• Mārtiņa Rītiņa brālis Andrejs: Viņam vēl ir tik daudz ko darīt

    Pieredzes stāsts
    Gita Vīksne
    28. janvāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Žurnāls Santa arhīvs
    «Stāvoklis ir smags – viņš ir reanimācijā, noguldīts uz vēdera,» pirms divām nedēļām PDz atklāja šefpavāra Mārtiņa Rītiņa brāļi.

    Viss sācies Ziemassvētkos

    Pagājušajā nedēļā Latviju pārsteidza satraucoša ziņa – tautā mīlētais šefpavārs Mārtiņš Rītiņš ir Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Covid-19 nodaļā, un ne pavisam nav labi…

    Vēl 1. decembrī viņš, enerģisks, svinīgi saposies, restorānā Vincents prezentēja grāmatu De Profundis. Mārtiņš Rītiņš, bet 10. decembrī, žilbinoši smaidot, apmeklēja operetes Trīs zvaigznes. Zigfrīds pirmizrādi. Pagāja vien dažas nedēļas, un Mārtiņš nonāca slimnīcā.

    «Grāmatas prezentācijai ar to nav nekāda sakara, jo Mārtiņš saslima īsi pirms svētkiem,» saka šefpavāra brālis Jānis. Aizvadītie Ziemassvētki Rītiņiem izvērtušies pavisam citādi, nekā bija plānots.

    «Mums bija iecerētas Ziemassvētku vakariņas pie Lindas Apses (grāmatas De Profundis. Mārtiņš Rītiņš autore – PDz), bet 23. decembrī Mārtiņš pateica, ka nevarēs nekur doties, jo viņam ir temperatūra. Tā kā viņš bija galvenais pasākuma dalībnieks, tas tika atcelts,» atminas Jānis.

    Pirms trijiem gadiem Mārtiņa brāļi Jānis un Andrejs nolēma iegādāties šefpavāra māju Baltezerā, lai pārvāktos šurp no Londonas un vecumdienas visi kopā pavadītu dzimtenē. Tagad viņi vairākas reizes dienā sazinās ar ārstiem, lai uzzinātu, kā klājas viņu jaunākajam brālim.
    Pirms trijiem gadiem Mārtiņa brāļi Jānis un Andrejs nolēma iegādāties šefpavāra māju Baltezerā, lai pārvāktos šurp no Londonas un vecumdienas visi kopā pavadītu dzimtenē. Tagad viņi vairākas reizes dienā sazinās ar ārstiem, lai uzzinātu, kā klājas viņu jaunākajam brālim.

    Pie vainas blakus slimība

    Mārtiņš veicis vairākus Covid-19 paštestus.

    «Divi uzrādīja negatīvu rezultātu, tādēļ sākumā bija aizdomas par citu vīrusu, piemēram, gripu. Pēc trešā testa atklājās, ka tas ir kovids,» stāsta Andrejs. Visi trīs Rītiņi ir veikuši pilnu vakcinācijas kursu un saņēmuši arī balstvakcīnu. «Ar Mārtiņu tikāmies kādas četras piecas dienas, pirms viņš saslima. Mūs šis vīruss nav skāris, jo Mārtiņš to, visticamāk, dabūja pēc tam,» spriež Jānis.

    Brāļi uzskata – tas varētu būt noticis darbā. «Šis vīruss var ķert jebkuru. Mēs abi gandrīz nekur neejam, tikai uz veikalu. Mārtiņam darba dēļ bija vairāk satikšanos ar cilvēkiem,» spriež Jānis.

    Brāļi uzsver – Mārtiņš par savu veselību vienmēr ir rūpējies.

    «Pirms pandēmijas viņš katru dienu gāja peldēt uz baseinu,» saka Jānis. «Mārtiņš katru rītu un vakaru arī gāja pastaigā pa mežu,» piebilst Andrejs. «Tomēr neteiksim, ka viņš bija simtprocentīgi vesels. Kovids ķer visus, bet cilvēki, kuriem ir blakus slimības, cieš vairāk. Tā vienkārši notiek,» atklāts ir Jānis. Rītiņa slimību brāļi publiski neatklāj, taču ir pārliecināti – tas, ka Mārtiņš vakcinējās, viņa situācijā bija ļoti nozīmīgi.

    «Ja Mārtiņš nebūtu vakcinējies, viņš jau sen būtu aizgājis,» saka Andrejs un kategoriski noraida runas, ka vakcīna pasliktinājusi šefpavāra veselību. «Antivakseri katrā situācijā meklē kaut ko, kas pierādītu viņu teikto. Šajā gadījumā tā nav.»

    Mārtiņš grāmatas De Profundis. Mārtiņš Rītiņš prezentācijā restorāna Vincents telpās 1. decembrī bija laimīgs, ka grāmatā varējis atklāt tās savas dzīves lappuses, kuras iepriekš noklusējis – gan par seksuālo orientāciju, gan to, kā savulaik cīnījies ar alkohola atkarību. (Foto: žurnāls "Santa" arhīvs)

    Svētdien vēl jokoja, trešdien jau intubēts

    Kad Mārtiņš sasirdzis, sākumā viņa veselības stāvokli rūpīgi uzraudzījusi viņa krustmeita Renāte, kas šobrīd apgūst ārstes profesiju. Kad šefpavāra pašsajūta pasliktinājusies, viņš tūdaļ nogādāts slimnīcā, kur arī saņemts pozitīvs Covid-19 testa rezultāts. «Mārtiņš slimnīcā ir jau trīs nedēļas,» 13. janvārī sacīja Jānis.

    «Stāvoklis ir samērā smags, bet skābekļa daudzums asinīs kaut lēnām, bet uzlabojoties. Kopš svētdienas viņš ir reanimācijā, kur noguldīts uz vēdera. Vakar viņš tika intubēts (elpceļos ievada speciālu cauruli, lai slimniekam atvieglotu elpošanu – PDz). Cerams, skābekļa daudzums asinīs vēl kāps,» teic Jānis. «Situācija pasliktinājās vakar.

    Mārtiņam ir smagi cietušas plaušas, ir lielas grūtības ar elpošanu.

    Taču pēdējās 24 stundās viss iet uz labo pusi,» atklāj Andrejs. Brāļi ar ārstiem sazvanoties vairākas reizes dienā, un vienreiz Mārtiņu varējuši slimnīcā arī apciemot. «Bijām pie Mārtiņa 9. janvārī. Pirms tam mūs ieģērba īpašos aizsargtērpos, gumijas cimdos, kāju aizsargos, iedeva speciālās sejas maskas un sejas vairogus,» stāsta Andrejs. Todien vēl situācija nav bijusi tik kritiska. Mārtiņš bijis labā omā un pat pavilcis brāļus uz zoba. «Apcēlām cits citu, kā jau parasti to mēdzam darīt. Viņš mums teica, ka mēs tik ātri pie viņa porša vēl netiksim.

    Es atbildēju: «Mārtiņ, bet tev nav Porsche, tev ir Toyota!»,» atceras Jānis.

    «Viņš domāja pozitīvi. Runājām par to, kā viņš šim visam varētu tikt cauri, un Mārtiņš uztraucās, ka, iznākot no slimnīcas, viņam būšot dubultzods. Tas tāds viņa humors. Slimnīcā Mārtiņam ķermenī drusku uzkrājies ūdens,» stāsta Andrejs. Pēc šī apciemojuma Rītiņš esot sasparojies, un arī viņa veselības stāvoklis uz laiku uzlabojies.

    «Viņu jau tad plānoja intubēt, taču pēc mūsu apciemojuma ārsti teica, ka tas nebūs jādara. Lai gan Mārtiņš vairākas dienas pavadīja reanimācijas nodaļā, tas vēl nebija nepieciešams. Mēs ilgi cerējām, ka tā arī paliks,» teic Jānis.

    «Tagad dzīvojam cerībā, ka viņš šim visam izlauzīsies cauri,» saka Jānis. Brāļi aicina Mārtiņam sūtīt labas domas. «Vienīgais, kā viņam šobrīd var palīdzēt, ir cerēt, ka Mārtiņš tiks galā. Mēs jūtam, ka viņam jau tagad ir milzīgs atbalsts, un tas mūs ļoti priecē. Katru dienu esam kontaktā ar viņa draugiem, kas visu laiku interesējas, kā Mārtiņam klājas. Skaidrojam visu detaļās, jo draugiem tas patiešām rūp. Visi grib, lai Mārtiņš izveseļojas. Viņam ir vēl tik daudz ko darīt!» saka Andrejs.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē