• Lauris Reiniks uzbur krāšņu Baltijas pasaku: Māksliniekiem ir uzdevums cilvēkiem ļaut vismaz pasapņot

    Baltijas valstis
    Inese Mizovska
    5. janvāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Mārtiņš Zilgalvis (F64)
    «Trakā 2020. gada nogalē es piepildīju savu skaisto sapni,» PDz saka mūziķis. Šajā sarežģītajā laikā viņš Baltijas iedzīvotājiem sagatavojis dāvanu – krāšņu mīlestības un cerību piepildītu muzikālu stāstu.

    Vārdi ar slepenu nozīmi

    «Pandēmijas dēļ man šogad iznāca tikai viena dziesma – Dīvaini mierīgi, un tā atainoja izjūtas, kādas valdīja Covid-19 pirmajā vilnī. Arī videoklips, kas veidots no Ivara Zviedra dokumentālās filmas kadriem, spilgti ilustrēja apkārt valdošo atmosfēru – tukšas ielas, klusums, skumjas. Šis mums visiem ir smags laiks, tāpēc, tuvojoties svētkiem, bija sajūta, ka vēlos sev un citiem dāvāt ko skaistu, gaišu un iedvesmojošu,» PDz stāsta mūziķis Lauris Reiniks.

    Dziesma Savējais ar Reinika mūziku un Guntara Rača vārdiem tapa novembrī un būs klausāma nākamā gada sākuma. «Videoklips, kuru nofilmējām decembrī, janvārī būs skatāms visās trijās Baltijas valstīs.

    Vēlos, lai vismaz no manas puses jaunais gads klausītājos un skatītājos ienāk ar svētku sajūtu, jaunu enerģiju, pacilātību un cerībām.

    Man šķiet, ka mums, māksliniekiem, kas taisa mūziku, kino un klipus, ir uzdevums cilvēkiem ļaut vismaz pasapņot. Ir svarīgi uzturēt sevī un citos gaismu, jo tas, kā jūtamies iekšēji, arī veido mūsu pasauli,» uzskata viņš.

    Turklāt dziesmā iekodēts teju maģisks vēstījums. «Račs dziesmas tekstā izmantoja vārdus, kādus pēc 360TV veiktās aptaujas cilvēki visbiežāk izvēlas teikt tiem, kas viņiem kaut ko nozīmē, – vīram, sievai, bērnam, draugam, savam vismīļākajam skolotājam vai kolēģim,» atklāj Reiniks.

    Karaliska gaisotne

    Lauris, kurš pats producēja sava klipa filmēšanu, Baltijas ziemas pasakai izvēlējās vienu no greznākajām vietām Latvijā – Melngalvju namu.

    «Neesmu no tiem, kas sūdzas, turklāt šogad pavisam bez darba nebiju – vasarā sniedzu dažus koncertus Lietuvā, vadīju arī sarunu raidījumu Pasaki to skaļi. Kaut kāds drošības spilvens man ir. Tomēr laikā, kad mākslinieki nevar strādāt, investēt lielos, krāšņos projektos ir riskanti,» atzīst viņš.

    «Šoreiz ieguldīju gan savus līdzekļus, gan saņēmu atbalstu no sava kaimiņa SB līdzīpašnieka Andra Skrūskopa, par ko esmu ļoti pateicīgs.»

    Lietuviešu dziedātāju aptur uz robežas

    Dziesmu latviešu, lietuviešu un igauņu valodā kopā ar Lauri izpilda trīs dāmas. Latviski to iedziedājusi šova X Faktors zvaigzne Alise Haijima.

    «Par dueta partnerēm lietuviešu un igauņu versijai jautājumu nebija – tās ir dziedātājas, ar kurām jau esmu veiksmīgi sadarbojies. Kad nosūtīju dziesmu Liepai Mondeikaitei un Luisai Verkai, viņas atzina – tā ir īsta balāde, kādu nav bijis jau sen, un kurai var dziedāt līdzi. Atlika vien atbraukt uz Latviju un to ierakstīt. Tas gan pandēmijas dēļ izvērtās piedzīvojumā,» atceras Lauris.

    «Lai viņas varētu ierasties, uz Lietuvu un Igauniju sūtījām oficiālus darba ielūgumus. Gluži kā senos laikos, kad bija jāpiesaka vīza.

    Viņām tika piešķirts speciāls kods, ar kuru drīkstēja iebraukt Latvijā. Meitenes teica – esot sajūta, it kā brauktu uz tālām ārzemēm.

    Viņām pandēmijas laika apstākļos tas tiešām bija liels notikums,» pasmaida Reiniks.

    Neiztika arī bez pārpratumiem. Lietuviete Liepa Latvijā gandrīz netika ielaista. «Uz robežas viņa uzrādīja visus iebraukšanai nepieciešamos dokumentus, un izrādījās, ka pēc kāzām nav nomainījusi uzvārdu autovadītājas apliecībā,» stāsta Lauris. Robežsargi bija saprotoši un pēc garas skaidrošanās tomēr ļāva turpināt ceļu.

    Nakts Vecrīgas sirdī

    «Kad satikāmies Melngalvju namā, bija svētku sajūta – uz mirkli varējām aizmirst par ikdienas rūpēm un iejusties svētku gaisotnē,» gandarīts ir Lauris. Savām ārzemju viešņām dziedātājs bija rezervējis numuriņus smalkā viesnīcā blakus Melngalvju namam. Tā kā tūrisms šobrīd ir apstājies, par 54 eiro dāmas tika izmitinātas luksusa apartamentos. Arī pats Lauris ļāvās piedzīvojumam un pārnakšņoja viesnīcā ar skatu uz Vecrīgu.

    «Citos apstākļos tas būtu dīvaini – palikt viesnīcā, ja pats dzīvo Rīgā. Taču šis ir īstais laiks, lai gūtu jaunu pieredzi. Uz mirkli patiešām jutos kā ārzemju ceļojumā. Īpaši zinot, ka tuvākajā laikā sen plānotie galamērķi nebūs aizsniedzami. Mans Singapūras ceļojums šogad tika pārlikts vairākkārt, un nesen saņēmu ziņu, ka arī februārī lidojuma nebūs. Tāpēc jāizbauda to, kas mums ir,» atzīst viņš.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē