• Laika ziņu meitenes neticamais stāsts — Ramona Salmiņa trīs mēnešos zaudē 20 kilogramus

    Uzturs un diētas
    Gita Vīksne
    22. februāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    «Kad attapos, ka man jau ir 42. izmērs, sapratu – kļūstu lielāka, un tas man ne visai patīk,» PDz stāsta LTV1 laika ziņu moderatore. Izrādās, lai būtu tik slaida kā tagad, viņai vajadzēja krietni papūlēties.

    No drēbēm izauga nemanot

    «Tā bija parasta nolaidība – nesekoju līdzi tam, ko, kā un cik bieži ēdu,» atceras laika ziņu meitene Ramona Salmiņa. Televīzijas ekrānos viņu mēs iepazinām kā slaidu tumšmati, taču vienmēr tā nav bijis. Tikai pirms dažiem gadiem Ramona svēra 80 kilogramu. «Visi manas ģimenes locekļi ir slaidi, tāpēc no ģenētiskā viedokļa arī es īsti nevaru būt dūšīga, vēl jo vairāk – resna.

    Taču, kad sāku mācīties universitātē, pašai nemanot, kļuvu aizvien lielāka. Tolaik ēdu visu pēc kārtas – džankfūdu, saldumus, kartupeļus, makaronus.

    Pieļauju, ka studiju laikos tāda ēdienkarte bija daudziem,» stāsta Ramona.

    «Vienā brīdī atskārtu, ka, ieejot veikalā, man vairs neder tas pats izmērs, kas iepriekš. Bija jāizvēlas arvien lielākas drēbes. Attapos 42. izmērā un sāku justies neērti brīžos, kad man, piemēram, nejauši pacēlās uz augšu krekliņš un bija redzams vēders. Nebija tā, ka man nokarājās vairākas riepas. Esmu 183 centimetrus gara, tāpēc relatīvi lielais svars vizuāli nebija tik pamanāms. Es vienkārši biju daudz masīvāka un lielāka un vairs nejutos apmierināta ar sevi,» atceras viņa.

    Cietumnieces ēdienkarte

    «Trīs četru mēnešu laikā atbrīvojos no 19 kilogramiem,» atminas laika ziņu moderatore, kura tad svērusi 61 kilogramu. «Jā, tas notika lielos tempos, taču izdarīju to, manuprāt, veselīgi un pareizi – nebadojos un nesēdēju uz mistiskām diētām. Es vienkārši uzreiz atteicos no vairākiem produktiem uzturā. To vidū bija saldumi, maize, majonēze un citas mērces. Visu, kas bija trekns vai kur bija cukurs, es nogriezu kā ar nazi!» atklāj Ramona. 

    «Dramatiskākais, ko atceros, – no rītiem ēdu auzu pārslu putru. Vārīju ūdenī, neliekot klāt neko – ne sviestu, ne ievārījumu. Draugi smējās – es ēdot kā cietumā. Lai gan, iespējams, pat cietumā ēda labāk nekā tolaik es…» saka viņa.

    «Ēdu diezgan daudz – piecas reizes dienā, taču veselīgi. Rūpīgi sekoju līdzi, ko un cik daudz apēdu. Tas ir manā dabā – ja kaut ko daru, tad eju uz maksimālo rezultātu. Iespējams, tādēļ man lieko svaru izdevās nomest tik ātri. Es gan nekad dzīvē neesmu skaitījusi kalorijas. Mana vielmaiņa uzlabojās, un svars sāka samazināties,» spriež Ramona.  

    «Labi atceros to lielisko sajūtu, kāda bija, kad L vietā varēju izvēlēties XS izmēra drēbes. Biju tik priecīga! Fiziski jutu, ka esmu atbrīvojusies no 19 cukura pakām. Skatījos spogulī, un man pašai šķita, ka esmu skaista. Priecājos, ka neesmu vairs lielā meitene. Jutos fantastiski,» teic Ramona.

    «Vienā brīdī apjautu, ka 61 kilograms manam augumam tomēr ir pārāk maz,» neslēpj laika ziņu moderatore. «Tad nedaudz pieņēmos svarā un atguvu savas sievišķīgās formas, kas tievējot bija pazudušas. Šobrīd sveru aptuveni 65 kilogramus un esmu apmierināta,» atzīst Ramona. «Viss ir forši, tikai retu reizi sagribas iebraukt McDonaldā un uzēst kādu burgerīti,» smejot piebilst viņa.

    Pirmajā vietā uzturs, tikai tad – sports

    «Es sportoju, taču, kā informēja treneris, fiziskās aktivitātes svara zaudēšanā dod tikai kādus 30 procentus. Svarīgākais tomēr ir uzturs. Ne velti saka – esi tas, ko tu ēd,» atgādina Ramona.

    «Šobrīd trīs reizes nedēļā eju uz sporta zāli – uz diezgan aktīviem un intensīviem treniņiem. Reizi nedēļā spēlēju tenisu, bet brīvdienās kopā ar dzīvesbiedru dodos pastaigās svaigā gaisā. Vēl joprojām neēdu saldumus un augļus, uzturā nelietoju arī govs piena produktus. Manas ikdienas maltītes pārsvarā veido olbaltumvielas un labie tauki, nedaudz arī ogļhidrāti,» stāsta viņa.

     

     

    Tiem, kas grib atbrīvoties no liekā svara, Ramona iesaka sākumā skaidri nodefinēt mērķi – kādēļ es to daru. «Nākamais ir vienkārši iet un darīt.

    Viss noslēpums ir tūlītējā rīcībā. Gribi ēst veselīgi – ēd veselīgi jau brokastīs. Gribi sākt sportot – sāc sportot šodien,» motivē viņa.  

    «Atcerieties, ka ikviens pozitīvs rezultāts nāk ar smagu un nopietnu darbu. Gan tievējot, gan dodoties sportot, būs daudz grūtu brīžu. Taču rezultāts un gandarījums, ko pēc tam iegūsi, būs tik liels, ka jebkādas grūtības šķitīs pilnīgs sīkums,» sola viņa.

    Ziedošā meditācija

    Bez veselīga uztura un sporta Ramonai ir vēl kāda nodarbošanās, kas sniedz daudz prieka un palīdz būt harmoniskākai. Viņa ir aizrāvusies ar ziedu kompozīciju veidošanu. «Man tā ir kā meditācija. Brīdis, kad varu izbaudīt laiku ar sevi, kas nesanāk tik bieži,» saka Ramona.

    «Ir labi, ja ārpus darba ir laiks arī kādam vaļaspriekam, kas ļauj atslēgties no ikdienas steigas. Uzskatu, ka katram cilvēkam ir kāds talants, un es savu atklāju netīšām. Kādā pasākumā ieraudzīju pasakaini skaistu ziedu kompozīciju un, izpētot to tuvāk, sapratu – tā veidota no mākslīgajiem ziediem. Tie izskatījās tik dabiski, ka radās ideja – varbūt arī es varētu pamēģināt uztaisīt ko tādu?

    Skolas laikā rokdarbi – visa tā līmēšana, griešana un tamlīdzīga ķimerēšanās – man diez ko nepatika, taču ziedu kompozīciju veidošana aizrāva. Daudz labu atsauksmju esmu saņēmusi par saviem darbiem, un tās mani iedrošināja to piedāvāt arī citiem. Man ir augstas prasības pret sevi, tāpēc arī darbos gribas redzēt labāko – kvalitatīvākos ziedus un vāzes, augstākā līmeņa kompozīcijas,» saka Ramona.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē