• Mazbērni Ivetu Mielavu iedvesmo īpašai grāmatai

    Grāmatas bērniem
    Gita Vīksne
    11. februāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības Žurnāls Santa arhīva
    «Viss sākās it kā rotaļājoties,» par tikko iznākušo savu un meitas Martas Laimas Mielavas burtu grāmatu Alfabēts atbrauc ar auto PDz atklāj mūzikas ierakstu izdevniecības Upe tuviem un tāliem vadītāja.

    Iveta Mielava teic, ka radīt grāmatu gados jaunākajiem lasītājiem iedvesmojuši viņas un mūziķa Aināra Mielava atvašu bērni – kostīmu mākslinieces Martas Mielavas dēls Teodors un K.K. fon Stricka villas saimnieka Mārtiņa Mielava meita Anna.

    «Šo grāmatiņu vispirms uzzīmēju savam tolaik trīs gadus vecajam mazdēliņam. Līdzīgi kā citiem zēniem, arī Teodoram vairāk par visu pasaulē interesēja mašīnas. Tad nu vakaros tās viņam zīmēju. Ar laiku tām vajadzēja piedomāt klāt nosaukumus. Vēlāk tām apkārt tapa mājas. Rotaļājāmies arī ar ielu nosaukumiem,» atminas Iveta, kas tobrīd vēl nav nojautusi, ka mazdēla priekam radītais pēc laika pārtaps skaistā grāmatā.

    Kad pagājušajā gadā Kultūrkapitāla fonds izsludināja radošo personu atbalsta stipendiju, Iveta pieteicās un stipendiju arī saņēma. «Tas bija mirklis, kad sapratu – viss notiek īstajā brīdī, jo, pateicoties šim atbalstam, varēja tapt grāmata bērniem.

    Ar lielu prieku pagājušo vasaru pavadīju zīmējot, un man bija patiešām lieliski konsultanti – mazbērni,» atklāj Iveta.

    Mašīnas grāmatā ir par godu Teodoram, taču izdevumā iekļauts arī kaut kas par godu Annai. «Mazmeita ir astoņus mēnešus jaunāka par Teodoru. Viņa man jautāja – kas grāmatā būs domāts man? Atbildēju, ka viņai par prieku uzzīmēšu dažādus zvēriņus. Mazmeita ar to gan īsti nebija apmierināta, tādēļ neizslēdzu, ka ar laiku varētu tapt vēl viena grāmata – veltīta meitenēm,» nosmej Iveta.

    Iveta piekrīt, ka Alfabēts atbrauc ar auto vairāk varētu interesēt tieši puikas, taču latviešu alfabēta burtus it kā rotaļājoties tā palīdzēs iemācīties ikvienam bērnam. Katrs alfabēta burts grāmatā ilustrē kādu auto vai citādi kustošu braucamo. Arī pavadošais teksts izceļ attiecīgo burtu.

    «Šī grāmata nav jāuztver kā ābece, jo tajā burti nav sakārtoti pēc metodikas. Šī vairāk ir rotaļu burtu grāmata, kas bērniem ar vizuālu attēlu palīdzību vieglāk palīdz iegaumēt burtus. Tieši tā tas notika arī mūsu ģimenē. Kad mazdēla interesi par auto nomainīja aizraušanās ar dinozauriem, lielākā daļa burtu jau bija viņa galvā,» gandarīta ir Iveta.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē