• Pašai savu dārgakmeni – kurš ir piemērots tev?

    Izklaide
    Zane Blanka
    Zane Blanka
    18. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Dārgakmeņi un pusdārgakmeņi. Kas tie īsti ir, un kurš piemērots tieši tev? Dārgakmeņu pasaule ir maģiska, un tajā daudz izzināmā. Šoreiz sniedzam ievadu, lai neapmaldītos. Konsultē Pēters Brangulis, Latvijas proves biroja valdes priekšsēdētājs, un Juris Ērenpreiss, vēdiskais astrologs «Shakti» centrā.

    Vēsturiski par īstajiem dārgakmeņiem vienmēr mēdz saukt četrus dabiskas izcelsmes minerālus – rubīnu, dimantu, smaragdu un safīru –, tomēr šis saraksts dažādos avotos mēdz būt arī plašāks.

    Savukārt pusdārgakmeņu jau ir krietni vairāk – kvarcs, akvamarīns, ametists, opāls, topāzs, korallis, nefrīts, jašma, ametists, ahāts, mēnessakmens un daudzi citi, kā arī organiskās izcelsmes materiāli – dzintars un pērles. Eksperti vērtē dārgakmeņus gan pēc ķīmiskiem, gan fizikāliem kritērijiem. Dzidruma, krāsas, optiskiem efektiem, formas un citiem. Vērtību nosaka arī tas, cik reti akmens dabā pieejams.

    Īsts vai uzlabots?

    Īsts dārgakmens nekad nav perfekts. Tā ir pirmā doma, ko, runājot par dārgakmeņiem, saka Pēters Brangulis, Latvijas proves biroja vadītājs, kurš jau 20 gadu nodarbojas ar dārgakmeņu ekspertīzi.

    «Dabīgi minerāli visi vairāk vai mazāk satur dažādu veidu iekļāvumus un nekad nav tik dzidri kā stikls, kas ir absolūti vienmērīgs, bez jebkādiem defektiem, skaidro Pēters. «Diemžēl tas, ka nopērkamais akmens nav perfekts, mūsdienās arī ne vienmēr nozīmē, ka tas ir dabīgs, jo ražotāji neperfekcionisma pazīmes iekļauj nu jau arī sintētiskos akmeņos.»

    Tāpat plaši nopērkami akmeņi, kas dabā vispār nemaz neeksistē. Viens no tiem ir, piemēram, zils kvarcs. Arī rozā kvarcs visbiežāk ir krāsots.

    Tāpat lielākā daļa ahātu nevar būt tik spilgtās krāsās, kā tos pārdod.

    Krāsotu akmeni bieži var pazīt pēc krāsu svītrām – krāsa sakoncentrējas plaisās. Bieži tas ir krāsots kvarcs, kas tiek uzdots par kādu citu akmeni, jo kvarcs ir samērā lēts akmens. Tiek praktizēta arī tāda lieta kā dabīgo akmeņu uzlabošana. «Piemēram, mašīnu pasaulē uzlabošana nozīmē tūningu un tas ceļ mašīnas vērtību, bet akmeņu pasaulē ir otrādi. Uzlabotie akmeņi maksā mazāk, jo sākuma materiāls ir bijis komerciāli nepievilcīgs – ar plaisām, necaurspīdīgs, bezkrāsains.»

    Latvijā dārgakmeņu tirgus nav attīstīts vēsturiskā konteksta dēļ, pie mums nav arī plašu specializētu akmeņu veikalu, kā tas ir citviet pasaulē. Tuvākais tam ir bead art veikali, norāda Pēters. «Bieži vien ir grūti uzticēties vietējiem pārdevējiem, jo materiālu identifikācija ne vienmēr ir vienkārša, turklāt testēšanas prieks nav lēts, un būtu naivi domāt, ka viss, ko var nopirkt pie mums veikalos vai no individuāliem pārdevējiem, tiek testēts,» saka Pēters.

    Latvijā likums regulē, ka ir četri obligāti provējamie dārgakmeņi: briljanti, rubīni, safīri un smaragdi. Kad tie ir nonākuši izstrādājumos, valsts nosaka, ka tiem jābūt pārbaudītiem, bet tas neattiecas uz dārgakmeņiem, kas ir paredzēti citu preču ražošanai.

    Internetā vai ārzemēs?

    Vēl viens kanāls, kurā iegādāties dārgakmeņus, ir internets. Kā labākās vietnes dārgakmeņu iegādei eksperts norāda portālus Etsy, Ebay vai Amazon. «Amazon no šiem trim, manuprāt, ir sliktākā izvēle, jo lietotājam tas ir vairāk paslēpts – grūtāk saprast, no kā tu pērc.»

    Kā saprast, ka pārdevējs internetā ir uzticams? «Svarīgas ir atsauksmes un piedāvājuma sortiments,» saka Pēters. «Vairāk pamata uzticēties būs kādam, kam piedāvājumā ir tūkstošiem preču, nevis piecas vienības, kam ir augsts darījumu skaits, kas to dara ilgstoši un kam ir laba atsauksmju bāze.»

    Pēteris Brangulis: «Lai izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem, iesaku neaizrauties ar ļoti spilgtiem akmeņiem un neieguldīt šajos pirkumos milzīgu naudas summu.»

    Akmeņiem bagātākā pasaules daļa šobrīd ir Āzija – Šrilanka, Pakistāna, Afganistāna –, un, pērkot dārgakmeni, piemēram, internetā, par to nevajadzētu satraukties.

    Ja gribas nopirkt vienu vai dažus akmeņus, var braukt uz ārzemēm. Piemēram, Antverpeni. Tur Golden Triangle rajonā ir akmeņu veikali. Vienīgi ne par draudzīgāko cenu. Tāpat vienmēr ir iespēja doties uz lielajiem dārgakmeņu šoviem. Viens no tiem ir Minhenes gem show. Un, protams, leģendārais Tuskonas gem show Amerikā, kur ziemas sezonā pulcējas lielākie minerālu kolekcionāri no visas pasaules. «Dažkārt cilvēki domā, ka visdrošāk ir doties uz dārgakmeņu raktuvju vietām, tuvāk pirmavotam, bet patiesībā – jo tuvāk dārgakmeņu atradnēm dārgakmeņus tirgo, jo lielāka iespēja uzrauties uz viltojumu,»

    Ja mērķis ir iegādāties vienu vai dažus dārgakmeņus, iespējams, vissaprātīgākais veids ir pasūtīt tos pie juveliera, kurš izgatavos rotu.

    Dārgakmeņu cenas parasti tiek noteiktas par karātu. Pie lētākajiem akmeņiem pieskaitāmi, piemēram, kvarcs vai citrīns, kas maksā aptuveni piecus eiro karātā. Vienā gramā ir apmēram pieci karāti, tātad grams akmens vidēji maksā 20–30 eiro. Šī cena ir ļoti tuvu zelta 585. proves sakausējumam par gramu.

    Var teikt, ka pat salīdzinoši lētākie akmeņi ir zelta vērtībā vai dārgāki.

    Internetā nopērkami arī jau sertificēti akmeņi, kas ir iepakoti, ar sertifikācijas atzīmēm. Jāņem vērā, ka testēšanas process maksā 35–40 eiro un cena parasti ir iekļauta pārdošanas cenā.

    Dārgakmeņi, kas nav dārgakmeņi

    Tie ir sintētiskie dārgakmeņi un imitācijas. Šobrīd nozarē savu uzvaras gājienu veic arī tāds produkts kā nanositāls. «Tas nav īsti stikls, bet nav arī kristāls – tāds starpprodukts, ko varētu dēvēt par pseidokristālu. Tā materiāls pēc īpašībām ir pietuvināts kristāliskām vielām, bet ražošanas procesā tā izmaksas ir līdzīgas stiklam, tomēr tas ir krietni izturīgāks par stiklu.

    Un, piemēram, sintētiskie smaragdi jau ir zaudējuši cīņā nanositālam, jo sintētiskā smaragda cena par karātu ir vairāki desmiti eiro, nanositāls maksā 10 eirocentus, un kvalitātes ziņā ir tikpat labs,» skaidro Pēters Brangulis.  

    Mazliet maģijas

    Par dārgakmeņu un pusdārgakmeņu dziedinošajām īpašībām informācijas netrūkst, un, ticēt tām vai ne, protams, ir katra pārliecības jautājums. Arī vēdiskajā astroloģijā dārgakmeņiem ir atvēlēta īpaša vieta. Kā skaidro vēdiskais astrologs Juris Ērenpreiss, valkājot rotaslietas ar noteiktiem dārgakmeņiem, var vairot enerģiju dažādās dzīves jomās.

    Bet atšķirībā no dažādām ezoteriskām praksēm, kas konkrētiem akmeņiem piešķir noteiktas dziednieciskas īpašības, vēdiskajā pieejā katram cilvēkam akmeņi jāizvēlas individuāli, ņemot vērā viņu personīgo horoskopu.

    Un, kas der vienam, kādam citam var nākt par sliktu. «Vēdiskajā astroloģijā katrai planētai ir savs akmens – arī ar savu enerģētiku. Ja konkrētās planētas enerģētika cilvēka dzīvē ir vāja, to var stiprināt ar šī akmens palīdzību,» skaidro Juris Ērenpreiss. «Svarīgi saprast, ka akmeņus iesakām nēsāt tikai tad, ja redzam, ka planēta ir labvēlīga un tās enerģija ir vāja. Ja ir tieši otrādi un kaut kādas problēmas izraisa planēta, kuras enerģija ir pārāk spēcīga, jāizvēlas citi kompensācijas mehānismi, piemēram, mantras vai rituāli, jo akmens radušās problēmas var pastiprināt vēl vairāk. Tāpēc vēdiskajā astroloģijā pret dārgakmeņu valkāšanu izturas ļoti uzmanīgi,» stāsta astrologs.

    Sevišķi uzmanīgiem jābūt ar tā dēvēto ļauno planētu akmeņiem. Piemēram, zilo safīru, kas ir Saturna akmens. «Saturns pārvalda mūsu negatīvo likteni, tādēļ ir pavisam nedaudz cilvēku, kam varētu ieteikt nēsāt zilo safīru. Tāpat jāuzmanās ar sarkano koralli. Tas ir Marsa akmens, un Marss ir pati agresīvākā, ātrākā, ugunīgākā, nežēlīgākā planēta. Ir cilvēki, kam tas ir piemērots, ja Marss horoskopā ir vājš.

    Sākot nēsāt Marsa akmeni, cilvēkiem ļoti bieži dzīvē notiek strauji pavērsieni, kas ne vienmēr ir pozitīvi, var būt saistīti, piemēram, ar traumām.

    Būtu jābūt uzmanīgiem ar sarkano rubīnu, kas ir saules akmens. Vēdiskajā astroloģijā saule tiek skaitīta pie nežēlīgajām planētām, jo saistīta ar cilvēka ego. Ja rubīnu valkā kāds, kam tas nav piemērots, šis cilvēks var kļūt ļoti valdonīgs, dogmatisks, dominējošs, kas visbiežāk atstāj tiešu iespaidu uz attiecībām.»

    Par miermīlīgākiem akmeņiem vēdiskais astrologs uzskata dzelteno safīru – Jupitera akmeni, dimantu – Veneras akmeni, zaļo smaragdu – Merkura akmeni.

    Vēdiskajā astroloģijā nekad neiesaka nēsāt daudzus dārgakmeņus vienlaikus. Vienu, varbūt divus. Un, protams, tādus, kas enerģētiski savā starpā nekonfliktē.

    Izvēloties dārgakmeni vai pusdārgakmeni pēc vēdiskās astroloģijas principiem, nozīme ir arī dārgmetālam – tam jābūt enerģētiski draudzīgam, ar akmeni saderīgam, kā arī jāzina, kurā pirkstā gredzenu valkāt, jo katrai planētai atbilst noteikts rokas pirksts.

    «Lai akmens iedarbotos, tam būtu jāsaskaras ar ādu,» skaidro Ērenpreiss. «Tāpēc gredzeniem, ko izgatavo pēc vēdiskās tradīcijas, lejasdaļa ir atvērta un gredzens nonāk tiešā saskarē ar ādu. Ja negribas valkāt gredzenu, akmeni var iestrādāt arī kulonā. To mēdzam ieteikt vīriešiem, kas negrib valkāt gredzenus ar akmeņiem. Līdz ar to šis ieteikums darbojas arī otrā virzienā – ja gribas valkāt akmeni, bet negribas iet pie astrologa, jāraugās, lai tas vismaz nepieskaras ādai, ja izrādītos, ka akmens valkātājam nav atbilstošs.»

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē