• Nopietna slimība dīdžejam Marekam Dainim liek mainīt dzīvi: Šādās situācijās cilvēks vienmēr iztēlojas visļaunāko

    Veselīgs dzīvesveids
    Gita Vīksne
    8. februāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No privātā arhīva
    «Šādās situācijās cilvēks iztēlojas visļaunāko,» saka dīdžejs, kurš pēkšņi sajuta sāpes plaušās. Viņam atklāja slimību, kas skar daudzus ilggadējus smēķētājus.

    «Viss sākās pagājušās vasaras izskaņā, kad, sēžot pie ezera, jutu sāpes plaušās,» PDz atminas dīdžejs un autosportists [Ex] da Bass, īstajā vārdā Mareks Dainis. Viņu sākušas mocīt viļņveida un asas klepus lēkmes. «Sāpēja tā, it kā kāds ar spēku spiestu krūšu kurvi,» atceras dīdžejs, kurš uzreiz nojautis, kas tam varētu būt par iemeslu.

    «Šobrīd esmu 36 gadus vecs, un pusi mūža esmu aktīvi smēķējis. Nopietni to darīt sāku pēc vidusskolas, lai gan svētdienas pīpētājs biju jau skolas laikā,» stāsta Mareks.

    «Mācoties vidusskolā, sāku strādāt Cēsu radio stacijā Saules iela, kas vēlāk pārtapa par Progressive FM. Pēc tam darbojos arī rādžiņa deju klubā. Tolaik liela daļa kolēģu gan radio, gan klubā pīpēja, pavilkos arī es,» atceras dīdžejs. Studējot augstskolā, viņš jau sācis pīpēt regulāri. «Pēdējos gados smēķēju nepilnu paciņu dienā. Ballīšu un copes laikā pat divas.»

    Jūtot sāpes plaušās, viņš ne pa jokam nobijies.

    «Šādās situācijās cilvēks vienmēr iztēlojas visļaunāko, un es jau biju aizdomājies, ka man, iespējams, ir kas ļaundabīgs.

    Sapratu, ka Covid-19 tas nav, jo atšķīrās simptomi. Turklāt ne draugu, ne ģimenes lokā nav neviena, kas būtu inficējies ar šo vīrusu. Arī pats ikdienā ievēroju visas drošības normas – mazgāju, dezinficēju rokas, nēsāju sejas masku,» skaidro dīdžejs.

    Vispirms viņš samazinājis ikdienā izpīpēto cigarešu skaitu, tad nolēmis pamēģināt elektronisko cigareti. «Diemžēl no tās man kļuva tikai sliktāk,» atminas Mareks. Mīļotās sievietes mudināts, pirms mēneša viņš devās pie pulmonologa. «Tiku nekavējoties nosūtīts veikt spirogrāfiju. Pūšot īpašā aparātā, tika pārbaudīts manu plaušu tilpums un elpceļu caurlaidība. Analīzes nebija diez ko labas,» neslēpj dīdžejs.

    Ārstam sākumā radušās aizdomas par to, ka Marekam varēt būt astma, jo pie tādām plaušām, kādas ir dīdžejam, esot gandrīz neiespējami tikt, pīpējot 18 gadus. Marekam veica arī asins analīzes un datortomogrāfiju krūškurvim.

    «Asins analīžu rezultāti uzrādīja, ka iekaisuma nav, bet datortomogrāfijas rezultāti bija labi un neuzrādīja neko no tā, par ko baidījos,» atminas dīdžejs.

    Ārsti Marekam atklājuši smēķētāju slepkavu – hronisku obstruktīva plaušu slimību jeb HOPS, kas izpaužas kā progresējošs elpas trūkums vai pat smakšana. «Drīz būs trīs mēneši, kopš neesmu smēķējis nemaz. Tagad lietoju dārgu inhalatoru, kas palīdz bronhiem attīrīties. Pēc mēneša man atkal būs spirogrāfija, cerams, tā rādīs uzlabojumus,» saka Mareks.

    Viņš neslēpj – kopš atmetis smēķēšanu, klāt nākuši daži kilogrami liekā svara, taču tas esot nieks salīdzinājumā ar pozitīvajām izjūtām, kas ienākušas viņa dzīvē.

    «Tagad jūtos daudz labāk, plaušas vairs tik ļoti nesāp, ir vairāk enerģijas, garša un smarža kļuvusi izteiktāka, ietaupās arī naudiņa.

    Savu smēķētāja karjeru esmu beidzis. Ceru, ka mans stāsts vēl kādu iedvesmos pārstāt bojāt savu veselību, kā to esmu darījis es.»

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē