• Valsts policija aiztur vīrieti par nacionālā un etniskā naida izraisīšanu internetā

    Sabiedrība
    Santa.lv
    Santa.lv
    3. februāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Pagājušajā piektdienā, 31. janvārī, Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālizmeklēšanas pārvaldes 1. nodaļas amatpersonas, veicot virkni neatliekamo izmeklēšanas darbību, par nacionālā un etniskā naida izraisīšanu sociālajos medijos aizturēja 1997. gadā dzimušu vīrieti. Aizturētais savā sociālās vietnes profilā bija ievietojis video, kas guva plašu sabiedrisko rezonansi. Minētajam vīrietim tiesa vakar, 2. februārī, piemēroja drošības līdzekli – apcietinājumu.

    Šī gada 31. janvārī Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālizmeklēšanas pārvaldes 1. nodaļas amatpersonas sadarbībā ar kolēģiem no Kibernoziegumu apkarošanas nodaļas veica monitoringu sociālajos medijos un konstatēja kādas personas publicēto video, kurā, iespējams, tika minēta nepatiesa un etniskā naida kurinoša informācija. Par minēto faktu tika uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 78. panta otrās daļas, proti, par darbību, kas vērsta uz nacionālā un etniskā naida un nesaticības izraisīšanu, kas izdarīts automatizētu datu apstrādes sistēmā.

    Vīrietis savā video bija minējis, ka Latvijā ir nonācis pirmais ar jauno koronavīrusu inficētais pacients, kā arī par nepieciešamību uzskatījis “likvidēt” vienu no pasaules tautām un tās valsti.

    Likumsargi noskaidroja publicētā video autora dzīvesvietas adresi, kurā ierodoties, sastapa un aizturēja vīrieti. Tāpat likumsargi veica kratīšanu viņa dzīvesvietā, izņemot vairākus lietiskos pierādījumus – datu nesējus (datorus, mobilos telefonus un cietos diskus).

    Šobrīd likumsargi turpina izvērtēt aizturētā vīrieša teikto par pirmā ar koronavīrusu inficētā pacienta konstatēšanu Latvijā.

    Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālizmeklēšanas pārvaldes 1. nodaļas priekšnieks Romāns Jašins atgādina: “Bieži cilvēki internetā neapdomīgi publisko informāciju, tādējādi dažreiz maldinot sabiedrību ar izdomātiem un neeksistējošiem faktiem, kas var izraisīt sabiedrībā nevajadzīgu satraukumu. Pirms kaut ko publicēt ir ļoti svarīgi izvērtēt teikto, jo, kā zināms, informācija nekur nepazūd un tās dēļ var nākties atbildēt likumā noteiktajā kārtībā.”

    Par nacionālā un etniskā naida izraisīšanu Krimināllikumā paredzēts sods – brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai piespiedu darbs, vai naudas sods.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē