• Komponists Mārtiņš Brauns: Mērkaķošanās pakaļ citiem mūsdienās nav zudusi

    Sabiedrība
    Kristaps Kulbars
    2. oktobris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Kristaps Kulbars
    Komponists Mārtiņš Brauns rudenī svinēja 70. jubileju. Lai arī pati dzimšanas diena pavadīta tikai tuvinieku lokā, pēc mēneša tā tiks svinēta visā Latvijā ar septiņām rokoperas Mauglis izrādēm.

    Ideja dzimst kafejnīcā

    Komponists Mārtiņš Brauns saka – viņam ne visai patīkot jubilejas. «Man nav jubilejas gads, jo labi atceros padomju laikus, kad katru gadu bija jubilejas gads – te Ļeņinam, te oktobrim, te plēnumam, te vēl kaut kam. Toreiz prasīja – kāds gads? Jubilejas gads!» smejas Brauns. Tomēr komponista jubileja tiks svinēta skaļi, un tas notiks ar pavisam jaunu rokoperas Mauglis iestudējumu. Pirmo reizi pie skatītājiem tas nonāca 1982. gadā.  Galvenās lomas atveidotājs aktieris Igors Siliņš atceras – teju 10 gadu laikā tika nospēlētas 450 izrādes, Maugli latviešu un krievu valodā tolaik noskatījās ap 180 000 skatītāju.

    «Mārtiņam un Sīpoliem paveicās – viņi ar koncertiem varēja braukāt pa visu plašo Padomju Savienību, bet es spēlēju galveno lomu Rīgā un saņēmu 80 rubļus mēnesī,» tagad atceras aktieris, pateicoties kuram dzima doma par rokoperas tapšanu.

    Mārtiņš Brauns stāsta: «Mana muzikālā domāšana tolaik bija tuva tam, kas pacilāja tā laika jaunatni – blūzs, roks. Gan es, gan Igors bijām lasījuši Džungļu grāmatu – viņš pats jau jutās kā Mauglis un gribēja nospēlēt šo lomu.» Iestudējuma ideja dzimusi Arhitektu namam tuvējā kafejnīcā.

    «Es teicu – Mārtiņ, tu vari uzrakstīt mūziku, Uldis Bērziņš sarakstīs dziesmu tekstus, bet Lelde Stumbre – libretu,» atceras Igors.

    Nākamie, kurus vajadzēja pārliecināt, bija Jaunatnes teātra Literārās daļas vadītāja Maija Augstkalne un teātra mākslinieciskais vadītājs Ādolfs Šapiro, kurš nebija devis zaļo gaismu citas muzikālās izrādes – Imanta Kalniņa rokoperas Ei, jūs tur! – iestudēšanai. Teātrī sākusies baigā jezga, taču beigu beigās uz ziņojumu dēļa parādījās rīkojums par Igora Siliņa apstiprināšanu Maugļa lomai, un izrādes veidošana tika uzticēta Alvim Birkovam. Tās tapšana nebija viegla.

    «Man bija neliela konfliktsituācija ar patiešām ģeniālo dzejnieku Uldi Bērziņu, jo atļāvos no savas puses pielikt teikumu – «Medījums, medījums, brīnišķīgais medījums» –, kas, piekritīsiet, nemaz nav dzeja. Uldis bija ļoti dusmīgs par to, bet publika to pieņēma! Rakstot mūziku, es daudz klausījos indiešu mūziku, tādēļ šī mūzika un izrāde ir tik patiesa un filozofiska,» saka komponists.

    Svinības Brežņeva bērēs

    Siliņš atceras, ka viena no izrādēm trāpījusies bijušā PSRS līdera Leonīda Brežņeva bēru dienā.

    «Cenzori, protams, tajās dienās atcēla visas komēdijas un izklaides pasākumus, bet Maugli ne – sak, bērnu izrāde, kas tad tur var būt? Bet bija! Iedomājieties, kā Brežņeva bēru dienā izskatījās mērkaķu koris, kas vienā balsī dziedāja Jauna ēra, jauna ēra… Šī mērkaķošanās pakaļ citiem nav zudusi arī mūsdienās. Estrādes šlāgerisko melodiju ienākšanu rokmūzikā es tolaik neatbalstīju, tādēļ sapratu, ka dziesmu Jauna ēra, kas vēlāk kļuva par šīs izrādes superhitu, rakstīšu kā parodiju par saldajiem Smokie puišiem un viņu muzikālo stilu. Galu galā, cenzori to izlaida cauri, jo pat katrā cenzorā bija kripatiņa apziņas, ka padomju laikos bija bandītu vara, kas nevar ilgi pastāvēt,» saka Brauns.

    Igors piebilst: «Izrādēs mēs ar pirkstu nevienam neko acīs nebakstījām, jo cilvēki ļoti labi saprata, par ko patiesībā ir stāsts.»

    Arī dziesmas nosaukums Jauna ēra izrādē iekļuva, pateicoties PSKP ģenerālsekretāram. «Frāze jauna ēra bija Brežņeva mīļākais lozungs, ko piedāvāju Uldim Bērziņam, un viņš to pieņēma,» atceras Mārtiņš.

    Siliņš atceras, kā viņam tolaik pēkšņi vajadzēja ielēkt arī krievu trupas iestudējumā: «Pavēle bija dienu pirms izrādes, jo krievu Maugli pēkšņi iesauca armijā. Tādēļ man bija fiksā ideja – es spēlēšu Maugli latviski. Protams, krievu trupas kolēģi bija šokā, jo latviski saprata visai maz. Visu izglāba fakts, ka izrādes uzbūve bija identiska gan latviešu, gan krievu iestudējumam.»

    Atgriežas kā Vecais Mauglis

    Komponists Mārtiņš Brauns ir gandarīts, ka tieši šobrīd pie skatītājiem atkal nonāks Maugļa jauniestudējums.

    «Aizvadīto 40 gadu laikā Mauglis ir piedzīvojis vairākus deju izrāžu iestudējumus, uzvedumu Leļļu teātrī, koncertuzvedumus ar grupu Sīpoli. Šoreiz Mauglis pie skatītājiem atgriežas kā izrāde ar tekstu, jo daudzus gadus Mauglis skatītājiem bija pazīstams tikai ar dziesmām. Izrādes vadmotīvs ir mūžīgā dzīvība – tēma, kas aktuāla joprojām. Arī mūsu vienotība ar dabu.

    «Viena asins tev un man!» saka izrādes varoņi. Šo der atcerēties arī mums. Oktobrī gaidāmajās izrādēs līdzās aktieriem būšu arī es ar mūziķiem,» teic Brauns.

    Jaunajā rokoperas iestudējumā uz skatuves Maugļa tēlā atkal iejutīsies Igors Siliņš. «Protams, ir pagājuši daudzi gadi, tādēļ man šoreiz ir tikusi Vecā Maugļa loma, bet uz skatuves būs redzami vēl divi dažādu vecumu Maugļi,» teic aktieris.   

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē