• Latvijā būvē milzu klavieres ASV miljonāram 500 000 eiro vērtībā

    Interesanti
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    10. decembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Aivars Ķesteris  (F64)
    Aivars Ķesteris (F64)
    Klavierbūves ģēnija darbnīcā Klavins Piano Kuldīgā radīts iespaidīgs mūzikas instruments – 4,5 metrus augstas vertikālās klavieres, kuras pasūtījis kāds amerikāņu miljonārs.

    Izmēram ir nozīme

    Šādi mūzikas instrumenti pasaulē ir tikai divi. Lielākās klavieres, kuru augstums ir 4,7 metri atrodas Ventspilī koncertzālē Latvija, bet jaunais instruments, kas lielumā tikai nedaudz piekāpjas tām, drīzumā ceļos uz Floridu. To pie Kļaviņa pasūtījis kāds miljonārs, kurš pat savu privātmāju speciāli būvējis šīm klavierēm.

    «Cilvēki, kam ir nepieciešamie līdzekļi un kas grib pašu skanīgāko un labāko instrumentu, vēršas pie mums. Un šīs tiešām ir skanīgākās klavieres pasaulē,» PDz ar lepnumu saka Dāvids Kļaviņš.

    Kāpēc klavieres ir tik milzīgas? Jo lielākas, jo labāk skan?

    «Tā varētu teikt. Protams, kvalitāte atkarīga arī no citiem faktoriem, bet skanīguma jauda ir tieši saistīta ar instrumenta izmēru. Skaidrāku, tīrāku un spēcīgāku skanējumu ietekmē arī basa stīgas, kuras šīm klavierēm ir garākas un tievākas. Stīgas ir teju četrus metrus garas,» skaidro meistars. Turklāt stīgām apkārt nav koka rāmis, kā tas ir parastām klavierēm. Tās ir atklātas.

    «Koka rāmis slāpē skaņu. Mūsdienās vairs nav svarīgi, kā instruments izskatās. Attieksme ir mainījusies. Prioritāte ir skaņa,» uzsver meistars. Vai drīzumā varam gaidīt arī 10 metrus augstas klavieres? «Nē, nē, tas nenotiks,» smejas Dāvids. «Pārāk lielas arī nav labi – kas par daudz, tas par skādi. Manuprāt, šis klavierēm ir optimāls lielums. Ja grib vēl skaļākas – tā, lai dzirdētu visa Kuldīga, var pie klavierēm pielikt mikrofonus.»

    Kā šādas teju piecus metrus augstās klavieres kopt? «Ar putekļu slotiņu noiet pāri, un viss. Vai izsūc ar putekļsūcēju. Taču domāju, ka lepnajā un greznajā ēkā ASV, kur tās tiks iebūvētas, putekļu nav un nebūs,» spriež Dāvids. (Foto: Aivars Ķesteris F64)

    Miljonārs grib labāko

    Vai pianistam, kurš pie šī instrumenta sēdīsies, nebūs jācīnās ar bailēm no augstuma?

    «Tik traki nav. Klavieres, kas dosies pie klienta, tiks integrētas mājā tā, ka pianists vienkārši sēdēs otrajā stāvā uz eleganta balkoniņa. Nebūs jākāpj pa speciālām kāpnēm, kā tas notiek mūsu darbnīcā. Lai spēlētu lielās klavieres Ventspils koncertzālē, vajag vairāk drosmes. Tur pianists skatās no septiņu metru augstuma, jo instruments atrodas uz platformas virs skatuves,» skaidro Dāvids.

    Ar ko vēl miljonāram radītās klavieres atšķiras no tām, kas atrodas koncertzālē Latvija? «Katras nākamās klavieres, ko būvēju, ir arvien labākas. Esmu šo to uzlabojis, pieslīpējis arī šim modelim. Taču skanējums ir līdzīgs,» norāda klavieru meistars.

    Vai bagātais amerikāņu klients nav vīlies, ka viņa instruments būs mazāks par to, kāds ir Latvijā? «Mēs nebūvējām lielākas par Ventspils klavierēm, jo gribējām, lai mūsu kafijai ir tā mazā krējuma kārtiņa. Turklāt Amerikas klientam izmērs nebija tik svarīgs. Viņš bija atbraucis uz Vāciju, kur varēja novērtēt 3,7 metrus liela instrumenta, kuru savulaik būvēju, skanējumu.

    Biju paaicinājis Vestardu Šimku viņam paspēlēt, lai klients izjūt atšķirību, kā skan koncertflīģelis un kā vertikālās klavieres.

    Atšķirība ir ievērojama.»

    Vertikālās koncertklavieres 470i, kuras radīja Dāvids  Kļaviņš, ir pasaulē augstākās. 4,7 metrus augstā instrumenta skanējumu var izbaudīt koncertzālē Latvija Ventspilī. (Foto: Aivars Ķesteris F64)

    Vedīs ar lidmašīnu

    «Skaņu sistēmu, proti, rezonatoru, kas ir galvenais atbildīgais par skaņas pastiprināšanu, var iegūt tikai no egles. Nekas labāks par šo materiālu vēl nav izgudrots. Diemžēl Latvijas egles nevaram izmantot, jo te tās aug par strauju. Vajadzīgs koks, kas ir audzis lēni un ilgi, jo šķiedrai jābūt šaurai. Tāpēc egles ievedam no Vācijas,» klavieru būvēšanas smalkumus atklāj Dāvids.

    Latvijā būvētais instruments sver apmēram tonnu. Uz Floridu milzu klavieres tiks nogādātas ar lidmašīnu. «Tā ir ierasta prakse. Iesaiņojam detaļas tā, lai mitrums tām netiek klāt. Viss tiek ielikts un iebūvēts pamatīgā koka kastē un aizzīmogots ar plastiku. Bojājumu iespējamība ir izslēgta,» saka Dāvids. Salikt iespaidīgo instrumentu gan nav tik vienkārši kā samontēt mēbeles.

    «Šobrīd pasūtītājs vēl tikai ceļ privātmāju, kur klavieres atradīsies. Tikko būs gatava, pats došos turp un menedžēšu klavieru iebūvi,» teic viņš.

    Klavieres var spēlēt attālināti

    Vaicāts, kur smeļas iedvesmu arvien jaunām idejām klavierbūvē, Dāvids saka: «Galvenokārt tā ir neapmierinātība ar jau esošajiem instrumentiem. Tas ir viens no lielākajiem dzinējspēkiem. Gribu radīt instrumentus, kas ar savu skanējumu sniedz jaunas perspektīvas. Esmu konstatējis, ka vēl ir daudz iespēju inovācijām – gan skanējuma, gan mehānikas uzlabojumu ziņā.»

    Viens no jaunievedumiem, kuru izdomājis Kļaviņš, – veids, ka šīs vertikālās klavieres pianists var spēlēt arī attālināti. Šobrīd, kad pasaulē plosās Covid-19, šāda iespēja kļūst arvien aktuālāka.

    «Instrumentu var vadīt ar speciālas lietotnes palīdzību. Skatītāji redz, kā kustas taustiņi, bet pašu pianistu – ne,» atklāj Kļaviņš.

    Kādēļ tad Latvijas prezidents plānoja Rīgas pilij iegādāties klasisku koncertflīģeli, nevis unikālas, Latvijā būvētas klavieres? «Es arī nesaprotu, kādēļ viņam vajadzīgs garlaicīgs koncertflīģelis. Laikam prezidents nav pietiekami informēts par šādu iespēju. Lai gan… šis tomēr ir dārgs prieks. Tauta saceltos vēl vairāk par izdevumiem – šitādu naudu izgrūst!» pasmaida Kļaviņš.

    Amerikānim būvētās klavieres maksās ap pusmiljons eiro. «Tomēr šāds solis būtu pilnībā attaisnojams, jo tāds skanējums nav nevienam citam instrumentam,» uzsver viņš. Dāvids atklāj – viņa sapnis ir uzbūvēt vēl vismaz 50 šādas lielās klavieres.

    Šīs klavieres var pat spēlēt attālināti! To nodrošina pašspēlējošs mehānisms, kuru var vadīt ar speciālas telefona lietotnes palīdzību.
    Šīs klavieres var pat spēlēt attālināti! To nodrošina pašspēlējošs mehānisms, kuru var vadīt ar speciālas telefona lietotnes palīdzību.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē