• Mātes un bērna nāvē iesaistītā kristiešu draudze nokļuvusi Valsts drošības dienesta redzeslokā

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    Santa.lv
    Santa.lv
    13. novembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Pirmā evanģēliskā Jēzus draudze, kuras locekļi tiek aicināti uz aklu paklausību draudzes līderim, norobežošanos no laicīgās dzīves, mantas neieredzēšanu, atteikšanos no grāmatām, piemiņas lietām, relikvijām, žurnāliem, interneta ziņām, video, kavēšanās atmiņās, attiecību uzturēšanas ar cilvēkiem ārpus draudzes, kā dēļ mājdzemdībās bez jebkādas medicīniskās palīdzības miris zīdainis un māte, beidzot ir nokļuvusi Valsts drošības dienesta (VDD) redzeslokā.

    Jau ziņots, ka Zemgales rajona tiesas Jelgavā lietvedībā ir krimināllieta, kurā saistībā ar mātes un bērna nāvi mājdzemdībās apsūdzēti vairāki Pirmās evaņģēliskās Jēzus draudzes locekļi, tai skaitā mirušās sievietes vīrs un tēvs, kā arī draudzes garīgā līdera sieva. Lietu turpinās skatīt 25.novembrī.

    Laikraksts Latvijas Avīze iepriekš ziņoja, ka 21 gadus vecajai sievietei 14.maijā sākās dzemdības. Viņas 25 gadus vecais vīrs Renārs, 51 gadus vecais tēvs Valdis Simsons un 40 gadus vecā reliģiskās draudzes garīgā līdera sieva Solvita Dāvida nolēmuši dzemdības pieņemt paši, lai arī nevienam no viņiem nav medicīniskas izglītības. 

    Dzemdību rezultātā bērns piedzimis nosmacis, bet māte vēlāk nomirusi no vissmagākās grūtniecības toksikozes formas – eklampsijas. Dzemdību laikā sievietei vīrieši turējuši sievietei kājas, mutē viņai likta karote, bet nākamajā dienā sievietei dots vien padzerties ūdeni, atsaucoties uz prokurores Zinaīdas Egles celto apsūdzību vēstīja laikraksts.

    Lietā minētās trīs personas apsūdzētas pēc Krimināllikuma 137. un 141.panta 2.daļas jeb par neatļautu ārstniecību un atstāšanu bez palīdzības, par ko draud cietumsods līdz astoņiem gadiem.

    Latvijas Avīzei zināms, ka mirušās sievietes vīrs un tēvs atrodas pirmstiesas apcietinājumā un uz tiesu tika konvojēti, bet Dāvida ir uz brīvām kājām. Apsūdzētā sieviete savu vainu neatzina, vīrieši atzina daļēji – klāt esot bijuši, darbības veikuši, bet neatļauta ārstniecība neesot bijusi.

    Šajā tiesas procesā cietušo personu nav un neviens nekādu kompensāciju nepieprasa. Sēdes noliktas vairākus mēnešus uz priekšu, plānots nopratināt daudzus lieciniekus, tajā skaitā arī Pirmās evaņģēliskās Jēzus draudzes garīgais līderis, apsūdzētās sievietes vīrs Jānis Dāvids.

    Kā vēstīja Latvijas Avīze, spriežot pēc avotu stāstītā un atsevišķām publikācijām, Pirmās evaņģēliskās Jēzus draudzes locekļi tiek aicināti uz aklu paklausību draudzes līderim, norobežošanos no laicīgās dzīves, mantas neieredzēšanu, atteikšanos no grāmatām, piemiņas lietām, relikvijām, žurnāliem, interneta ziņām, video, kavēšanās atmiņās, attiecību uzturēšanas ar cilvēkiem ārpus draudzes. Slikti esot arī izmantot pasaules gudrības.

    Pirmā evaņģēliskā Jēzus draudze ir Latvijā oficiāli reģistrēta. Pēc 2018.gada draudzes pārskata secināms, ka tajā ir 132 pilngadīgi un 45 nepilngadīgi locekļi. Draudzei nav mācītāja, bet ir svētais gans – garīgais līderis.

    Firmas.lv pieejamā informācija liecina, ka gan Jānim Dāvidam, gan Valdim Simsonam līdz šī gada februārim piederēja uzņēmums SIA Svētes maize, kas pārdod dažāda veida maizi un tās izstrādājumus. Tagad uzņēmums pieder kādam Robertam Neimanim.

    Svētes maize pērn strādāja ar 221 233 eiro lielu apgrozījumu un ar 20 970 eiro lieliem zaudējumiem. 

    Tieslietu ministrijas (TM) rīcībā līdz šim nav bijusi informācija par traģisko mājdzemdību krimināllietā iesaistītās organizācijas Pirmā evanģēliskā Jēzus draudze iespējamiem pārkāpumiem. Arī Uzņēmumu reģistrs, izvērtējot tā rīcībā esošajā reliģiskās organizācijas reģistrācijas lietā esošos materiālus, nav konstatējis indikācijas par draudzes iespējamiem pārkāpumiem, norādīja ministrijā.

    Ministrijā arī skaidroja, ka reliģisko organizāciju darbību var izbeigt tiesa, pamatojoties uz ģenerālprokurora ierosinājuma pamata.

    Prokuratūras preses sekretāre Laura Majevska aģentūrai LETA apliecināja, ka prokuratūra informējusi tiesībsargājošās iestādes par minēto reliģisko organizāciju, taču sīkāka informācija publiski netikšot sniegta.

    VDD aģentūrai LETA apliecināja, ka VDD gadījums par draudzes pārstāvju apsūdzībām ir zināms, un dienests tā rīcībā esošo informāciju izmantos atbilstoši savai kompetencei. Arī VDD plašākus komentārus par minēto organizāciju patlaban nesniedz.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē