• Modes dizainers Gints Bude: 2008. gadā krīzi izjuta visi, arī valsts ierēdņi un amatpersonas

    Sabiedrība
    Edgars Orlovs
    Edgars Orlovs
    2. decembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: F64
    Ginta Budes modes nams nupat nosvinēja 30. jubileju, taču tā dibinātājs atzīst – šis ir pagalam drūms laiks.

    Lepns par paveikto, pikts par attieksmi

    Dizainers Gints Bude, kas modeļu biznesā darbojas jau 30 gadu, atzīst – gan modes nama, gan valsts svētku laiks viņam nav bijis iepriecinošs. «Jā, ir prieks par šiem 30 gadiem, ka sagatavoti simtiem cilvēku, kuri ir veiksmīgi savā karjerā. Tas ir fantastiski – ieslēdz televizoru un skaties kādu sižetu par modi vai žurnālā lasi par dizaineru un modeļu veiksmēm – un redzi, ka liela daļa no šiem ļaudīm ir tavi audzēkņi.

    2. novembrī mēs sagaidījām jubileju. Vai to atzīmējām ar lielu optimismu? Ne gluži. Mums ir skaidrs, ka turpmāk daudzi iecerētie projekti netiks realizēti. Nē, uz situāciju neraugos bezcerīgi vaidot – vai, vai, vai… Uz visu raugos ar ironijas piedevu. Šī krīze parāda, kas valstī ir kas. Izgaismo neliešus un arī džentlmeņus, parāda mūsu prioritātes. Vai mūsu vadoņu darbība atšķiras, piemēram, no Trampa populisma? Diemžēl ne. Nemūžam nebūtu domājis, ka pienāks tāda diena, kad pieļaušu iespēju vērsties tiesā pret savu valsti un valdību par tiešu zaudējumu veidošanu. Šobrīd tas ir noticis,» uzsver Bude.

    Ārā modeļus mācīt nevar

    Uzņēmējs, kurš tērpu demonstrētāju studijā māca bērnus, uzskata – valsts varas pārstāvji tikai mētājoties ar skaistiem saukļiem, ka rūpējas par iedzīvotāju veselību, ka tiek maksāti dīkstāves pabalsti un atbalstīti uzņēmumi. «Vismaz man situācija ir citāda. Man aizliegts mācīt bērnus. Ir, protams, variants, ka dažiem varu mācīt. Bet tas var notikt… ārā.

    Piedodiet, bet bērniem iemācīt turēt stāju un gaitu ziemas zābakos ārā zem tilta nav iespējams.

    Ministri un deputāti, taču atmostieties, paskatieties pa logu!» sašutis ir dizainers.

    «Gribētos jau to visu uztvert kā joku, bet tas, kas notiek, tiešām vairs nav smieklīgi. Saprotams, ka veselība pirmajā vietā. To neapšaubu, bet, kā valdība rīkojas saistībā ar ārkārtējās situācijas izsludināšanu, ir ārprāts. Es tiešām nesaprotu, kā iespējams, ka tagad bērnu interešu izglītība vienkārši uz nezināmu laiku tiek slēgta.

    Jau pirmajā ārkārtējā situācijā pavasarī divarpus mēnešus koncentrējāmies, maksājām no savas kabatas visus rēķinus bez jebkāda valsts atbalsta. Tagad atkal viss sākas no jauna. Ārkārtējās situācijas dēļ manam uzņēmumam ir paralizēta darbība,» teic Gints, uzsverot – sniedz pakalpojumus valsts licencētai izglītībai, nevis kādam kaktu kantorim. «Neesmu jau kaut kāda mistiska persona, kas māca deju soļus. Manis piedāvātā bērnu interešu izglītība ir valsts licencēta,» uzsver Gints.

    Strādāt nedrīkst, bet īre jāmaksā

    Dizainers ir sašutis, ka šajos neapskaužamajos apstākļos vēl tiek pieprasīts segt visus maksājumus. «Pats jocīgais visā šajā ir fakts, ka es bērnus mācu telpās, kuras apsaimnieko Valsts nekustamie īpašumi. Bērnus mācīt neļauj, bet īres maksu prasa. Turklāt, kā prasa!

    Ne jau atliek īres maksājumus, samazina vai kompensē. Vienkārši saka – maksājiet! Kad iepīkstējāmies par īres atlaišanu, ierēdņi bija tieši un konkrēti – viņiem tas pie vienas vietas. Ja nokavē kādu dienu, tad vēl arī soda naudu uzrēķina,» pikts ir Gints.

    Sadusmo ieteikumi pārprofilēties

    «Tagad uzņēmēji ir spiesti ciest zaudējumus, bet vai tad kāds ierēdnis, deputāts, ministrs vai prezidents cieš kādus zaudējumus? Neesmu dzirdējis ziņas, ka būtu samazināta alga vai kāds no tās būtu atteicies. Vai kāds tiešām turīgs cilvēks šajā laikā ir paudis, ka palīdzēs finansiāli, jo lielai daļai sabiedrības klājas slikti?Nē.

    Šī krīze ir daudz neveiklāka par to, kas bija 2008. gadā. Toreiz krīzi izjuta visi, arī valsts ierēdņi un amatpersonas.

    Tagad ir tikai varas vīru un sievu ieteikumi pārprofilēties tiem, kuriem aizliegts strādāt. Tās taču ir muļķības! Tiešām kāds domā, ka Gints Bude tagad būs, piemēram, lielveikalu loģistikas guru? Nu, beidziet…» saka dizainers.

    «Esmu tikai viens no tiem, kuriem šobrīd valstī ir pilnībā aizliegts strādāt. Bet domāju, ka nebūšu vienīgais, kas pēc ārkārtējās situācijas, kad varēs visu precīzi saskaitīt un dokumentāli pierādīt, prasīs valsti segt ar ārkārtējo situāciju radītos zaudējumus.»

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē