• Lemberga sieva Kristīne: Viņam visu laiku kontrolē skābekli, strīpiņas krītas…

    Cietums
    Edgars Orlovs
    Edgars Orlovs
    15. decembris, 2021
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No privātā arhīva
    «Ik pēc laika tiek pārbaudīts skābekļa stāvoklis asinīs, un tas pa strīpiņai vien krītas,» satraukta par bijušā Ventspils mēra veselību, cīnoties ar Covid-19, svētdien bija viņa sieva Kristīne.

    Galvenais, ka nekādi nevaru palīdzēt

    «Aivars man vakar burtiski uz divām trim minūtēm piezvanīja. Izklausās diezgan slikti. Viņam ir ļoti stiprs klepus. Protams, slimnīcā visu laiku tiek kontrolēts skābekļa līmenis asinīs. Tas krītas. Viņš jautāja, lai noskaidroju, kādas zāles vajadzētu lietot, tad viņš varētu rakstīt iesniegumu, lai nodrošina attiecīgos medikamentus…» sarunā ar PDz atklāj Kristīne Lemberga.

    «Mani visvairāk satrauc situācija, ka no ieslodzījuma vietas uz cietuma slimnīcu Olainē ved tos, kuriem slimības gaita ir vidēja vai smaga. Ja viss būtu kārtībā, viņš nekur netiktu pārvests.

    Tāpēc varu tikai lūgties un turēt īkšķus, lai stāvoklis nepasliktinās.

    Mēs jau zinām, ka kovids ir diezgan viltīgs. Vienā brīdī liekas, ka ir labāk, bet tad vienā mirklī ir liels kritums,» satraukta ir Lemberga sieva. Viņa zina teikt, ka Lembergs Olaines cietuma slimnīcas palātā ir viens pats. «Viņš arī nevarēja paņemt līdzi ne televizoru, ne radio… Mēģina strādāt arī starp klepošanas lēkmēm. Pārtika jau arī tur slimnīcā ir tāda, kādu tur dod.

    Centrālcietumā vismaz veikalā varēja nopirkt dārzeņus, augļus, dabūt ķiplokus un sīpolus, lai saņemtu veselīgāku uzturu. Bet tur jau nekā tāda nav! Droši vien brīvdienās arī neviena ārsta nav… Šis man ir satraucošs un smags laiks, jo ir liela neziņa. Galvenais, ka nekādi nevaru palīdzēt – ne varu aizsūtīt kādas zāles, neko,» bažīgi teic Kristīne.

    Paldies Dievam, ka sapotējies

    Jau pagājušās nedēļas ceturtdienā viņa PDz pastāstīja, ka Aivars ieslodzījuma vietā, kur gaida otrās instances tiesu par iespējamiem finanšu noziegumiem, saslimis ar kovidu. «Mans vīrs septiņas nedēļas bija rakstījis iesniegumus un lūgumus, lai nodrošina viņam balstvakcīnu pēc Jensen potes, bet tas nav izdarīts. Šodien pienāca testēšanās rezultāti, un tie rāda, ka viņam ir Covid-19. Gaida, kas notiks tālāk – vedīs uz cietuma slimnīcu Olainē vai būs ar slimību jācīnās turpat savā vienvietīgajā kamerā,» tovakar sacīja Kristīne.

    Viņa uzsvēra: «Kā vīrs tika pie koronavīrusa, nezinu spriest. Teica, ka atrodas cietuma trešajā stāvā un pirms nedēļas ceturtajā stāvā ar kovidu bija inficējušies kādi 60 cilvēki. Kā šis vīruss attiecīgajā iestādē pārnēsājas, man grūti objektīvi novērtēt. Ir noticis tas, kas ir noticis.»

    Kristīne atzina – kovida testu Aivars lūdzis veikt, jo pāris dienas klepojis un juties slikti.

    «Paldies Dievam, ka vismaz sapotējās ar to vienu vakcīnu. Par pašsajūtu teica – it kā būtu saaukstējies. Sacīja, ka viņam ir drebulis. Pēc balss gan nevarēju saprast, cik smagi tas ir. Man izklausījās,» neziņas pilna bija Kristīne.

    Viņa izteica neapmierinātību, kā līdz šim ieslodzījuma vietā rūpējas par viņas vīra, kuram esot arī bruka, veselību: «Ieslodzījumā Aivars var rakstīt iesniegumus, var izteikt vēlmes, bet medicīniskā palīdzība, kamēr tas viss iziet birokrātisko posmu, nāk novēloti. Par to man ir vislielākās bažas…»

    Deputāts steidz izcelties tviterī

    Ceturtdien Kristīne sacīja, ka ar informāciju par vīra veselības stāvokli nav plānojusi plašāk dalīties, ja vien neradīsies apstākļi, kas liks publiski saukt pēc palīdzības. Tomēr jau ap pusnakti Saeimas deputāts, Zaļās partijas līdzpriekšsēdētājs Edgars Tavars tviterī paziņoja, ka esot dzirdējis – Lembergam kovids.

    Viņš klāstīja, ka Aivars jau trīs mēnešus lūdzis balstvakcīnu.

    Tiesa, ļaudis to apšaubīja – kā gan Lembergs pirms trim mēnešiem varējis izteikt lūgumus par balstvakcīnu, ja tobrīd Latvijā vēl nebija zināms, ka tāda nepieciešama.

    Sarunā ar PDz Tavars atteicās atklāt, kur ieguvis ziņas par bijušā Ventspils mēra veselību un lūgumiem pēc balstvakcīnas. «Man Lemberga kungs nav sniedzis ziņas par savu saslimšanu, es šādu informāciju saņēmu no drošiem avotiem, kurus neatklāšu. Bija arī otrs variants – klusēt, bet es kā pilsonis izlēmu to nedarīt,» pauda Saeimas deputāts.

    Cietumā kovida perēklis

    Kad publiskajā telpā parādījās ziņas par Lemberga saslimšanu, Ieslodzījumu vietu pārvalde piektdienas pusdienlaikā atzina – Rīgas Centrālcietumā konstatēts Covid-19 perēklis. Pārvaldes pārstāvji informēja, ka infekcijas izplatības apturēšanu apgrūtina apcietināto atteikšanās no testēšanas.

    No 30. novembra līdz 1. decembrim testēties atteikušies188 ieslodzītie, no tiem divas bija notiesātas personas, pārējie – apcietinātie. Ziņu aģentūrai LETA pārvalde apgalvoja – cietumā novembra beigās un decembra pirmajā dienā veikta rutīnas testēšana, kuras rezultātā konstatēti 27 jauni inficēšanās gadījumi. Kopā Rīgas Centrālcietumā pašlaik ar Covid-19 esot inficēti 50 ieslodzītie, un divi aizvesti uz cietuma slimnīcu Olainē.

    Kāzu 6. jubileju nosvin Operā

    Aivara Lemberga sieva Kristīne 28. novembrī bija ieradusies Rīgā un kopā ar savu kāzu liecinieci Janu Jankovsku devās uz operas Pelnrušķīte pirmizrādi Latvijas Nacionālajā operā un baletā. «Pārmaiņas pēc izbaudīju arī kādu kultūras pasākumu. Jau diezgan laikus biju iegādājusies biļetes, bet tad pirmizrādi epidemioloģiskās situācijas dēļ atlika. Un tad 27. novembrī pienāca manas un Aivara kāzu gadadienas sestā jubileja. Tā kā Aivars nevar, tad kopā ar mūsu kāzu liecinieci aizgājām un izbaudījām. Šobrīd jebkurš kultūras pasākums sajūsmina ikvienu. Man patika tā nelielā jautrība, kas valdīja izrādē,» teic Kristīne.

    Ventspils domes deputāte bilst, ka gan viņa, gan Aivars ir operas un baleta cienītāji. «Arī būdami ārpus Latvijas, mēs vienmēr apmeklējām kādu izrādi. Romā, Milānā un daudzviet esam bijuši uz operu un baletu. Tie mums ir iecienīti pasākumi,» tā Kristīne, atklājot, ka izrādi vajadzējis skatīties, ieturot divu metru distanci, un maskās, bet starpbrīdī kafejnīcā maskas kritušas.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    1 komentārs

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē