• Nozagto vakariņu skandāls. Skudriņa sašutusi — liepājnieki esot nočiepuši viņas idejas!

    Sabiedrība
    Gita Vīksne
    4. augusts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: F64
    Pagājušajā nedēļā populāri ļaudis baudīja izsmalcinātas vakariņas Liepājā, un jau dažas stundas vēlāk pasākumu aģentūras Skudras metropole vadītāja pikti paziņoja – notikusi viņas ideju zādzība.

    «Neesmu konfliktu cilvēks – vienkārši gribu, lai citi tādas lietas neatkārto,» par multimediālo garšu performanci Sajūti Liepājas garšu, kas 29. jūlijā tika prezentēta pazemes tunelī Liepājā, PDz pauž pasākumu aģentūras Skudras metropole vadītāja Gundega Skudriņa. Viņa uzskata, ka radošā apvienība Šarmants izmantojusi viņas idejas.

    «No katra mana pasākuma ir kaut kas paņemts. Nav runa par to, ka savos pasākumos citi nedrīkstētu izmantot gaismu projekcijas, konservu bundžas vai smiltis. Jautājums ir par ideju kopumu. Skudras metropolei ir bijušas gastronomiskās performances un nepieradinātās vakariņas, kur radījām iepriekš vēl nekur nebijušus konceptus. Šādu konceptu vai to detaļu izmantošana ir pārkāpums. Idejas aizsargāt nevar, bet intelektuālo īpašumu aizsargā likums. Esmu konsultējusies ar juristiem, kas orientējas ar to saistītos likumos. Arī viņi saka, ka šajā gadījumā notikusi kopēšana.»

    «Skudras metropole šajos konceptos ieguldījusi daudz enerģijas. Tas ir vairāku gadu darba rezultāts. Man jāuzņemas atbildība gan par savu komandu, gan darbiem, un tie ir jāaizstāv. Priecājos, ka jau esmu saņēmusi atvainošanos no Liepājas pilsētas pašvaldības, kas noreaģēja momentā. Ar mani sazinājies arī apvienība Šarmants vadītājs, kas solīja publiski atvainoties,» teic Gundega.

    Šī nav pirmā reize, kad Skudriņa aizstāv savas idejas. Pirms diviem gadiem Gundega ideju zādzībā apsūdzēja kompāniju Shine Event, kas, viņasprāt, par savu bija uzdevuši Gundegas radītu pasākuma konceptu un pārdevuši to klientiem Maskavā. «Toreiz viss beidzās labi – cilvēki atvainojās, un kādu laiku bija miers. Šādas situācijas ir reizi pāris gados.»


    Kā norāda radošā apvienība Šarmants un tās pieaicinātais zvērinātais advokāts Andris Tauriņš (Sorainen), G. Skudriņas ierakstu Facebook vietnē iespējams pārprast.

    Tur izmantoti attēli no viena konkrēta Šarmants organizētā pasākuma Sajūti Liepājas garšu, bet iepretim tiem selektīvi atlasīti attēli no dažādiem Skudras Metropoles rīkotiem notikumiem plašākā laika griezumā. Ieraksta autore norāda, ka ne jau šo detaļu līdzība ir problēma, bet pati koncepcijas kopija, par ko grūti spriest, ja pasākums nav apmeklēts klātienē.  

    Lai runātu par G. Skudriņas vai Skudras Metropoles intelektuālā īpašuma aizskārumu, visupirms jākonstatē darba esamība un tā autorība. Identificējot radošo darbu, jāatceras, ka Autortiesību likums neaizsargā idejas; to brīva aprite un izmantošana ir būtisks sabiedrības attīstības un jaunrades pamatnosacījums. Idejas nevienam nepieder, savukārt līdzīgu ideju atšķirīgs izpildījums nepārkāpj autortiesības. Ja ideja ir izteikta konkrētā formā, likuma aizsardzību bauda šī konkrētā forma. Savukārt ideju citi var brīvi izmantot, ietērpt to jebkādā citā formā un tādējādi radīt jaunus darbus.  

    Ir sarežģīti vai pat neiespējami pierādīt, kurš pirmais iedomājās un īstenoja konkrētus radošos risinājumus, kad interneta vidē jau ir konstatējamas to neskaitāmas versijas. Kamēr šo ideju izpildījums nav identisks, nav arī pamata apsvērt autortiesību pārkāpumu.  

    Vispārīgi varētu būt apspriežams jautājums par pasākumu scenārijiem kā autortiesību objektiem. Taču tādā gadījumā jāskata visi pasākumu veidojošie elementi to kopumā. Šajā gadījumā nav ne mazāko šaubu, ka Liepājā radītais pasākums ir oriģināldarbs, un G. Skudriņas nopelni tajā nav. Ar grandiozu ieguldījumu visu tekstuālo scenāriju Liepājas pasākumam radījusi dzejniece Maija Kalniņa. 

    Vienlaikus jāatzīst, ka intelektuālā īpašuma un autortiesību tēma ir arvien svarīga un aktuāla – par to ir jārunā un jāveicina industrijas, kā arī sabiedrības kopīgā izpratne par intelektuālo īpašumu un tā aizsardzību.

    Ko par Gundegas ierakstu internetā domā radošās apvienības Šarmants vadītājs? Kādas bija vakariņu viesu atsauksmes? Lasi jaunākajā Privātās Dzīves numurā!

    • Svarcēlājas Rebekas Kohas jaunā dzīve islāmā. «Es taču visu mūžu necelšu stieņus!» teikusi viņa. 
    • Vilcāne pēc vīra zaudējuma atgūstas mājiņā pie jūras. Kāpēc dziedātāja jubileju svinēs privāti un aizliedz rakstīt grāmatu par sevi?
    • Dakteris Gruntmanis gribēja palīdzēt Latvijai, bet izrādījās lieks... Viņa ģimene atgriežas ASV.
    • Nozagto vakariņu skandāls. Skudriņa sašutusi – liepājnieki esot nočiepuši viņas idejas!
    • Rīta Panorāmas vadītājas dēlam būs pašam savs radījums. Viņam ir tikai astoņi gadi!
    •  Mini Modes īpašnieci Līpiņu krīze nesalauž. Viņa ar meitu Tīnu iekārto veikalu Rīgas centrā. 
    Privātā Dzīve nr31

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē