• Mākslinieku Gunta un Ingūnas Lauderu māja ar Ēdenes dārzu

    Latviešu mākslinieki
    Evija Kalnbērza
    17. septembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Vladislavs Proškins (F64)
    Galerijā Apsīda Vecrīgā šobrīd skatāma mākslinieka Gunta Laudera rotu izstāde Ēdenes dārzs. PDz viesojās Lauderu mājās Pārdaugavā, kur dzimst radošas idejas un top skaistās rotaslietas.

    Mākslinieku pāris Ingūna un Guntis Lauderi Āgenskalnā savas mājas pirmajā stāvā iekārtojuši rotu darbnīcu un tā saucamo šovrūmu – telpu, kur skan klusināta mūzika, smaržo kafija un interesenti var apspriest idejas par vēlamo rotu, tās pielaikot un iegādāties. Savukārt otrajā stāvā ir guļamistaba, virtuve, kas apvienota ar viesistabu, un neliela bibliotēka.

    «Mums darbs un mājas ir vienā vietā. Tā ir diezgan liela brīvība un vienlaikus arī pienākums pašam pret sevi. Bet, ja nestrādājas, ar velosipēdiem dodamies izbraucienā pa klusajām Āgenskalna ieliņām,» stāsta Ingūna.

    Mājas, kur Guntis un viņa brālis Andris Lauders, arī rotu mākslinieks, dzimuši un auguši, vecaistēvs nopircis 1953. gadā. Tā ir celta pēc vācu būvinženiera Edvarta fon Betikera projekta 1934. gadā.

    «Kādreiz te bija īsti lauki ar ganībām, garām mājai veda ceļš uz Nordeķu muižu. Īsts Bauhausa dizaina paraugs ar labām proporcijām. No vienas puses, tā izskatās kā vienstāvu māja, no otras – kā distāvu,» ģimenes māju raksturo Guntis un piebilst – šajā apkaimē savulaik kādā šķūnītī slēpies pats Rainis.

    Seno māju pāris atjaunoja, nebojājojot tās arhitektūru. «Nojaucām šķūnīšus, ievilkām apkuri, vienīgais, ko mainījām, – otrajā stāvā izņēmām pāris sienu, lai iegūtu lielāku virtuvi,» PDz stāsta Ingūna.

    No ielas puses māja tikpat kā nav redzama. Ienākot zaļajā dārzā mājas priekšā un redzot plašo zālāju ar rūpīgi koptām un ražīgām ābelēm iekšpagalmā, sajūta ir kā paradīzes dārzā. Ne miņas no pilsētas steigas. Ne velti mākslinieks arī savu jaunāko izstādi nosaucis par Ēdenes dārzu. Ingūna šajās mājās ir ieprecējusies, savulaik dzīvojusi centrā.

    Abi iepazinušies, studējot lietišķajos, un šajā mājā sāka dzīvot, kad bija pabeiguši Tallinas Mākslas universitāti. Inguna sākotnēji bijusi modes dizainere, uz kuras tērpiem skaisti izcēlās Gunta darinātās rotas. Tagad Lauderi ir radošs tandēms – viņa vīram palīdz izvēlēties dizainu, iekārto izstādes, atbild par mārketingu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē