• Kriminālvajāšanai nodota lieta par apjomīgu kafijas preču zīmes viltošanu

    Sabiedrība
    Santa.lv
    Santa.lv
    15. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Šī gada februārī Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes amatpersonas pabeidza izmeklēšanu lietā par sabiedrībā zināma kafijas produktu preču zīmju nelikumīgu izmantošanu, zīmes viltošanu, viltotas zīmes apzinātu izmantošanu un izplatīšanu lielā apmērā. Noziedzīgā nodarījuma rezultātā tiesību īpašniekam tika nodarīts materiālais kaitējums vairāk nekā 500 000 eiro apmērā.

    Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (VP GKrPP ENAP) 3. nodaļas lietvedībā atradās kriminālprocess, kas tika uzsākts 2017. gada jūnijā pēc Krimināllikuma 206. panta trešajā daļā paredzētā noziedzīga nodarījuma pazīmēm.

    Likumsargi, veicot izmeklēšanu, konstatēja, ka noziedzīgajam nodarījumam bija starptautisks raksturs – saražoto produkciju bija plānots eksportēt uz Lielbritāniju un citām Eiropas Savienības valstīm. Latvijā kafijas tirdzniecība nebija paredzēta. Izmeklēšanas laikā VP GKrPP ENAP 3. nodaļas amatpersonām bija izveidojusies cieša sadarbība ar kolēģiem no citām Eiropas Savienības valstīm, kurās vienlaicīgi arī tika veikta virkne starptautisko izmeklēšanas darbību.

    Izmeklēšanas laikā policisti veica vairākas kratīšanas Rīgas reģionā un izņēma vairākus datu nesējus, kafijas iepakojumus, bundžas, zīmola uzlīmes, paliktņus un cita veida produkciju, kas bija paredzēta kafijas fasēšanai un reklamēšanai. Tāpat tika konstatēts liels daudzums dokumentācijas par kafijas produkcijas realizāciju ilgākā laika periodā.

    Aizdomās par noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu tika aizturēti divi Latvijas pilsoņi. Vēlāk izmeklēšanas laikā likumsargi noskaidroja, ka noziegums tika veikts organizētā grupā un tajā iesaistīta vēl viena persona. 

    Minētās personas par noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu var tikt sodītas ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz sešiem gadiem, atņemot tiesības uz noteiktu vai visu veidu komercdarbību vai uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās

    Veicot virkni neatliekamo izmeklēšanas darbību, tai skaitā vairākas kratīšanas un speciālās izmeklēšanas darbības, VP GKrPP ENAP amatpersonas pārtrauca minēto noziedzīgo nodarījumu sagatavošanas brīdī, kad aizturētās personas vienojās ar pircēju par jaunas kafijas partijas pārdošanas darījuma nosacījumiem.

    Sākotnēji vienam no organizētās grupas dalībniekiem tika piemērots drošības līdzeklis apcietinājums, bet pārējiem – drošības līdzeklis, kas nav saistīts ar brīvības atņemšanu.

    Pierādījumi par minēto personu saistību ar inkriminētajām noziedzīgajām darbībām tika nostiprināti, un šī gada februārī krimināllieta tika nodota Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

    VP GKrPP ENAP 3. nodaļas amatpersonas arī turpmāk veiks Latvijas interneta segmenta monitoringu ar mērķi identificēt viltoto preču piedāvājumus. Tāpat likumsargi atgādina – tā kā viltoto pārtikas produktu ražotāji un izplatītāji neiegulda lielus līdzekļus viltota produkta izstrādē un ražošanā, kā arī neievēro ražotāja noteiktos augstos standartus un kvalitātes prasības ražošanā, nav zināma to izcelsme un ietekme uz patērētāja veselību. Uzdodot viltotus produktus par zināmu ražotāju produktiem, tiek radīti materiālie zaudējumi ne tikai oriģinālo produktu ražotājiem, bet arī patērētājiem. Tāpat viltotie produkti visbiežāk tiek pārdoti nelegālā veidā, nemaksājot valstī noteiktus nodokļus un nodevas, tādējādi radot zaudējumus attiecīgās valsts ekonomikai.

    Valsts policija arī turpmāk aicina iedzīvotājus ziņot par interneta vietnēm un profiliem, ar kuru starpniecību, iespējams, tiek piedāvātas viltotas preces, uz e-pastu [email protected] vai mobilajā aplikācijā Mana drošība.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē