• No ģimenes tēva par sievieti: Esmu septītajās debesīs

    Sabiedrība
    Edgars Orlovs
    Edgars Orlovs
    29. septembris, 2020
    3 komentāri

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No privātā arhīva
    Viendzimuma laulību atbalstītāji priecājas – nedēļas laikā divi vīrieši kļuvuši par sievietēm un par to paziņojušas sociālajos tīklos. Nu Latvijā pretēji Satversmē noteiktajam oficiāli ir divas ģimenes, kuras veido divas sievietes un viņu bērni.

    No vīrieša par sievieti – pusgada laikā

    «Es to paveicu! 2020. gada janvārī pieņēmu lēmumu uzsākt dzimuma maiņu, martā – pirmā vizīte pie psihiatra, jūnijā – uzsākta hormonu terapija, jūlijā – operācija, augustā – dzimuma un vārda maiņas process, 9. septembrī – oficiāli sieviete. Viss tas – bez Tvaika ielas konsilija,» 9. septembrī tviterī pavēstīja persona, kas sevi piesaka ar segvārdu Auri.

    «Jūtos fantastiski pilnvērtīga, beidzot esmu es pati – sieviete Auri –, nevis gļuks sistēmā. Neviens vairs no manis nevar pieprasīt būt kam tādai, kas es neesmu. Pasaule ir mana, un es sevi dievinu. Un turpinu ar sevi strādāt. Dzimšanas reģistrā dzimums ir labots, atnāca e-pasts no CSDD, ka tiesības jāmaina, jo konstatējuši, ka vārds mainīts,» par niansēm ar dokumentiem vēstīja Auri. Persona atzina, ka dokumentos viņas ģimenes stāvoklis norādīts – precējusies.

    «Intereses pēc iemetu acis Iedzīvotāju reģistrā par saviem bērniem. Parādos sadaļā «ziņas par tēvu», bet ar jauno vārdu. Jokaini, bet iebildumu nav – bioloģija ir bioloģija,» vēstīja Auri.

    Process līdz atzīšanai Latvijā par sievieti viņai izmaksājis 1700 eiro.

    Taču, lai arī fizioloģiski viņa tiešām būtu sieviete, esot ejams vēl garš ceļš: «Finansiāli tie būs vēl kādi 13 000 eiro tuvāko 4 gadu laikā, ja sanāks sakrāt.»

    Auri paziņojumu virkne ļaužu komentējuši ar vārdiem: «Apsveicu!», «Super, milzīgs prieks!», «Vīrietis ir miris, lai dzīvo sieviete!». Lai arī notikušais ir pretrunā ar Satversmi, kas paredz laulību starp vīrieti un sievieti, Auri ierakstu komentējusi arī veselības ministre Ilze Viņķele: «Labi, labi, labi, cerīgi. Gan jums personiski, gan sabiedrībai kopumā. Visas veiksmes!»

    Divas viendzimuma ģimenes vienā nedēļā

    Kaislības par Auri sociālajos tīklos vēl nebija rimušas, bet jau 14. septembrī cita persona, kas sevi dēvē par Madara Marta, pavēstīja: «Tā diena ir pienākusi, esmu oficiāli mainījusi vārdu un esmu otrajā oficiālajā viendzimuma pārī LV. Verot vaļā vēstuli no Tieslietu ministrijas, trīcēja rokas. Šodienas notikumi manu garīgo stāvokli ir pacēlušas augstumos… Esmu septītajās debesīs…»

    Izrādās, Madara Marta ir drīzumā gaidāmā ekstrēmo pārvērtību TV šova Operācija: Jauna dzīve dalībniece, un viņas sekotāji tviterī steidza viņu apsveikt. Viena no pirmajām bija Saeimas frakcijas Attīstībai/Par! deputāte Inese Voika: «No sirds sveicu! Lai lieliska dzīve uz priekšu! Ražens mums rudens – dažās nedēļās divi viendzimuma oficiāli reģistrēti pāri!»

    PDz izdevās sazināties ar vairāku bērnu tēvu, kurš tagad Latvijā oficiāli skaitās sieviete.

    Madara Marta apstiprināja, ka tiešām ir saņēmusi dokumentus, kas to apliecina, lai arī fiziski pārtapšanā viņa esot vien sākumposmā, proti, vīrietim izņemti sēklinieki.

    «Skan ļoti interesanti, ka tagad esmu viens no pirmajiem Latvijā, kas skaitās oficiāli noslēdzis viendzimuma laulību. Dzimuma maiņas procesā nepārbauda nekādus datus, tāpēc sanāk – tā kā esmu bijis vīrietis, kas precējies ar sievieti, tad, mainot dzimumu un kļūstot par sievieti, joprojām skaitos tajā pašā laulībā, proti, precējies ar sievieti,» neslēpa Madara Marta.

    Sieva ar tādu laulību nav mierā

    Madara Marta uzsvēra, ka ceļš līdz tam, lai viņu atzītu par sievieti, bija ilgs un grūts. «Jāsāk bija ar psihiatru, kurš noteica diagnozi – dzimuma disforija. Bija jāiziet testi pie psihologa, un tad konsilijs izsniedza dokumentu par diagnozi, kas ļauj veikt dzimuma maiņu. Vārdu un dzimuma nosaukuma maiņu var sākt kārtot, kad izdarīta sēklinieku izgriešanas operācija,» skaidroja Madara Marta.

    «Mainīt dzimumu – tā tomēr nav vienkārša iegriba. Nevienam neieteiktu tā vienkārši ņemt un to darīt. Lai to uzsāktu, esmu daudz uzzinājis, un informācija par to, kādu ceļu jāiet, lai mainītu dzimumu, apkārt nemētājas. Tā bija jāmeklē. Un tas ir tikai normāli, ka šī procedūra nav vienkārša, jo īstenībā es dzīvi sāku veidot no jauna,» atklāta bija viņa.

    «Protams, viss atkarīgs, pie kādiem speciālistiem iet. Bet lielākais jau tāpat man vēl ir priekšā.

    Arī Latvijā, cik zinu, esot iespējams medicīniski kļūt par sievieti, taču esmu domājusi noslēdzošo operāciju veikt Taizemē.

    Ir jau viss noskatīts, kur un kā. Tas, protams, ir dārgi. Tam vēl nauda jāsakrāj,» atzīst Madara Marta.

    To, ka tagad automātiski nonākusi viendzimuma laulībā, Madara Marta uzskata par savā ziņā robu Latvijas likumos. Sarunā ar PDz jauntapusī sieviete neslēpa – viņas sieva kopumā ar notiekošo nav apmierināta. «Īstenībā vairs neprotam savā starpā sarunāties. Tiek pamazām kārtots šķiršanās process. Mums ir trīs bērni. Ar viņiem tiekos. Cik redzu, bērniem ar manu izvēli sadzīvot nav problēmu,» teic Madara Marta.

    Eksperta komentārs

    Imants Parādnieks, Ministru prezidenta padomnieks demogrāfijas jautājumos:

    «Esmu redzējis, ka cilvēki tagad lepojas ar it kā noslēgtu viendzimuma laulību, bet Latvijā nekas nav mainījies – joprojām reģistrācijas brīdī laulība ir tikai starp vīrieti un sievieti. Šīs, manuprāt, ir tik ekstremālas situācijas, ka nebūs tik daudz gadījumu, lai tas izveidotos par normu. Īsti labi nav, ka ir divi precedenti, bet man nešķiet, ka šīm lietām vajadzētu pievērst īpašu uzmanību un to dēļ lauzt šķēpus. Var jau būt, ka nākotnē tas var arī radīt kādas likumu izmaiņas, bet šobrīd tā nav aktualitāte numur viens.

    Nezinu, uz ko pamatojas Tieslietu ministrija, bet, manuprāt, šajās divās laulībās līdz ar dzimuma maiņu ir mainījušies gan faktiskie, gan juridiskie apstākļi, jo persona, kas savulaik laulājusies, tagad pilnībā ir mainījusi identitāti.

    Tā kā šie apstākļi ir mainījušies, tas maina arī tiesisko statusu un laulības būtu anulējamas no brīža, kad persona mainījusi identitāti.

    Tas, ka personas steidz tagad visus informēt par kāzusa situāciju ar viendzimuma laulībām un Latvijā ir politiķi, kuri notikušā neatbilstību Satversmei steidz apsveikt, ir šo politiķu pašu ziņā. Neredzu vajadzību tam pievērst īpašu uzmanību. Nesaprotu, ar ko viņi šādā veidā dižojas sociālajos tīklos. Vieniem labpatīk izrādīties, citiem sumināt izrādīšanos. Nu, jāsaka, ka daudzas lietas notiek savdabīgi.

    Piemēram, es piekrītu tiem, kuri izsaka savu sašutumu, ka motobraucēji apzināti ielikuši trokšņu pastiprinātājus. Pats esmu motobraucējs un nesaprotu šādu savdabīgu izrādīšanos. Mūsu sabiedrība vienkārši ir dažāda, un tas ir jāpieņem.»

    3 komentāri

    JURIS MIKELSONS
    Parasti neviens nelielas , ka ir saslimis ar triperi , sifilisu ,tuberkulozi vai kādu citu slimību !!! Kāpēc ir jālielas ka piedzimis ar psihiskām novirzēm ??? Uztaisījis sievietei bērnus un tagad pats grib kļūt par sievieti !!! Dzemdē bērnus un tad arī kļūsi SIEVIETE , tikmēr kamēr nebūsi dzemdējis , tikmēr arī nebūsi sieviete !!! Vīrietis bez sēkliniekiem (Olām, riekstiem) ir EINUKS nevis sieviete. Pasakiet tam idiņam to skaidri acīs , ka viņš ir EINUKS.

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē