• Naudas pievilināšana latviešu gaumē – kādi ir bagātības ticējumi?

    Ticējumi
    Santa.lv
    Santa.lv
    28. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Padomus, kā tikt pie turības, var atrast ne tikai gudros ekonomistu ieteikumos, bet arī tautas gudrībās. Gribi – tici, negribi – netici, bet to ievērošana par ļaunu nenāks.

    Latviešu folklorā rodami pierādījumi mūsu senču interesei par naudu, un dažādus gan senus, gan modernus ticējumus ievēro arī mūsdienās.

    Jau latviskajā kristību rituālā blakus sālim un maizei liek naudu. Monētiņu var iešūt arī pādītes drēbēs, tad bērnam dzīves laikā nekad netrūkšot naudas. Pieņemts, ka krustvecāki bērniņam dāvina sudraba rubli vai dālderi, ko mēdz saukt par zobu naudu – lai būtu stipri, balti zobi.

    Arī latviskajās kāzās nauda ir ikkatrā vedību rituālā: gan izpērkot līgavu, gan vedot viņu prom no tēva mājām, gan ieejot jaunajās vīra mājās. Ir ticējums, ka, pie altāra ejot, līgavai jāiebāž nauda zeķē, tā piesaistot jaunajai ģimenei turību.

    Arī mirušajam zārkā mēdza likt naudu, domājot, ka visu vajadzīgo tai saulē nelaiķis varēs nopirkt pats. Bērinieki naudu savulaik likuši arī uz zārka vāka, lai mirušais nerādītos sapņos. Doma par naudu latvieti pavada visos gadskārtu svētkos: Lieldienās var lasīt skaidas, lai būtu daudz naudas, bet Ziemassvētkos – nest ap baznīcu melnu kaķi, tad naudas būšot papilnam. Savukārt Jāņu naktī, kad paparde zied, ar vīzēm kājās jāiet to skatīties: ziedi iekritīs apavos un pārvērtīsies par naudiņām.

    Tautas ticējumi vienmēr mudina uz pozitīvu darbību, aicina domāt un rīkoties. Neviens ticējums nemudina iet zagt vai iegūt naudu ar viltu. Tā jānopelna, neaizmirstot, ka par melnu darbu var dabūt baltu maizi un ka nauda nesmird – arī netīkamā darbā godīgi sastrādāta nauda ir tāda pati kā baltām rokām pelnīta. Turklāt mēdz taču arī teikt, ka viegla nauda viegli aiziet.

    Mēdz teikt: ko tu daudzini – to tu piesauc. Tātad, labvēlīgi domājot par naudu, tu to piesaisti, bet, ja nemitīgi čīkstēsi – nav naudas, nav naudas –, tās arī nebūs.

    Mūsdienu ticējumi par naudu

    • Nauda jāmīl un jāciena, tādēļ tā jāglabā glītā maciņā. Vislabāk nauda jūtas sarkanā makā.
    • Atsevišķā maka nodalījumā vienmēr jāglabā kaut viena pāra skaitļa naudaszīme, piemēram, divi eiro, tad nauda makā turēsies. Visas papīra naudaszīmes makā jāliek ar seju pret sevi.
    • Makā jāglabā arī laimīgā monētiņa (tā sakot, nauda ar stāstu: saņemta no laba cilvēka, iegūta kādā veiksmīgā darījumā, īpaši spoža utt.). Šo monētu nedrīkst iztērēt – tā ir ienākumu talismans, kuru iztērējot nauda apvainosies un nenāks. Savukārt laimēta, atrasta vai ne īsti godīgi iegūta nauda nekavējoties jāiztērē vai jāatdod trūkumcietējiem, jo tā veiksmi nenesīs.

    No maka nedrīkst pēdējo santīmu atdot, lai velns maku nepiekakā.

    • Pirkumu čekus nevajag izmest pa roku galam, bet gan tie jāsakrāj un jāsadedzina, tad iztērētā nauda divkārt atgriezīsies.
    • Makā jānēsā zivju zvīņas, tad nauda turēsies. Zivis vispār ir naudas simbols, tāpēc tām noteikti jābūt uz svētku galda, īpaši Vecgadā un kāzās. Ja sapnī redz zivis – arī gaidāma nauda.
    • Sīknaudu vajag mājās glabāt māla podiņā, tad nekad naudas netrūks.
    • Naudu piesaista arī krustnagliņas, kanēlis un pupiņas, tādēļ šīs ēdamlietas ieteicams nēsāt makā vai somiņā. Kabatā jānēsā kastanis – tas pārticībai.
    • Lai būtu nauda, atkritumus nevajag iznest vakaros, mājās nevajag svilpot, uz galda nevajag turēt tukšas pudeles vai atslēgas un somu nedrīkst likt uz grīdas.
    • Veikalā vai tirgū pārdevējam nedrīkst naudu rokā likt. Tā jānoliek uz galda.
    • Mājās vajag audzēt naudas puķi (krasulu) un slotu likt ar kātu uz leju, tad mājās nāks nauda.
    • Rudens talkā lasot kartupeļus, ir jācenšas paņemt pēdējo kartupeli no lauka – tad būs daudz naudiņas.
    • Nagi jāgriež ceturtdienā, tad nauda turas.
    • Jāmēģina visu gadu neiztērēt un glabāt iespējami lielu naudaszīmi. Tā, uzlādējusies ar saimnieka enerģiju, sāks piesaistīt naudu.
    • Iekarinot skapī aizvadītās sezonas apģērbu, tā kabatās jāieliek kaut daži centi. Un jāatceras: naudai netīk cauras kabatas un notrūkušas pogas.

    Algas paaugstinājumu vislabāk prasīt ceturtdien pa dienu.

    • Saņemto naudu nevajag steigties uzreiz iztērēt. Tai jāļauj pārnakšņot mājās vai bankas kontā, lai nauda pie tevis nejūtas kā ātrās apkalpošanas restorānā vai stacijā, kur būtu muļķīgi aizkavēties un vēl muļķīgāk – apmesties pavisam.
    • Nedrīkst aizņemties pirmdienā, aizdot otrdienā un atdot parādu piektdienā. Atdot parādu un aizņemties naudu vajag rītos, jo naudas darījumi vakaros sola neveiksmi.
    • Centieties mazāk vai vispār nekad neaizņemties. Bet aizdot gan vajag: tā tu savai naudai ieprogrammē tieksmi atgriezties. Un vēl – naudai patīk, ka to pārskaita!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē