ka brauciens pa zaķi taps zināms Itālijas mūzikas akadēmijā, kurā latviete mācījās līdz 2019. gadam, Dženifere nosauca izdomātu vārdu. Vēlāk gan parādījusi pasi, un policisti viņu palaiduši, sakot, lai jauniete vairs tā nedara.

    Tikai tagad atklājies, ka tāda melošana policijai Itālijā ir krimināli sodāms noziegums, un pret latvieti tika ierisināta lieta. 2016. gadā izmeklēšana bijusi pabeigta un lieta nosūtīta uz tiesu. Tiesas spriedumā minēts, ka latviete tikusi aicināta ierasties uz tiesu. Dženifere gan par to neesot zinājusi.

    Sākotnēji viņai piespriestais 18 mēnešu cietumsods esot samazināts līdz 12 mēnešiem.

    19. augustā Dženifere devās uz Itāliju kopā ar Dinu.

    «Ceļojumu uz Itāliju ierosināju es,» neslēpa viņš. Dins un Dženifere kopā muzicē aptuveni gadu. «Dženifere ir izcila pianiste. Kopš 2002. gada viņa ir trīspadsmitkārtēja starptautisko konkursu laureāte. Mums bija daudz koncertu.Viņa gribēja sākt strādāt kādā no Latvijas mūzikas iestādēm, tādēļ bija nepieciešams maģistres diploms, kas bija palicis Itālijas augstskolā. Pie reizes nolēmām nofilmēt arī videoklipu, kas ir vēl viens mans hobijs,» atklāja viņš.

    Dienu pirms plānotās videoklipa filmēšanas pie viesnīcas, kur latvieši bija apmetušies, piebrauca divas policijas ekipāžas un aicināja Dženiferi sēsties mašīnā. Teikuši – neesot nekas nopietns, tikai pārbaude, drīz viņa atgriezīsies.

    Dinam līdzi braukt neļāvuši, tāpēc viņš devies uz policijas iecirkni ar taksometru.

    «Viņa sēdēja noraudājusies. Dženiferei tas bija liels pārdzīvojums,» atklāja Dins, kas uzzināja – latvieti tūdaļ vedīšot uz cietumu. Dženiferei piedāvātais valsts nozīmētais advokāts šai lietai pieslēgties solīja tikai pēc pāris dienām.

    «Sakarā ar Covid-19 mani cietumā nelaida un nepieņēma arī nekādas pakas. Teica, ka varot sūtīt telegrammu pa pastu, to arī izdarīju. Uzrakstīju, lai neuztraucas, mēs dabūsim viņu ārā no cietuma uz Latviju!» stāstīja Dins. Viņš vairākkārt mēģināja sazināties ar Latvijas vēstniecību Itālijā, taču nesekmīgi. Nākamajā dienā vīrietis atgriezās Latvijā, lai Dženiferei nolīgtu labu advokātu. «Tāda sajūta, ja manis nebūt blakus, cilvēks bez sakariem vienkārši pazūd.

    Ne vecāki, ne tuvinieki neko nezina, jo telefons konfiscēts, un tu esi ieslodzīts svešā valstī cietumā,»

    sašutis bija Dins, kas pagājušajā nedēļā Itālijā notikušo publiskoja plašākai sabiedrībai.

    «Tiesiskais ceļš aizņem laiku, bet cilvēciskais un diplomātiskais var izdarīt brīnumus,» cer Dins. Advokāts šobrīd cīnoties par to, lai jaunā sieviete nonāktu mājas arestā Romā. Pajumte jau sameklēta, un saņemta arī garantijas vēstule no cilvēka, kas uzņemsies atbildību par mājas aresta ievērošanu. Pēc tam plānots panākt, lai mūziķei ļautu mājas arestā būt Latvijā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē