• Mūžībā devies latviešu kinorežisors, producents un scenārists Ansis Bērziņš

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    16. septembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Otrdien, 14.septembrī, mūžībā devies latviešu kinorežisors, producents un scenārists Ansis Bērziņš, sociālajā medijā Facebook pavēstījuši viņa tuvinieki.

    Kā norādīts tīmekļvietnē filmas.lv, Latvijas zīmētās multiplikācijas tēvs Bērziņš dzimis 1940.gadā Mangaļos, mācījies Rīgas 31.vidusskolā un jau skolas laikā sācis interesēties par fotografēšanu un kinomākslu, darbojies zvejnieku kultūras nama kinopulciņā.

    Pēc skolas beigšanas Bērziņš sāka strādāt par apgaismotāju Rīgas kinostudijā, bijis arī kinomehāniķa palīgs kultūras namā un laborants kinoiznomas kantorī. 1961.gadā viņš sācis strādāt Latvijas Televīzijā par operatora asistentu un 1962.gadā ticis pie patstāvīgas sižetu filmēšanas.

    1964. gadā Bērziņam atļāva režisēt dokumentālo filmu Tavi kuģi, un veiksmīgā debija pavēra ceļu uz nākamajiem režijas darbiem, starp kuriem ir arī 1978.gada muzikālā filma Skumjš stāsts par Keriju. Bērziņš rakstīja arī scenārijus, bet 1969.gadā aizrāvās ar multiplikāciju un satikās ar Rozi Stiebru abu pirmajā kopīgajā filmā Lietaina diena.

    Tad sekoja 1970.gada filma Hallo, Hela! abu režijā. Turpmāk Stiebra uzņēmusi vairāk nekā 40 animācijas filmu, un lielākajai daļai no tām Bērziņš ir bijis līdzautors kā scenārists, operators vai producents, arī viņš pats režisējis gandrīz desmit filmas un 1984. līdz 1995.gada seriālu Fantadroms.

    Izjūtot vajadzību pēc papildu izglītības, 1970.gadā Bērziņš pabeidza televīzijas režisoru kursus, bet 1975.gadā iestājās Mākslas akadēmijas Mākslas vēstures un teorijas nodaļā, kuru absolvēja 1978.gadā.

    1990.gadā Bērziņš kļuva par animācijas studijas Dauka prezidentu, abi ar Stiebru viņi bija līdzrežisori Latvijā pirmajai pilnmetrāžas animācijas filmai Ness un Nesija. 1995.gadā viņi abi saņēma Latvijas Kultūras fonda Spīdolas balvu par profesionālā animācijas kino izveidošanu Latvijā. Astoņas Stiebras un Bērziņa filmas saņēmušas Nacionālā filmu festivāla Lielais Kristaps balvas.

    2017.gadā Stiebra un Bērziņš saņēma Nacionālo kino balvu Lielais Kristaps par mūža ieguldījumu kinomākslā.

    Atvadīšanās no Bērziņa notiks Doma baznīcā 20.septembrī plkst.16.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē