• Pasaulē universālākās vecmāmiņas titula ieguvēja Sanita Lūse: Es neslēpju savu vecumu

    Izklaide
    Gita Vīksne
    5. marts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: VLADISLAVS PROŠKINS (F64)
    «Man ir jau divi kroņi – katrai mazmeitiņai savs,» atgriezusies no Bulgārijā notikušā pasaules vecmāmiņu konkursa, kur ieguvusi titulu Universālā vecmāmiņa 2020, PDz saka Sanita Lūse.

    Triju mazbērnu omīte

    «Kroņi nebija mans mērķis. Es vienkārši vēlējos savu dzīvi padarīt nedaudz krāsaināku,» atzīst Sanita. Pirms devās uz Bulgāriju, viņa uzvarēja Latvijas konkursā Vecmāmiņa 2019, kur ieguva vēl arī titulu Elegantākā vecmāmiņa. «Es neslēpju savu vecumu – pēc trim mēnešiem man būs 49, lai gan ir sajūta, ka vēl nesen palika 30. Man ir divas pieaugušas meitas un trīs mazbērni. Vecākajam ir četri gadi, jaunākajai – deviņi mēneši. Esmu strādājoša vecmāmiņa, kura ar mazbērniem pavada laiku brīvdienās un atvaļinājumā. Viņiem esmu omīte,» stāsta Sanita.

    Piedalīšanās konkursā viņai bija vēl viena iespēju pabūt kopā ar mazbērniem.

    «No 15 Latvijas konkursa dalībniecēm bijām trīs, kas savos priekšnesumos iesaistīja mazbērnus. Man uz skatuves pievienojās arī vīrs. Priekšnesumā fonā skanēja mana iemīļotākā bērnības dziesma Zilais putniņš, un atbilstoši tās vārdiem divi vecākie mazbērni uz skatuves laistīja katrs savu puķīti un baroja putniņu. Noslēgumā mazdēls mazmeitai uzlika galvā manis veidotu ziedu vainadziņu,» stāsta Sanita, kas lepojas ar floristes prasmēm.

    Tēriņi vairākos simtos

    «Piedalīties nacionālajā konkursā mani pamudināja vīrs, un uzvara tajā man dāvāja iespēju pārstāvēt Latviju starptautiskajā konkursā, kas emocionāli bija patiešām fantastisks. Lai gan Bulgārijā pavadīju tikai trīs dienas, iedvesmas guvu daudz vairāk nekā Latvijas konkursā, kas risinājās gandrīz četru mēnešu garumā,» atzīst Sanita. Viņa neslēpj sajūsmu par komplimentiem un atzinīgajiem novērtējumiem, kādus saņēmusi ārzemēs.

    «Daudzas konkursa dalībnieces pēc atgriešanās savā valstī tiek aicinātas uz vietējo televīziju raidījumiem. Šo vecmāmiņu valstis lepojas ar viņām. Nav svarīgas konkursā iegūtās vietas un tituli, vērtība ir tam, ka vecmāmiņas uzdrošinās piedalīties šādā konkursā,» teic Sanita.

    Latviete neslēpj, ka piedalīšanās šādos konkursos nav lēts prieks.

    «Dalības maksa bija 300 eiro. Par visu, sākot ar lidojuma biļetēm uz Bulgāriju un beidzot ar skatuves tērpiem, maksāju no savas kabatas. Liels atbalsts bija vīrs un Grandma Universe pārstāve Latvijā Stella Vilema,» stāsta Sanita. Konkursā viņa bija tērpusies latviešu zīmola Mayra baltā lina kleitā. «Papildināju to ar pašas noaustu Lielvārdes jostu un ziedu vainagu, kas ir mans roku darbs.»

    Taujāta, vai lielie tēriņi bijuši iegūto kroņu vērti, Sanita pārliecinoši atbild: «Noteikti! Vecmāmiņu konkursi būtu jārīko arī Latvijas novados. Tā ir lieliska iespēja sievietēm izrauties no ikdienas un piešķir sajūtu – tavā dzīvē nekas nav beidzies, viss notiek! Mana dzīve arī tagad pēc 45 gadu vecuma ir emociju pilna, es atklāju savus talantus. Citām sievietēm varu ieteikt – ja vari to atļauties finansiālā un laika ziņā, piedalies!»

    Nebaidās no pārmaiņām

    «Dažkārt vienkārši ir jāļaujas dzīvei,» savu veiksmes noslēpumu atklāj Sanita. «Tagadējais vīrs mani pamudināja piedalīties konkursā un atbalstīja ar savu klātbūtni gan Latvijā, gan Bulgārijā. Viens otru esam atraduši jau pēc noteiktas dzīves pieredzes iegūšanas. Ne vienmēr divi cilvēki izšķiras tāpēc, ka viņiem viss ir slikti. Dažkārt pietiek sasniegt dzīvē brīdi, kad izaug bērni un tu paliec viens. Ja līdz tam visa dzīve ir griezusies ap bērnu vadāšanu uz skolu un pulciņiem, tad vietā ir jāatrod kas cits. Kādam tas būs sports, citam dažādi pašizglītošanās kursi. Viens ritms jānomaina ar citu, bet dažkārt cilvēks tajā visā vairs nespēj atrast sevi. Un sāk pie tā vainot otru,» spriež Sanita.

    Viņa vienmēr ir bijusi aktīva. Savulaik trenējusies vieglatlētikā, bijusi pat Latvijas izlases kandidāte. «Vēlāk spēlēju basketbolu, boulingu amatieru līgā. Visu dzīvi esmu centusies sevi pilnveidot. Daži domā, ka pietiek divreiz nedēļā aiziet uz sporta klubu, lai sevi varētu saukt par aktīvu. Manuprāt, tā nav aktivitāte, ja pārējās piecas dienas noguli dīvānā pie TV. Televizoru neskatos, tā vietā izvēlos aktīvi nodarbināt smadzenes. Esmu apmeklējusi floristikas un dārzkopības kursus, tur iegūtajās zināšanās vēlāk dalījos ar citiem. Esmu bijusi arī psihologa Anša Jurģa Stabiņģa lekcijās.

    Smeļoties iedvesmu dažādos arhitektūras žurnālos, esmu iesaistījusies savas mājas remontā. Esmu piecreiz saņēmusi balvu kā labākā uzņēmuma darbiniece. Zinu, kas esmu un ko varu,» pārliecinoši uzsver Sanita. Ar savu piemēru viņa vēlas iedvesmot un iedrošināt arī citas latviešu sievietes. «Piedaloties Latvijas konkursā, visām dalībniecēm tika piedāvātas pārvērtības pie modes dizainera Aleksandra Pavlova. Man viņš ieteica nogriezt matus. Piekritu, un esmu Aleksandram par to pateicīga. Vai pārmaiņas izdevušās, vislabāk redz cilvēki no malas. Jaunais bieži vien mums nepatīk nevis tāpēc, ka tās nav domātas mums, bet gan tādēļ, ka mēs pie tā vēl neesam pieradušas. Ir jāuzticas cilvēkiem un jābūt atvērtam!»

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē