• Mūziķe Agnese Rakovska mācās par koučinga treneri: Palīdzu katram patstāvīgi formulēt savus mērķus

    Mūziķi
    Gita Vīksne
    11. decembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: F64
    Parasti gada nogale mūziķiem ir vispiepildītākā, bet šogad koncerti un ballītes nebūs. Viņi nesēž rokas klēpī salikuši. Daudzi krīzē saredz iespēju attīstīt citus savus talantus un pat pamanās ar tiem nopelnīt.

    Laikā, kad daudzi ir apjukuši, ko un kā darīt tālāk, grupas Triānas parks soliste profesionāli apguvusi un citiem gatava parādīt, kā formulēt mērķus un panākt vēlamo.

    «Ik pēc dažiem gadiem mēģinu papildināt savas zināšanas, apgūt kaut ko jaunu. Bija pagājis krietns laika sprīdis, kopš Rīgas Stradiņu universitātē studēju par audiologopēdi, tāpēc izvēlējos nākamo lietu – biznesa klasi Komercizglītības centrā. Kāds pasniedzējs, kurš stāstīja par emocionālo inteliģenci un kolektīva vadīšanu, pieminēja koučingu – metodi, kuru var izmantot, lai labāk saprastu savas komandas vajadzības un vēlmes.

    Lai gan no sākuma man pret koučingu bija zināma skepse, pasniedzējs mani patiešām ieinteresēja, un nu jau esmu apguvusi pamatkursu,» PDz atklāj dziedātāja Agnese Rakovska. Patlaban viņa izmēģina koučingu praksē.

    Tā ir konsultāciju metode, kuras uzdevums ir palīdzēt cilvēkam mainīties, kā viņš to vēlas, un doties sevis izvēlētā virzienā.

    Savukārt koučs ir kā gids šajā ceļojumā, kurš soli pa solim klientā atmodina apziņu un vēlmi darīt, kā arī izpratni par to, kā sasniegt vēlamo rezultātu.

    «Interesants moments koučingā ir tas, ka tev nav jābūt speciālistam noteiktā nozarē, lai varētu būt koučs šīs nozares speciālistiem,» atklāj Agnese. Nākotnē viņa gribētu strādāt tieši ar ļaudīm no mūzikas pasaules. «Jau nākamā gada sākumā ceru iegūt sertifikācijas dokumentus. Tas būs koučinga pamatlīmenis, kuru var attīstīt tālāk,» skaidro Rakovska.

    Savus pirmos klientus Agnese uzmeklēja sociālajos tīklos. «Ja vēlies, lai esmu tavs koučs, atstāj ziņu komentārā,» tieši tik vienkārši paziņoja dziedātāja, raisot lielu interesi par savu jauno nodarbošanos. Zināšanas viņa apņēmusies likt lietā arī jaunizveidotajā mūzikas menedžmenta aģentūrā Zvaigznājs. «Izmantojot koučinga metodes, palīdzu katram patstāvīgi formulēt savus mērķus un vēlmes,» vēsta viņa.

    «Es varētu būt gan izcila veikala vadītāja, gan lieliska kādas kompānijas mārketinga nodaļas direktore. Arī mana izglītība to ļautu darīt. Taču es gribu strādāt mūzikas un kultūras nozarē, kur esmu pavadījusi 12 savas dzīves gadus. Koučings var būt noderīgs mūziķiem, kuri netiek galā ar fundamentāliem jautājumiem – kādā virzienā vēlos doties, kādā formātā gribu sevi realizēt, kādas ir manas darbības ilgtermiņa un īstermiņa prioritātes?

    Koučings var palīdzēt arī jaunajiem mūziķiem, kas rada savu pirmo dziesmu, kura jau saknē nav īsti veiksmīga. Tiek ieguldīta nauda un realizēta plaša kampaņa, bet vienīgie paldies beigās ir no vecākiem, un jaunais mūziķis nesaprot, kāpēc dziesma neskan nevienā radio stacijā,» stāsta Agnese.

    Dziedātāja atzīst – aizliegumu mūziķiem šobrīd koncertēt viņa vērtē negatīvi. «Esmu par to sašutusi. Nesen biju kādā būvniecības veikalā, kur situācija ir tieši tāda pati, kāda bija martā. Tas skaidri parāda mūsu valsts politiku un to, kura kultūra tai svarīgāka. Tā ir lielveikalu kultūra.

    Ļoti ceru, ka cilvēki, kas šobrīd strādā pie šiem ierobežojumiem, saprot, ka tie nav īsti godīgi.

    Nesaku, ka lielveikali jāver ciet. Taču domāju, ka ir kāds veids, kā varam turpināt atļaut darboties arī kultūras nozarei. Nespēju atrast loģisku izskaidrojumu tam, kāpēc nevar notikt koncerti, kur visi cilvēki tiek iepriekš piereģistrēti, ietur distanci un velk sejas maskas. Toties lielveikali joprojām ir cilvēku pārpilni. Ir svarīgi atcerēties, ka to fona mūziku, ko zirdat lielveikalos, kāds ir radījis. Ja mēs visi būsim spiesti strādāt par kasieriem lielveikalos, domāju, šī valsts vairāk nebūs, kā būs. Un tas būs skumji.»

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē