• Modes karalis, kurš neļāva sev novecot – Tjerī Miglērs

    Sabiedrība
    Inese Mizovska
    16. februāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Facebook
    Franču dizainers bija tik iedvesmots un enerģisks kā nekad – veidoja kostīmus baleta izrādei, grasījās laist klajā jaunu parfīmu un gatavojās fotogrāfiju izstādei Berlīnē. Taču 23. janvārī modes pasauli satrieca skumja vēsts – Miglērs 73 gadu vecumā devies mūžībā.

    Modes šovu aizsācējs

    Tjerī modes pasaulē ienesa sievišķīgus, lakoniskus siluetus un provokatīvus izgriezumus un bija pirmais, kurš modes skates pārvērta par krāšņiem šoviem. 1984. gadā viņa skate bija rokkoncerts ar 6000 skatītājiem, bet 1995. gadā pa mēli soļoja supermodeles Naomi Kempbela, Eva Hercogovina un citas, bet noslēgumā uzstājās Džeimss Brauns.

    Par Tjerī saka – viņam padevās viss. Miglērs aizrāvās ar fotografēšanu. 1988. gadā iznāca viņa pirmais bilžu albums ar ceļojumu fotogrāfijām, vēlāk arī fotogrāmata par modi. Miglēram patika režisēt īsfilmas un reklāmas klipus. Viņš radīja ne tikai valkājamo modi un augstās modes šedevrus, bet arī veidoja skatuves kostīmus izrādēm.

    Mammas kūku smarža

    90. gados Miglēra modes nams piedzīvoja zvaigžņu stundu. Viņš laida klajā nu jau ikonisko parfīmu Angel. Pirmo reizi bija tapušas smaržas, kurās nav nevienas ziedu nots. Miglēra sapnis bija mazā pudelītē ielikt sievietes eņģelisko dabu, cenšoties atkārtot neaizmirstamo aromātu, kāds piepildīja viņa mātes virtuvi, cepot kūkas. Šokolādes un pačūlijas notis tika ieslēgtas ekstravagantā stikla flakoniņā – zilā zvaigznē.

    «Uzmanieties no eņģeļiem!» vēstīja reklāmas sauklis. Par reklāmas seju tika izvēlēta Mika Džegera sieva modele Džerija Hola, un saldo smaržu pudelītes cita pēc citas pazuda no veikalu plauktiem. Lai gan vēlāk parādījās arī citas šī zīmola smaržas, Angel palika nepārspēts. Pārdošanas apjomu ziņā tas apsteidzis pat leģendārās Chanel № 5. Tagad eņģeliskā aromāta reklāmas seja ir Džegera meita Džordžija Meja.

     


     


     


    Pucēja slavenības

    Šī gadsimta sākumā Tjerī piedzīvoja neveiksmi. Viņa radītie apģērbi vēl aizvien bija skaisti, taču… gaužām nemoderni. Androgīnā mode pārņēma pasauli, un Miglērs netika tai līdzi. 2001. gadā Miglērs pameta modes namu, un tas pat tika uz laiku slēgts. Vēlāk gan atkal piedzīvoja uzplaukumu – šoreiz ar vīriešu līniju.

    Savukārt pats Miglērs, kurš jau bija pārvācies uz Ņujorku, pievērsās skatuvei – radīja kostīmus pasaulslavenajam cirka šovam Cirque du Soleil, ģērba dziedātāju Bejonsi koncertturnejā I Am… Daudzas pasaules šovbiznesa zvaigzne ik gadu uz sarkanā paklāja izcēlās viņa modes šedevros.

    «Es skumšu pēc tevis, Tjerī Miglēr! Tas bija brīnišķīgs laiks mūsu dzīvē,» pagājušajā nedēļā vēstīja dziedātāja Daiena Rosa, kuru dizainers ģērba 90. gados. «Pārāk ātri tu aizgāji. Modes Dievs. Tik patiess, labsirdīgs un mīļš cilvēks. Tava krieviete pēc tevis skums,» pauda modele Irina Šeika. Miglēra mūzas Kimas Kardašjanas ģimene dizaineru pieminēja ar bilžu albumu sociālajos tīklos – visas šī klana sievietes viņa radītajos tērpos.

    Gribēja būt ideāls

    Veidojot kostīmus popzvaigznēm, Miglērs allaž uzsvēra – es gribu, lai viss izskatās ideāli. Ideāls dzīves pēdējos gados gribēja būt arī viņš pats. 73 gadu vecumā viņš izskatījās spēka pilns un pat jauneklīgs. Rūpīgi krāsoja savas sirmās ūsas un valkāja apspīlētu apģērbu, lai izceltu savu vēl aizvien tvirto ķermeni.

    «Mani sāka kaitināt tas, ka uzlaboju citu cilvēku izskatu, bet par sevi aizmirstu.»

    Pateicu sev: «Tagad es rūpēšos par sevi un kļūšu tāds kā bērnībā – stiprs, fiziski attīstīts, jautrs cīnītājs!» Neaizmirsīsim, ka 15 gadus profesionāli nodarbojos ar dejošanu,» pirms četriem gadiem klāstīja Tjerī, kurš jaunībā nodarbojās ar baletu. Viņš līdz mūža beigām regulāri apmeklēja svaru zāli un pat veica plastisko operāciju. Miglērs gan apgalvoja, ka darījis to tādēļ, ka satraumējis seju sporta zālē.

    Miglēram nebija ģimenes, un tikpat kā nekas nav zināms par viņa mīlas dzīvi. Viņš atstājis 20 miljoni dolāru bagātību, un neesot neviena pēcnācēja, kas to mantotu, jo visu savu dzīvi, enerģiju un mīlestību Tjerī atdevis modes mākslai.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē