• Mūziķis Arnis Mednis: Mana cīņa ar vīrusu ir tāda, ka es no tā nebaidos

    Mūziķi
    Gita Vīksne
    24. novembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Mārtiņš Zilgalvis (F64), Facebook
    «Šovakar šajā dievnamā vīrusa nav,» paziņoja mūziķis. Pirms ārkārtējās situācijas izsludināšanas viņš vēl paguva uzstāties Piņķu Svētā Jāņa evaņģēliski luteriskajā baznīcā. Citi ilgi gaidītie un izlolotie koncerti dievnamos būs jāatliek.

    Pirms mēneša bildinājis mīļoto

    «Šis ir mans pirmais koncerts, kur visi apmeklētāji sēž ar maskām un iepriekš tiek piereģistrēti,» PDz atzinās mūziķis Arnis Mednis. Beidzamajos gados uz skatuves viņš kāpj reti, un katra šāda reize ir ļoti gaidīta un īpaša. Spēlējot baznīcā Piņķos, Mednis aicināja: «Dodamies cīņā pret vīrusu ar garīgās mūzikas koncertu Roka mesa

    Viņam līdzās bija līgava Ilva, kuru mūziķis šoruden bildināja. Par to, ka abi saderinājušies, Mednis sociālajos tīklos pavēstīja 30. septembrī. Iepriekš kādā intervijā Arnis atklāja – Ilva esot sertificēta čampi ājurvēdiskās galvas masāžas speciāliste. Attiecības viņus vieno jau vairāk nekā divus gadus. Mednis saka – Ilva esot viņa enerģētiskais atbalsts un palīdzot arī muzikālajos projektos. Tā bija arī šoreiz. Katru koncerta apmeklētāju viņa rūpīgi piereģistrēja un ierādīja sēdvietu baznīcā.

    Galvenais – nebaidīties!

    «Divas dienas pirms, kā es to saucu, ārprāta situācijas, mierīgi daru savu darāmo. Mana cīņa ar vīrusu ir tāda, ka es no tā nebaidos. Dzeru svaigi spiestu ābolu sulu, kur ir daudz vitamīnu, un daru citas labas lietas. To iesaku arī citiem – ēdiet daudz zaļumu! Nevajag lietot alkoholu un citas kaitīgas vielas. Vīruss meklē, kur kāds pīpē, tādēļ nevajag darīt arī to. Un galvenais – nevajag bez vajadzības baidīties,» pamāca Mednis.

    «Bredberijam šajā sakarā ir kāds labs stāsts – par cilvēku, kas baidījās no nāves un ieslēdzās mājā, aizverot visus logus un durvis, lai nāve viņam netiktu klāt. Viņš nesaprata, ka, šādi baidoties, īstenībā jau bija miris,» pasmaida Mednis. To, ka, tikai stājoties pretī bailēm, var izkļūt no visbezcerīgākajām situācijām, Arnis zina no savas pieredzes. Pirms desmit gadiem viņš pārcieta insultu un divas nedēļas bija komā.  Tas atstāja sekas, taču palēnām ar cītīgu darbu un neatlaidību viņa veselības stāvoklis uzlabojās.

    Lai gan ārsti teica, ka, iespējams, mūziķim atlikušais mūžs būs jāpavada ratiņkrēslā, Mednis tika uz kājām un atsāka komponēt.

    «Bailes ir ļoti sliktas vibrācijas, tās piesaista slikto. Protams, nav jābūt pārgalvīgam, ir jālieto maska un jādara viss, ko iesaka speciālisti. Cilvēkiem jādzīvo saprātīgi, bet valdībai es ieteiktu beigt baidīties pašiem un pārstāt baidīt citus. Nevajag taisīt traku galvu! Pie tāda cilvēku blīvuma, kādā dzīvojam, šie vīrusi ir, bija un būs. No tiem mēs vaļā netiksim. Katru reizi, kad parādīsies jauns vīruss, uzreiz nav jāguļas zārkā un jāmirst no bailēm. Jo mēs tāpat to neizlemjam. Kad pienāks mūsu laiks, ikvienam būs jāaiziet. Un tas nevar notikt ātrāk par to, kas jau ir nolemts,» uzskata mūziķis.

    Līgava neļauj uztraukties

    Šoruden Arnim bija lieli un skaisti plāni. Šomēnes viņš bija iecerējis ar garīgās mūzikas koncertiem uzstāties arī Kuldīgas Svētās Annas evaņģēliski luteriskajā baznīcā un Pēterupes evaņģēliski luteriskajā baznīcā. «Tagad visi koncerti ir atcelti,» saka viņš. Mednis gan norāda – ieeja tajos bija plānota par ziedojumiem, tādēļ koncertu pārcelšana finansiālus zaudējumus neradīs. «Paldies Valsts kultūrkapitāla fondam par sniegto finansiālo atbalstu. Savā radošajā darbībā, godīgi sakot, šādu atbalstu saņemu pirmo reizi,» neslēpj Arnis.

    Koncertā Piņķos Mednis klātesošos priecēja ar diviem pirmatskaņojumiem – paša komponētiem darbiem Roka mesa un Zilaiskalns. Arnis tos izpildīja uz sintezatora. «Es spēlēju tikai sintezatoru. Citu neko nemāku – ne ģitāru, ne vijoli,» saka viņš. Pandēmijas laiku Mednis velta komponēšanai. «Nespēju komponēt tā – no trijiem līdz pieciem dienā – un daru to tikai tad, kad manā galvā kaut kas ieskanas. Pie manis vienkārši atnāk mūzika, kuru piefiksēju,» saka Mednis.

    Par to, ka vismaz mēnesis būs jāpavada mājās, Arnis neskumst. «Man ir ļoti daudz darāmā. Ir jākomponē! Tāpēc šis viss mani netraucē.

    Šobrīd strādāju pie jauna projekta Noslēpumainie viduslaiki, kur apvienoju ļoti senus viduslaiku instrumentus ar mūsdienu elektroniku.

    Būs divi mūziķi, kas spēlēs šos viduslaiku instrumentus, bundzinieks un es ar sintezatoru,» radošās ieceres klāsta viņš. Skumt un uztraukties viņam neļauj arī mīļotā sieviete, kas cenšas pasargāt Arni no visām negācijām. «Arnim ir daudz jākomponē, un es viņam nemaz neļauju skatīties ziņas par Covid-19,» saka Ilva. «Es arī to nedaru! Tā vietā skatos jokus par kaķīti Villiju,» iesmejas Mednis.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē