• Komponists Raginskis Honkongā: Man uz rokas uzlika aproci, kuru nedrīkstu noņemt līdz karantīnas beigām

    Sabiedrība
    Gita Vīksne
    7. februāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No privātā arhīva, Instagram
    «Man uz rokas uzlika aproci, kuru nedrīkstu noņemt līdz karantīnas beigām,» par Honkongas lidostā piedzīvoto PDz stāsta latviešu komponists, kurš trīs nedēļas nedrīkst pamest savu viesnīcas numuriņu.

    Dodas uz Honkongu rakstīt disertāciju

    «Kopš 2020. gada februāra mācījos attālināti, uzturoties Latvijā. Tā kā manas studijas finansē Honkongas valdība, man tika izvirzīta obligāta prasība atgriezties studiju vietā un izstrādāt disertāciju tur,» par došanos uz vienu no lielākajām Ķīnas pilsētām PDz stāsta komponists, kādreizējais LTV1 raidījuma Kultūras ziņas vadītājs un Latvijas Radio 3 Klasika žurnālists Edgars Raginskis.

    Pirms diviem gadiem viņš Honkongā uzsāka doktorantūras studijas mūzikā un mediju teorijā. Janvārī latvietis atgriezās Ķīnā, kur trīs nedēļas viņam bija jāpavada stingrā karantīnā.

    «Lai drīkstētu lidot uz Honkongu, bija vajadzīgs dokumentāls apliecinājums, ka man ir likumīgs pamats tur uzturēties.

    Bija arī jārezervē viesnīca karantīnas periodam. Lidostā pārbaudīja manus dokumentus, veica Covid-19 testu. Kad bija zināms, ka rezultāts ir negatīvs, ar īpaši norīkotu autobusu mani nogādāja karantīnas viesnīcā,» atceras viņš.

    Ieceļojot Honkongā, karantīna ir jāievēro 21 diena, un tas tiek stingri kontrolēts. «Iemesls tam ir 2020. gada beigās Lielbritānijā un Dienvidāfrikas Republikā atklātais īpaši lipīgais Covid-19 paveids. Kaut arī nav pierādījumu, ka šī paveida inkubācijas periods būtu ilgāks, Honkongas varas iestādes negrib riskēt un pagarināja karantīnu no 14 līdz 21 dienai.»

    Kontrolē vairākas reizes dienā

    «Honkongas lidostā bija obligāti jāinstalē Honkongas veselības aprūpes dienesta izstrādāta lietotne Stay Home Safe, un man uz rokas uzlika aproci, kuru nedrīkst noņemt līdz karantīnas beigām. Uz aproces ir QR kods, kuru man vairākas reizes dienā pēc lietotnes pieprasījuma jāskenē ar viedtālruni. Karantīnas laikā aizliegts atstāt viesnīcas istabiņu. To kontrolē ar viesnīcas novērošanas kamerām.

    Pārkāpuma gadījumā būs 3000 eiro liels naudas sods un sešu mēnešu cietumsods, tādēļ nedomāju, ka ir daudz cilvēku, kas šos noteikumus gribētu pārkāpt,» vēsta komponists.  

    «Kaut gan rezervēju numuriņu četrzvaigžņu viesnīcā, kvalitāte drīzāk atbilda trīszvaigžņu viesnīcai,» stāsta Edgars. Pirmo viņam ierādīto karantīnas viesnīcas numuriņu latvietis lūdzis nomainīt.

    «Iemesls bija netīrā duša, kurai turklāt bija aizdambējusies ūdens notece, kā arī elektroinstalācijas problēmas istabiņā. Pēc sūdzības Honkongas Veselības departamentam bez kavēšanās tiku izmitināts citā – tīrākā un drošākā viesnīcas istabā.»

    Par karantīnu viesnīcā Edgars maksā pats.

    «Uzskatu to par taisnīgu prasību, jo saņemu Honkongas valdības piešķirtu stipendiju studijām. Divas reizes – karantīnas 13. un 20. dienā – man tiks veikti Covid-19 testi, un pēc otrā testa negatīva rezultāta saņemšanas drīkstēšu no viesnīcas doties prom.»

    Istabiņā noskrien 10 kilometrus

    «Tieku ēdināts trīsreiz dienā, varu izvēlēties parasto un veģetāro ēdienkartes variantu, plašāku izvēles iespēju šeit nav,» par ikdienu karantīnas viesnīcā stāsta Raginskis. «Man ļoti garšo vairums Āzijas tradicionālo ēdienu, taču tos noteikti nevarētu iepazīt šajā situācijā. Viesnīcas piedāvājums ir ļoti vienveidīgs. To dažādot palīdz manu Honkongas draugu un tautiešu sarūpētā pārtika, kuru man nodod ar viesnīcas personāla starpniecību. No dzērieniem viesnīcā esmu nodrošināts ar dzeramo ūdeni un zaļo tēju, pārējais jāsarūpē pašam,» stāsta Edgars.

    Taujāts, kā pielāgojies citai laika joslai, latvietis saka: «Honkongai un Latvijai ir sešu stundu laika starpība. Ir karantīnas piektā diena, un es vēl aizvien mēģinu pielāgoties jaunajam dienas ritmam. Laiku viesnīcā īsinu, rakstīdams disertāciju un komponēdams mūziku režisores Ingas Tropas izrādei Tu mani nesaproti, kura attālināti top Dirty Deal Teatro

    Vēl viena izklaide šajos apstākļos Raginskim ir savas ikdienas atspoguļošana sociālajos tīklos – viņš uzņem īsstāstus. Vienā no tiem Edgars atklāj – stundu no vietas riņķojis pa savas istabiņas koridoru, tā veicot 10 kilometru skrējienu. «Karantīnas viesnīcas numuriņā logu atvērt nav atļauts. Toties ir gaisa kondicionētājs, kuru darbinot var tikt pie svaiga gaisa. Skrējienā dodos turpat viesnīcas istabiņā.

    Pirms pāris dienām noskrēju 10 kilometrus maršrutā numuriņa durvis – numuriņa logs,» vēsta komponists.

    Honkongieši pandēmiju uztver nopietni

    Kamēr Latvijā ar Covid-19 saslimušo skaists pagājušajā nedēļā pārsniedza jau 56 000, Hongkongā bija vien 10 000. «Honkonga jau kopš pandēmijas sākuma ir uzsvērusi sociālās distancēšanās, personīgās higiēnas un masku valkāšanas nozīmi Covid-19 izplatības ierobežošanā.

    Galvenais faktors, manuprāt, ir kopš 2020. gada marta ieviestā obligātās karantīnas un pašizolācijas prasība visiem ieceļotājiem. Turklāt Honkongā tagad ir grūtības ieceļot tiem, kas šeit pastāvīgi nedzīvo, nestrādā vai nemācās. Jāpiebilst, ka Honkongas varas iestādes pašreizējos epidemioloģiskos rādītājus neuzskata par apmierinošiem un turpina rūpīgi novērot un testēt vietējos iedzīvotājus,» stāsta Raginskis.

    «Visās Honkongas pamatskolās, vidusskolās un bērnudārzos mācības saskaņā ar epidemioloģisko situāciju līdz pat ķīniešu jaunajam gadam 12. februārī tiek organizētas attālināti. Arī lekcijas Honkongas augstskolās notiek attālināti, izņemot atsevišķas individuālas vai nelielām grupām paredzētas nodarbības un laboratorijas darbus.

    Honkongas iedzīvotāji, manuprāt, daudz nopietnāk un disciplinētāk izturas pret pandēmijas situācijas diktētajiem ierobežojumiem.

    Viņiem jau ir pieredze ar epidēmijām, piemēram, SARS. Tādēļ saprot ierobežojumu nozīmi slimības kontrolēšanā. Bez šādas sabiedrības savstarpējas solidaritātes 7,4 miljonu lielpilsētā būtu ievērojami vairāk saslimšanas gadījumu.»

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē