• Lauris Dzelzītis pārsteidz – uz skatuves iznāk pilnīgi pliks

    Teātris
    Evija Kalnbērza
    23. septembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: F64
    Septembra sākumā nogalē Dailes teātra skatītāji piedzīvoja vienu no neparastākajām izrādēm – Ežēna Jonesko komisko absurda drāmu Degunradži.

    Uz skatuves pilnīgi pliks!

    Seksīgais vecpuisis LAURIS DZELZĪTIS nebeidz vien pārsteigt. Izrādē viņš iejutās Žana lomā un otrajā cēlienā uz skatuves iznāca kails. Viņa augumu piesedza vien milzīga bārda. Skatītāji pamanīja, ka Dzelzītis izskatās lieliski – gluži kā sengrieķu skulptūra. Vaicāts, vai, gatavojoties izrādei, speciāli piestrādājis pie sava auguma, Dzelzītis PDz sacīja: «Iestudējot šo izrādi, sajutu citu kultūru un citu vidi. Esmu priecīgs, ka esmu šajā darbā.» Viņš piebilda, ka šī nav pirmā reize, kad viņam uz skatuves jābūt kailam.

    «Man dzīvē bija posms, kad atbrīvojos no liekā svara, un tagad es sveru tikpat, cik vidusskolā. Lai būtu estētiskā formā, man nākas vairāk piestrādāt, un tas ir teātra vārdā. Par to arī teātrim esmu pateicīgs. Esmu par estētiku!» paziņoja aktieris.

    Jaunais spīdeklis

    TOMS VELIČKO Dailes teātrī ir tikai otro godu, bet ungāru režisores Ildiko Gašpāras izrādē viņam uzticēta galvenā loma – pūlim nepakļāvīgais dīkdienis Beranžē. Pēc pirmizrādes Toms atpūtās savas draudzenes ALISES JIRGENSONES sabiedrībā. Jaunais aktieris PDz atzina, ka Dailes teātra kolektīvā iejuties lieliski. «Mans teātra krusttēvs ir Juris Bartkevičs, no kura daudz mācos. Tāpat arī no Artūra Skrastiņa un citiem lieliskiem aktieriem. Šī izrāde bija kaut kas tāds – kājām gaisā!» uzskata viņš.

    Degunradži vēsta par Francijas provinci, kurā klīst baumas par degunradžu uzlidojumu. Kamēr kāds tuvs draugs par degunradzi nav pārvērties, neviens mazpilsētas iedzīvotājs par to neliekas ne zinis. Kad autors rakstījis šo darbu, degunradži simbolizējuši fašismu kā jaunu parādību, bet tagad izrāde pārsteidzoši sasaucas ar pandēmijas notikumiem.

    Teātris tuvs abiem

    Bijusī veselības ministre ILZE VIŅĶELE tagad bauda dzīvi un kultūru, un jau otro reizi sabiedrībā izgāja kopā ar ārstu KĀRLI TRUŠINSKI. Par viņu Ilze saka – Kārlis esot labs draugs un domubiedrs, kurš turklāt lieliski orientējas teātra pasaulē. «Kādreiz man šķita, ka būt individuālistam un nemesties līdzi pūlim ir vērtība, taču pēc šīs izrādes man ir jāpārdomā, kurā pusē īsti ir patiesība,» atzina Viņķele.

    Maina dzimumu

    Aktrise INDRA BRIĶE šajā izrādē spēlē vīrieti, bet SKRASTIŅŠ bija tērpies sieviešu drānās. «Es biju Artūra Skrastiņa vīrs. Tas bija interesanti!» pirmizrādes vakarā smējās Briķe. «Ir sajūta, ka esam kaut ko jaunu un vērtīgu izdarījuši. Klaunāde un farss – tas man ir kaut kas pilnīgi jauns,» atzina Indra.

    F64

    Gribam būt moderns teātris

    Dailes teātra direktora JURA ŽAGARA sieva TRŪDIJA pēc izrādes PDz atzina, ka franču autora Ežēna Jonesko 1959. gadā sarakstīto darbu jau bija lasījusi Lielbritānijā, kad universitātē studējusi franču valodu un literatūru. «Nekad agrāk nebiju redzējusi to uz skatuves. Bija ļoti efektīvs iestudējums. Man ļoti patīk, ka Dailes teātrī tik daudz kas ir mainījies,» pauda Trūdija. Žagars piebilda – viņš uzskata, ka latviešu publika ir pietiekami izglītota šāda veida izrādēm.

    «Ja gribam būt moderns teātris, tad reizi sezonā jāiestudē starptautiska mēroga darbs. Izrāde nav jāsaprot un jāatšifrē, drīzāk jābauda, galvenais, lai nav garlaicīgi. Turklāt mums ir ļoti labi aktieri, kas visu var izdarīt,» gandarīts bija viņš un piebilda, ka arī pats studiju gados spēlējis kādā no Jonesko lugām.

    F64

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē