• Mūžībā aizgājušās Ivonnas Markelovas vīrs: Tas notika tik ļoti ātri

    Sabiedrība
    Evija Kalnbērza
    Marta Kalniņa
    13. janvāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No privātā arhīva
    Ar piemiņas brīdi Ragaciemā un atvadu ceremoniju Slokas kapos ģimene un draugi pagājušajā sestdienā mūžībā pavadīja Latvijas Radio 2 rīta programmu vadītāju.

    Plīst asinsvadi galvas smadzenēs

    Dzīvespriecīgās balss īpašniece Ivonna Markelova 41 gada vecumā negaidīti devās mūžībā. «Tas notika tik ļoti ātri… Piektdien, 18. decembra vakarā, Ivonna atbrauca mājās no darba pirmsskolas izglītības iestādē Tukumā. Paēdām vakariņas un izgājām laukā.

    Viņa pēkšņi saķēra galvu un nokrita bezsamaņā, vien paspēja iekliegties, ka sāp galva un lai sauc ātro medicīnisko palīdzību. Mediķu brigāde kādas 20 minūtes pie mūsu mājām mēģināja Ivonnu dabūt pie dzīvības. Dabūja! Tad sekoja ceļš uz Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas reanimāciju. Jau naktī notika dzīvību glābjoša operācija. Līdz svētdienai viņu turēja mākslīgā komā.

    Ivonnas mammai un man veica kovida testu, mēs tikām pie viņas. Es biju slimnīcā tieši Ziemassvētku dienā. Piegāju, meklēju zem palaga viņas roku… Un viņa meklēja, kur manējā.

    Teicu: «Zaķīt, ja tu mani dzirdi, paspied roku.» Un viņa saspieda. Bija cerības…

    Viņa diennakti vēl pavadīja Neiroloģijas nodaļā. Galvā sākās tūska… Ārsti sacīja, ka stāvoklis ir smags, bet ne bezcerīgs… 28. decembra rītā ārsts man zvanīja un sacīja, ka Ivonnas vairs nav. Man tas bija nenormāls šoks, nespēju uztvert ārsta skaidrojumus, kāpēc tā noticis,» PDz atklāj Ivonnas Markelovas vīrs Modris.

    Viņš teic, ka slēdzienā norādīts – aneirismas ruptūra. «Mana kaimiņiene mediķe skaidroja, ka tas ir asinsvadu plīsums galvas smadzenēs,» tā Modris. Viņam un Ivonnai ir 13 gadu vecs dēls Ivars. «Puika ārēji savas skumjas neizrāda, bet iekšēji ļoti pārdzīvo. Gada sākumā man jādodas komandējumā, tad par Ivaru parūpēsies Ivonnas mamma un manas mammas māsa. Mēs esam viena komanda! Arī šajā šokējošajā laikā,» nopūšas Modris.

    Zaudēja vairāk nekā 100 liekos kilogramus

    Lielāko daļu mūža Ivonna bija apaļīga, bet dažus pēdējos gadus viņa uzsāku stingru cīņu ar savu lieko svaru. 2011. gadā Ivonna piedalījās skaistumkonkursā Mis Pilnība, kur bija visapaļīgākā konkursa dalībniece. Tolaik viņai par savu svaru kompleksu nebija. Neticamas pārvērtības viņa piedzīvoja pirms gadiem trim četriem, kad liekā svara dēļ sākās dažādas veselības problēmas.

    Cīņa ar lieko svaru bija smaga. Ivonna izmēģināja dažādas diētas, lietoja tabletes, adatu terapiju, gāja pie psihoterapeitiem un realizēja citas metodes, taču tikpat kā nekas nelīdzēja. Bija laiks, kad Ivonna svēra 176 kilogramus. Pašas spēkiem viņai izdevās atbrīvoties no aptuveni 40 kilogramiem, tad palīgā nāca mediķi, ar kuru palīdzību cīņu ar lieko svaru izdevās uzvarēt. Divu gadu laikā Ivonna atbrīvojās no 101 kilograma.

    Modris tagad atzīst, ka Ivonnai vienmēr paticis pucēties. «Viņai vecmāmiņa allaž teikusi – pat nesot miskasti, jāuzkrāso lūpas. Ivonnai bija tāds prieks, ka tikusi vaļā no liekajiem kilogramiem. Viņa kļuva daudz enerģiskāka un dzīvespriecīgāka. Vēl trakāka! Taču es viņu mīlēju pozitīvā rakstura, nevis izskata dēļ. Vienmēr teicu – vienalga, kā tu izskaties, zaķīt, es tevi ļoti mīlu!» teic Modris.

    Sirds cilvēks, kas visiem juta līdzi

    Viņš atminas, ka ar Ivonnu iepazinies 2000. gadā klubā Kardināls, gadu nodzīvojuši kopā un tad apprecējušies. «Sākumā viņa padzīvoja Rīgā pie manis, tad pārvācāmies uz Jūrmalu. Kad piedzima dēls, gribējās plašākas telpas, pārcēlāmies uz Tukumu, uz privātmāju. Ivonna bija mīloša sieva, es pat nezinu, vai vēl kāda varētu būt tāda kā viņa. Tādu cilvēku vajadzētu pameklēt,» tā Modris.

    Viņš atminas, ka vienmēr viens otru centušies pārsteiguši. «Mans darbs saistīts ar komandējumiem ārzemēs. Vēl pirms kovida atbraucu mājās, viņai negaidot – brīdī, kad Ivonna skaistumkopšanas salonā pie māsas lika skropstas. Ierados, protams, ar ziediem. Pirms tam vien zvanīju un teicu, ka būšu kādu brīdi bez sakariem,» tā Modris.

    Stāstot par ikdienu, viņš atzīst, ka vienmēr apkārt mājai viss bija vienos ziedos.

    «Reizēm, kad vasarās nevarēju Ivonnu sazvanīt, zināju – viņa kādas divas stundas lej savas puķes…

    Bet Ziemassvētkos Ivonnai bija svarīgi, lai mūsu tumšajā ielā māja ir vienās lampiņās. Lai viss spīd! Nu jau aizgāja tik tālu, ka ar mums sacenšas kaimiņi – kuram smukāk.» Modris uzsver, ka Ivonnai ļoti patika būt pie jūras, tāpēc arī draugi un kolēģi bija lūgti, ievērojot visus ārkārtējās situācijas noteikumus, atvadīties no viņas Ragaciemā – vietā, ko sauc Gausā jūdze.

    Radio kolēģi PDz stāsta, ka Ivonna allaž Latvijas Radio 2 klausītājus rīta stundās uzmundrināja ar savu skanīgo un dzīvespriecīgo balsi. Viņa bija īsts sirds cilvēks. «Ivonna 1999. gadā uzvarēja konkursā uz rīta raidījumu vadītājas vietu un kopš tā laika radio arī strādāja. Viņa bija stiprs cilvēks – uz dzīvi skatījās ar optimismu un ar visu tika galā. Ivonna ar savu gaišumu iedvesmoja gan kolēģus, gan klausītājus,» kolēģi raksturo Latvijas Radio 2 redaktore Vita Prikule.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē