• Mūžībā devies publicists un novadpētnieks Uldis Lasmanis

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    28. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Ceturtdien, 27.aprīlī, nomiris Sēlijas novadpētnieks, vēsturisku pētījumu autors un publicists Uldis Lasmanis, aģentūru LETA informēja Lasmaņa piederīgie.

    Lasmanis pētījis Latvijas vēsturi, dažādu dzimtu likteņus un 20.gadsimta notikumus. Viņš sarakstījis vairākas publikācijas un desmit grāmatas. Par nozīmīgu ieguldījumu Latvijas vēstures pētīšanā un dokumentēšanā Lasmanis saņēmis vienu no augstākajiem valsts apbalvojumiem – kļuvis par Atzinības krusta kavalieri.

    Publicists dzimis Sēlijas novada Sunākstē, Otrā pasaules kara laikā devies bēgļu gaitās. Vēlāk notiesāts par mēģinājumu atgūt savas dzimtas mantu un sodu izcietis izsūtījumā Urāna raktuvēs Jakutijā. Pēc atgriešanās dzimtenē aktīvie darba gadi pavadīti Rīgas Centrālajā Universālveikalā kā direktora vietniekam.

    Lasmaņa otrā karjera sākusies pensijas gados, kad viņš pievērsies savam bērnības sapnim un nodevās vēstures pētniecībai. Viņš ilgstoši pētījis Bergu dzimtu, sarakstot četras grāmatas par to un īpaši pētījis Arveda Berga likteni, atjaunojis Bergu dzimtas pieminekli Rīgas Pokrova kapos. Novadpētnieks aktīvi vācis informāciju un sarakstījis divas grāmatas par savu dzimtu – «Dēla gadsimts» un «Tēva gadsimts».

    Tāpat viņš nodevies holokausta, izsūtīšanas pētīšanai un publicējis desmitiem rakstu tādos izdevumos kā «Ilustrētā Vēsture», «Neatkarīgā Rīta Avīze», «Latvijas Avīze» un citos.

    Atvadīšanās no Lasmaņa paredzēta 3.maijā plkst.15 Rīgas Krematorijas Lielajā zālē.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē