• Latvijā top filma par 6 miljoniem

    Kino un TV
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    5. novembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No publicitātes materiāliem un Instagram
    Septembra vidū kinopilsētiņa Cinevilla uz pāris nedēļām pārtapa par Tallinas vecpilsētu – tur filmēja igauņu detektīvtriloģiju par aptiekāru Melhioru.

    «Igauņi pie mums filmēja lielbudžeta trīsdaļīgu filmu Aptiekārs Melhiors, kuras līdzproducenti ir arī latvieši,» PDz skaidro Andrejs Ēķis, norādot, ka tas ir ļoti vērienīgs kinoprojekts. Triloģijas kopējais budžets tiešām ir visai iespaidīgs – seši miljoni eiro.

    Krietnu daļu naudas filmas kopējā finanšu katlā ieguldījusi arī Latvija – finansējumu piešķīris gan Rīgas Filmu fonds, atvēlot pusmiljonu eiro – 20 procentus no izmaksām, kuras paredzēts tērēt Latvijā. Tāpat filma atbalstīta arī Nacionālā kino centra 2020. gada valsts budžeta līdzfinansējuma konkursā ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā, vēl daļa finansējuma atvēlēta šā gada starptautisku kopražojumu filmu konkursā.

    Ēķis zina teikt, ka Latvijā no kopējā filmas budžeta iztērēti vairāk nekā divi miljoni eiro, jo lielāko daļu filmas uzņem Igaunijā. «Taču bija nepieciešama arī tuvāko kaimiņu – Latvijas – palīdzība.

    Producenti nolēma filmēšanu uz divām nedēļām pārcelt pie mums, jo Cinevilla ir tuvākā kinopilsēta, kur var uzbūvēt viduslaiku ielas.

    Tallinas vecpilsētā, kur filmēšana sākta, viduslaiku ēkām blakus slienas arī mūsdienīgas būves, tas neļāva pilnvērtīgi atainot viduslaiku vidi. Bet pie mums bija šai filmai visa nepieciešamā infrastruktūra – autentiski bruģēti ceļi, ieliņas, ēkas,» stāsta Ēķis.

    Arī daļu no dekorācijām, kuras Aptiekāra Melhiora uzņemšanai bija vajadzīgas filmēšanai Cinevillā, veidojuši mūsu mākslinieki. «Jau vasaras sākumā uzsākām iespaidīgus dekorāciju būvniecības darbus mākslinieka Aivara Žukovska vadībā. Priecē, ka filmas galvenā kostīmu māksliniece ir mūsu pašu pieredzes bagātā Kristīne Jurjāne. Filmā varēs redzēt arī vairākus mūsu aktierus – Strengu, Gāgu. Tas ir forši,» teic Ēķis.

    Vairākus gadus grāmatas par aptiekāru Melhioru Igaunijā ieņēma pirmo vietu grāmatu topos. Aptiekāra Melhiora varonis pazīstams arī Latvijā, jo grāmatas izdotas arī latviešu valodā.  Nu, balstoties uz igauņu detektīvu rakstnieka Indreka Hargla septiņiem kriminālromāniem, igauņu režisors Elmo Nigansens uzņem trīs pilnmetrāžas filmas. Filmēšanu viņš sāka jūlijā un beigšot decembrī. Triloģijas galvenais varonis ir jauns farmaceits Melhiors. Viņš dzīvo viduslaiku Tallinā un izmeklē daudz sarežģītu noziegumu. Pirmā triloģijas daļa uz kinoekrāniem iznākšot jau 2021. gada rudenī.

    Cinevillā šogad vēl filmēja!

    Filmu producents Andrejs Ēķis priecājas, ka, lai gan Covid-19 dēļ iesaldēti projekti, darbs kinopilsētā Cinevilla bija īpaši piesātināts. «Šajā vasarā Cinevillā notika grandiozas izmaiņas – vienā no kinopilsētas daudzajām lokācijām vācieši filmēja kino par 1946. gada Drēzdeni, kā cilvēki atguvās pēc kara un burtiski cēlās no drupām. Filmu studija Warner Brothers pāris dienu te filmēja savu realitātes šovu.»

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē