• Muzeja direktors būs Igaunijas prezidents: Drīz taps skaidrs, kāds prezidents es esmu

    Igaunija
    Inese Mizovska
    20. septembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: TWITTER, INSTAGRAM
    Pēc mēneša Igaunijas prezidenta amatā atraktīvo Kersti Kaljulaidu nomainīs Igaunijas Nacionālā muzeja direktors Alars Kariss.

    Pirms divām nedēļām parlaments ievēlēja jaunu Igaunijas prezidentu – 63 gadus veco Alaru Karisu. Viņš ir studējis bioloģiju un specializējies ģenētikā. Pēc Igaunijas neatkarības atgūšanas izglītojies vairākās Eiropas augstskolās – Vācijā, Lielbritānijā, Nīderlandē.

    1999. gadā viņš kļuva par Tartu Universitātes profesoru, bet no 2007. līdz 2012. gadam bija tās rektors. Pēcāk vadīja Igaunijas valsts kontroli un šo amatu atstāja pirms trim gadiem. Līdz šim brīdim Kariss bija Igaunijas Nacionālā muzeja direktors un īpašu uzmanību pievērsa arī Latvijas vēstures izpētei. Viņa interešu objekts bija igauņu tautai tuvie lībieši.

    Par ieguldījumu šajā izpētes darbā Latvijas valsts Karisam 2019. gadā piešķīra Atzinības krusta III šķiru. Arī nākamā valsts pirmā lēdija Sirje Karisa ir cieši saistīta ar vēstures lietām. Viņa savulaik vadīja Igaunijas Vēstures muzeju, bet tagad – Tartu pilsētas muzeju.

    Uzreiz pēc ievēlēšanas Kariss sacīja, ka viņa prioritāte būs izglītība un viņš ieklausīsies visu sociālo slāņu viedokļos.

    «Drīz taps skaidrs, kāds prezidents es esmu. Es domāju, ka esmu tas, kurš cenšas sadarboties ar visiem politiskajiem spēkiem un meklē veidu, kā Igaunijai tālāk attīstīties,» pauda viņš.

    Karisam ir stipra ģimene – sieva, divi pieauguši dēli un pieci mazbērni. Viņa biogrāfijā nav skandalozu notikumu, un vienīgais kauna traips dzimtas stāstā ir Karisa vectēvs. Viņš 20. gadsimta sākumā esot sodīts ar nāvi par zirga zagšanu un kāda zemnieka slepkavību. Taču tas noticis gandrīz 40 gadus pirms Alara piedzimšanas. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē