• Liepājas teātra jaunajā sezonā astoņi jauniestudējumi, režisoru vidū Vaivars, Seņkovs, Ķimele un citi zināmi mākslinieki

    Izklaide
    Ziņu aģentūra LETA
    27. augusts, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Liepājas teātra direktors Herberts Laukšteins / LETA
    Liepājas teātra 113. sezonā paredzēti astoņi iestudējumi, kurus veidos astoņi režisori, kā arī Ziemassvētku koncerts Sajūtu stāsts, aģentūru LETA informēja Liepājas teātra literārā padomniece Zanda Borga.

    Jauno sezonu 14.septembrī atklās Kārļa Lāča un Regnāra Vaivara mūzikls pēc Rūdolfa Blaumaņa darbu motīviem «Purva bridējs ugunī». Vaivars ir ne tikai režisors, bet arī libreta un dzejas autors, kā arī scenogrāfs šim iestudējumam. «Šis nebūs stāsts par dzeršanas postu un aklu mīlestību. Tas būs stāsts par neremdināmām slāpēm. Un slāpstošie šeit ir visi, bez izņēmuma,» uzsvēra režisors. Galvenajās lomās Agnese Jēkabsone, Sandis Pēcis un Gints Grāvelis.

    16.novembrī pirmizrāde paredzēta Elmāra Seņkova fabulām par Šekspīru, kas būs režisora debija gan Liepājas teātrī, gan pirmā reize, kad viņš ķeras klāt Šekspīra dramaturģijai, ja neskaita studentu diplomdarbus. Dramaturģisko materiālu iestudējumam no vairākām lugām, kuras tiks saliktas vienā stāstā, veido dramaturģe Rasa Bugavičute-Pēce.

    Režisors sola šausmu trilleri ar komēdijas elementiem, kurā būšot daudz asiņu un kurš būs saprotams ikvienam skatītājam, jo tāpat kā Šekspīrs uzskata, ka teātris ir domāts ikvienam.

    Izrādē piedalīsies tikai vīriešu kārtas aktieri, izņemot Inesi Kučinsku, kurai uzticēta Ričarda III loma.

    7.decembrī Liepājas teātra mazajā zālē koncertzālē «Lielais dzintars» pirmizrādi piedzīvos igauņu dramaturga Karla Kopelmā lugas «Singing Green» iestudējums «Mēness neredzamā puse», kuru veidos lietuviešu režisore Monika Klimaite. Luga 2018.gadā uzvarējusi Nirnbergas valsts teātra rīkotajā starptautiskajā lugu konkursā «Sarunas bez robežām». Izrāde vēstīs par notikumiem nākotnē un to, kā cilvēku rīcība noved pie destrukcijas.

    Pirmais iestudējums 2020.gadā pirmizrādi piedzīvos janvāra beigās, kad jauns režisors no Maskavas – Aleksandrs Moločņikovs skatītāju vērtējumam nodos izrādi «Vienaldzības gadsimts», kuram tekstu sadarbībā ar režisoru raksta dramaturģe Bugavičute-Pēce. Izrāde akcentēs tēmu par modernajām tehnoloģijām un to biedējošo pusi. Tas būs stāsts par jauniem cilvēkiem, kuri nevar ierasties uz salidojumu, bet nolemj tomēr satikties virtuālajā vidē.

    Februārī pirmizrādi piedzīvos Rolanda Atkočūna veidotais iestudējums «Pilnīgi svešinieki», un tas uzdos jautājumus, cik patiesi viens pret otru ir tuvākie cilvēki, vai ir iespējams un vajadzīgs par otru zināt visu un kas notiek tad, kad it kā labākie draugi nolemj vakara garumā neslēpt viens no otra sava telefona saturu.

    Marta beigās skatītāju vērtējumam tiks nodota izrāde «Dēmons», kuru pēc Mihaila Ļermontova poēmas ar tādu pašu nosaukumu veidos režisors Viesturs Meikšāns. Tas būs darbs par ar mīlestību apsēstu ļaunumu un risinās eksistenciāli lielu jautājumu – ja ļaunums ir iemīlējies un ir gatavs ziedot savu ļaunumu, vai pasaule ir gatava pieņemt šo bezļaunuma ļaunumu. Izrādē piedalīsies divi aktieri – Egons Dombrovskis un Agnese Jēkabsone, kā arī rokgrupa, kura tiks atklāta sezonas gaitā.

    Maijā teātrī paredzētas divas pirmizrādes – pēc ilga laika ar Ferdinanda Bruknera lugu «Jaunības slimība», kas pārtaps iestudējumā «Jaunības sāpes» teātrī atgriezīsies Māra Ķimele. Šis iestudējums paredzēts uz lielās skatuves. Tā centrā ir medicīnas studenti, kuri jaunību uzskata par fatālu slimību, tāpēc nāves klātbūtne viņu domās ir nepārtraukta.

    Paralēli tam Liepājas teātra mazajā zālē koncertzālē «Lielais dzintars» iestudēs režisors Dmitrijs Petrenko, lai izveidotu bilingvālu izrādi – latviešu un krievu valodā –  par pamatu ņemot Marjusa Ivaškēviča lugu «Malūš».

    Lugas darbība norisinās Otrā pasaules kara laikā, un režisors īpaši uzsvēra, ka tā nebūs izrāde par latviešiem un krieviem, lai arī izrādē runās latviešu un krievu valodās. Tas ir stāsts par divām ģimenēm – vienu Sibīrijā, otru Latvijā – abas valodas izvēlētas, lai saglabātu lugas autentiskumu.

    Decembrī notiks arī tradicionālais Ziemassvētku koncerts, kuram šogad dots nosaukums «Sajūtu stāsts». Pagājušajā sezonā kā sava veida eksperiments tapa koncertuzvedums «Meklējam aktierus!», kuru bija plānots rādīt vien Starptautiskajā teātra dienā, taču tas izrādījās tik veiksmīgs, ka ir repertuārā joprojām.

    Koncertu pirmo reizi veidoja aktieris Mārtiņš Kalita, kuram šogad uzticēta arī Ziemassvētku koncerta režija kopā ar teātra muzikālo vadītāju Normundu Kalniņu. Šogad no 14.decembra līdz 30.decembrim izrādīs 15 koncertus un, ja skatītāju interese būs tikpat liela, cik iepriekšējos gados, būs arī sešpadsmitais. Biļetes uz koncertu jau pieejamas.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē